Lafarge şi Xella deschid noi fabrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două companii au investit aproape 50 de milioane de euro în unităţile de producţie. Lafarge Ciment România a investit 16,5 milioane de euro într-un siloz, iar Xella testează fabrica de BCA pentru care a cheltuit 32 de milioane de euro.

Silozul pentru depozitarea clincherului, situat în Medgidia, judeţul Constanţa, are o capacitate de stocare a clincherului de 250.000 de metri cubi şi va permite îmbunătăţirea livrărilor, mai ales în perioadele de vârf de sezon.

Potrivit preşedintelui-director general Lafarge Ciment, Philippe Questiaux, clădirea este unică în România, iar pentru Grupul Lafarge reprezintă cea mai mare construcţie de acest tip.

„Această investiţie demonstrează că suntem cu un pas înainte în ceea ce priveşte pregătirea pentru momentul în care piaţa îşi va reveni şi că ceea ce ne-am planificat să oferim clienţilor noştri s-a realizat", spune acesta.

Reprezentanţii Lafarge menţionează că planul investiţional anunţat pentru perioada 2006-2011, în valoare totală de 90 de milioane de euro, este realizat în proporţie de 75%.

Potrivit unui comunicat al Lafarge, proiectul a fost realizat sub conducerea unui şef de proiect din cadrul Lafarge Ciment, a beneficiat de coordonarea tehnică a experţilor Lafarge de la Centrul Tehnic din Viena şi a fost implementat prin contribuţia directă a unei echipe de spe­cialişti de la Dome Tehnology, inventatorii sistemului de siloz tip dom din Statele Unite ale Americii.

Echipă internaţională

Pe şantier au lucrat 200 de muncitori specializaţi în diverse operaţiuni de construcţii, iar echipa implicată a fost compusă din specialişti proveniţi din şapte ţări: România, SUA, Polonia, Mexic, Austria, Germania şi Turcia.

Pentru realizarea proiectului au fost excavaţi 50.000 de metri cubi de pământ şi au fost turnaţi 9.000 de metri cubi de beton pentru realizarea structurii de rezistenţă a silozului.

De asemenea, au fost folosite 120.000 de tone de calcar pentru îmbunătăţirea terenului de fundare şi au fost pompaţi 180.000 de metri cubi de aer pentru gonflarea membranei exterioare a domului. Consolidarea acesteia s-a făcut prin operaţiuni de torcretare, adică de proiectare cu presiune a amestecului de beton pe cale uscată, pe suprafaţa interioară a betonului.

Astfel susţinut pe interior, domul capătă o rezistenţă deosebită, care va fi, la rândul ei, îmbunătăţită printr-o structură metalică, amplasată tot în interiorul domului, se mai arată în comunicatul Lafarge.

Producţia depăşeşte cererea

Xella Ro, divizia locală a grupului german Xella, a finalizat şi ea construcţia unei fabrici de BCA în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova. „Ne-am respectat termenele iniţiale de finalizare a fabricii, respectiv 12 luni, în ciuda crizei financiare şi în condiţiile în care vorbim de o investiţie greenfield. Unitatea de producţie este acum în probe tehnologice şi va începe producţia de serie la începutul anului viitor" spune Marius Dragne, Marketing Manager Xella Baustoffe South-East Europe.

Capacitatea de producţie a fabricii este de aproximativ 300.000 de metri cubi, iar în condiţiile în care cererea pentru BCA a scăzut anul acesta cu până la 40%, este posibil ca noua unitate de producţie să nu funcţioneze la capacitate maximă de la început.

„Evident că ne dorim ca încă din prima zi de producţie să existe cerere suficientă pe piaţă astfel încât să producem la capacitate maximă, însă mai importante decât voinţa noastră vor fi situaţia economică şi evoluţia cererii de materiale de construcţie", detaliază Marius Dragne.

Acesta consideră că blocarea industriei de construcţii şi lipsa proiectelor imobiliare sunt indicatori care arată foarte clar faptul că anul 2010 va fi cel puţin la fel de dificil ca şi 2009, fără a se întrevedea un orizont favorabil, cel puţin în prima jumătate a anului.

"2011 este un orizont de timp mult mai corect pentru o redresare economică şi implicit a domeniului în care activăm.''
Marius Dragne
Marketing Manager Xella

Investiţii suspendate

Knauf Gips România a sistat momentan investiţia de 70 de milioane de euro în fabrica de gips-carton de la Huedin, judeţul Prahova. „La sfârşitul anului trebuia să începem amenajarea terenului. Am sistat însă investiţia din cauza crizei. Momentan, aşteptăm hotărârea Knauf Germania cu privire la noul buget de investiţii pentru fabrică. Până în primul trimestru de anul viitor nu vom şti nimic", spune Alexandru Bârlădeanu, coordonator al departamentului de investiţii Knauf-Gips România. Fabrica ar fi trebuit să aibă o capacitate de 35 milioane de metri pătraţi de gips-carton pe an.

Grupul francez Saint-Gobain a anunţat, la mijlocul lunii august, că nu va mai construi o fabrică de mortare la Suceava şi una de abrazivi la Turda, ambele însemnând o investiţie de circa 10 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite