Liftul care depăşeşte viteza legală în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taipei 101 din capitala Taiwanului are un elevator ce atinge 63 de kilometri pe oră şi parcurge întreaga clădire în doar 39 de secunde După ce au reuşit să bată recorduri de

Taipei 101 din capitala Taiwanului are un elevator ce atinge 63 de kilometri pe oră şi parcurge întreaga clădire în doar 39 de secunde

După ce au reuşit să bată recorduri de înălţime, arhitecţii însărcinaţi cu ridicarea celor mai mari clădiri din lume au găsit o breşă neexploatată pentru a se face şi mai cunoscuţi. Sistemul de ascensoare. Recordul la numărul de lifturi dintr-o clădire nu este deţinut de cel mai înalt imobil din lume, aşa cum era de aşteptat.

Turnurile gemene malaysiene Petronas, din Kuala Lumpur, se pot mândri cu cele mai multe lifturi. Cumulat, cele două clădiri dispun de 156 de ascensoare. Fiecare imobil are nu mai puţin de 78 de lifturi care deservesc cele 88 de etaje.

Înălţimea unui zgârie-nori este de 452 de metri, potrivit revistei americane "Forbes". Ultimul etaj se află, însă, la 375 de metri. Pe acoperişul clădirilor este montată o antenă de 77 de metri. Imobilele din Kuala Lumpur sunt legate între ele printr-un pod suspendat. Acesta uneşte etajele 41 şi 42.

Turnurile Petronas, fundaţie de 120 de metri

Sistemul de lifturi cu etaj este aşezat în mijlocul clădirilor, iar accesul la nivelul superior al ascensoarelor se face cu o scară rulantă. Cea mai impresionantă grupă de lifturi din cele cinci, totodată şi cea mai rapidă, ajunge până la etajele 41-42.

Turnurile Petronas au fost ridicate între anii 1995-1998. Cei doi coloşi sunt construiţi pe locul fostei piste de curse a oraşului şi au una dintre cele mai mari fundaţii din lume, de 120 de metri. Fiecare clădire are forma unei stele în opt colţuri, iar faţadele din oţel şi sticlă au fost proiectate să reflecte motive islamice.

Deşi au avut un arhitect comun, pe Cesar Pelli, imobilele au fost realizate de companii diferite. Japonezii de la Hazama Corporation şi-au pus amprenta pe primul turn, în timp ce a doua clădire a fost construită de compania coreeană Samsung Construction.

Cea mai înaltă clădire singulară din lume, Taipei 101, din Taiwan, are 61 de lifturi şi 101 etaje. Zgârie-norul taiwanez de 508 metri înălţime beneficiază de un ascensor ce poate atinge viteza de 63 de kilometri pe oră. Astfel, întreaga clădire se poate parcurge în doar 39 de secunde.

61 de ascensoare pentru 88 de etaje

Suprafaţa totală a imobilului este de 450.000 de metri pătraţi, dintre care 240.000 de metri pătraţi sunt destinaţi spaţiilor de birouri şi 75.000 de metri pătraţi spaţiilor comerciale. Şi parcarea este imensă. Are nu mai puţin de 73.000 de metri pătraţi.

Tot 61 de ascensoare are şi imobilul de birouri Jinmao din Shanghai. Acesta este înalt de 421 de metri şi are 88 de etaje.

Clădirea a fost proiectată de compania americană Skidmore, Owings & Merrill, care şi-a pus semnătura şi pe Burj Dubai, din Emiratele Arabe. Cel din urmă va fi la momentul finalizării cea mai înaltă clădire din lume. Cu o înălţime de 940 de metri, Burj Dubai va avea 106 etaje.

The Center din Hong Kong are 346 de metri şi 35 de lifturi. Clădirea se află şi ea printre cele mai înalte 20 de imobile din lume, pe poziţia a 17-a. Pentru a pune în practică acest proiect uriaş, chinezii au demolat câteva monumente istorice şi au relocat o serie de magazine de haine. Brandurile de pe strada Wing On, cunoscută sub numele de Aleea Hainelor, au fost mutate în Piaţa de Vest.

Patru lifturi panoramice în Charles de Gaulle Plaza

La o înălţime de 355 de metri şi 54 de etaje, colosul Emirates Office Tower din Dubai dispune de doar 17 ascensoare. Clădirea este a 13-a ca înălţime din lume.

În România, clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza, din zona Aviatorilor, dispune de patru ascensoare panoramice de persoane, două pentru garaj, un lift destinat transportului de marfă şi încă unul ce deserveşte ultimele două etaje. Investiţia totală în sistemul de ascensoare a fost de aproximativ un milion de euro.

Mersul preţurilor

Ca în fiecare an, nivelul mediu al chiriilor spaţiilor de birouri din întreaga lume a crescut şi în 2007 cu 14% faţă de 2006. În Hong Kong creşterea a fost explozivă, de până la 40% pentru spaţiile centrale de birouri. Aici, media anuală este de 1.745 de euro pe metru pătrat.

Şi chiriile spaţiilor office din Dubai s-au menţinut pe o pantă ascendentă. Cu o creştere de 9% în 2007, acestea s-au situat în jurul valorii de 921 de euro pe metru pătrat anual.

Doar 286 de euro costă, în medie anual, închirierea unui metru pătrat din clădirile centrale din Taipei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite