Leasingul imobiliar nu este pe placul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul inconvenient al acestui tip de finantare este reprezentat de faptul că titlul de proprietate se transferă doar odată cu plata ratei reziduale În ciuda creşterii spectaculoase

Principalul inconvenient al acestui tip de finantare este reprezentat de faptul că titlul de proprietate se transferă doar odată cu plata ratei reziduale

În ciuda creşterii spectaculoase din ultimii ani, leasingul imobiliar rămâne cu mult în urma finanţărilor de autovehicule sau echipamente. Specialiştii spun că de vină este legislaţia în vigoare şi lipsa de cunoaştere a românilor. Dar, până la urmă, cine ar vrea să fie "chiriaş" în propria-i casă timp de 30 de ani?

Operaţiunile de leasing derulate în 2007 au cumulat 4,94 miliarde de euro, peste aşteptările asociaţilor de profil. Doar 9% din această valoare, adică 461 milioane euro, a luat drumul sectorului de real-estate. Potrivit datelor Asociaţiei de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB), birourile şi halele industriale au fost atracţia sezonului, cu o pondere de 30% fiecare. Au urmat zonele rezidenţiale cu 20% din valoarea totală a finanţărilor prin leasing imobiliar şi, la egalitate, hotelurile şi proiectele de retail (centre comerciale şi outleturi) cu câte o pondere de 10%.

Românii preferă casa ipotecată

Deşi reprezintă o alternativă viabilă la creditul imobiliar, leasingul de real-estate rămâne în continuare cu mult în urmă acestuia. De vină, spun specialiştii, este legislaţia în vigoare, care exclude posibilitatea amortizării accelerate a investiţiei.

Astfel, în loc să-şi recupereze investiţia în câţiva ani, dezvoltatorul este obligat să o transfere pe o perioadă îndelungată, ceea ce face ca la expirarea contractului valoarea reziduală să fie mare. În schimb, unul dintre avantajele leasingului imobiliar este reprezentat de faptul că plata propriu-zisă a ratelor începe după finalizarea imobilului (pe perioada construcţiei se acordă, de regulă, graţie la plata principalului).

Potrivit datelor ALB, sectorul de stat nu a beneficiat anul trecut de nicio finanţare prin leasing imobiliar. Din contră, 97% din investiţiile de acest tip au fost realizate de către marile companii, în timp ce persoanele fizice şi microîntreprinderile au atras doar 3% din valoarea finanţată.

Interesul companiilor pentru leasingul de real-estate se menţine scăzut, în condiţiile în care doar puţin peste 1% din acestea au optat în 2007 pentru acest tip de operaţiune financiară. Majoritatea covârşitoare rămâne fidelă creditului bancar, fie că se împrumută din ţară sau din străinătate.

Situaţia este similară şi în cazul persoanelor fizice, reticente să apeleze la leasing, în general, şi cu atât mai mult atunci când vine vorba de propria locuinţă. "Românului îi place să fie proprietar al casei sale, chiar dacă aceasta este ipotecată", spune Vasile Cristescu, director de vânzări la Immorent IFN S.A.

Cel puţin unu din zece credite ipotecare vor fi intermediate de brokeri

O nouă tendinţă pe piaţa creditelor ipotecar bancare începe să se contureze în România. Companiile de intermediere de credite, care deţin în prezent aproximativ 3% din piaţă, pătrund în forţă în peisajul autohton. Potrivit directorului general Credit Zone, Cristian Motca, în următorii doi ani aproximativ 10-15% din creditele ipotecare vor fi intermediate de astfel de firme.

În cazul în care un potenţial client alege să lucreze cu un broker, acesta beneficiază de o ofertă detaliată, consultanţă în alegerea produsului şi timp câştigat. După alegerea băncii şi a creditului de către client, brokerul se ocupă de toată birocraţia. Serviciul este gratuit. Businessul trăieşte din comisioanele primite de la bănci. Dezavantajul este reprezentat de faptul că un broker nu lucrează cu toate băncile.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite