Jumătate din ţară, ţintă pentru investitorii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultanţii au identificat principalele zone cu potenţial ridicat, cele mai multe fiind plasate în centrul şi vestul ţării. Pe lângă bine-cunoscutele oportunităţi de investiţii

Consultanţii au identificat principalele zone cu potenţial ridicat, cele mai multe fiind plasate în centrul şi vestul ţării.

Pe lângă bine-cunoscutele oportunităţi de investiţii imobiliare din zona Bucureşti-Ilfov, consultanţii au remarcat câteva "centre de interes" unde astfel de plasamente ar avea un potenţial ridicat de creştere: vestul extrem al ţării, litoralul şi zona Carpaţilor Meridionali.

Amplasate pe o hartă virtuală, respectivele parcele (în total, 14) ar ocupa aproximativ jumătate din teritoriul României, după cum reiese dintr-un raport prezentat ieri de conducerea companiei de consultanţă imobiliară Eurisko. Autorii documentului au împărţit harta în cele opt regiuni istorice, dar au selectat din fiecare doar câteva judeţe ca fiind interesante pentru investitori.

Banatul s-a remarcat, astfel, prin judeţele Bihor, Arad şi Timiş, Transilvania - prin Cluj, Braşov, Sibiu şi Mureş, iar Moldova - prin Iaşi, Bacău şi Suceava. Din zona de sud a ţării au fost selectate Bucureşti, Ilfov, Prahova, Argeş şi Dolj, iar judeţul Constanţa se distinge, desigur, datorită oportunităţilor oferite de litoral şi, în general, deschiderea la Marea Neagră.

"Cele mai atractive segmente de pe piaţa imobiliară sunt în continuare retailul, segmentul rezidenţial şi cel de birouri", a declarat Radu Lucianu, managing partner al companiei Eurisko. El a adăugat că principalii factori de care depinde creşterea cifrei de afaceri (pentru Eurisko) sunt creşterea volumului de tranzacţii, dar şi a preţurilor de tranzacţionare, cele mai bune perioade ale anului pentru vânzări fiind toamna şi primăvara.

Analiştii Eurisko cred că preţurile locuinţelor din Capitală vor continua să crească deoarece încă nu sunt suficiente proiecte imobiliare care să dezvolte o presiune de preţ. În schimb, preţul terenurilor din Bucureşti a atins nivelul maxim, fiind deja comparabil cu cotaţiile din alte capitale europene.

"Nu cred că vor mai creşte preţurile terenurilor deoarece nu vor mai fi atractive pentru dezvoltatorii care au început deja să fie destul de reticenţi când e vorba de cumpărare", este de părere Radu Lucianu. "Pe tot anul 2007, preţurile locuinţelor din Bucureşti vor înregistra o creştere de 20-25%, iar anul viitor de asemenea trendul va fi crescător", conchide partenerul Eurisko.

Eurisko Consulting are, de la începutul lunii octombrie, un nou director general, Adrian Căpraru, care se va ocupa de administrarea întregii afaceri, va stabili strategia de dezvoltare a companiei, a parteneriatelor de afaceri şi va superviza activităţile legate de investiţii financiare, resurse umane şi marketing. Conducerea companiei de consultanţă imobiliară estimează că cifra de afaceri pentru 2007 va fi de cel puţin 12 milioane euro - dublu faţă de cea realizată în 2006. Eurisko Consulting a fost fondată în 1997 la Bucureşti şi are în prezent circa 100 de consultanţi la nivel naţional.

Punctele tari ale regiunilor

Nord-est: are numeroase centre culturale şi de cercetare ştiinţifică; potenţial turistic.
Sud-est: deschidere la Marea Neagră şi, prin aceasta, către pieţele estice şi cele din Asia, la care se adaugă potenţialul incontestabil al litoralului.
Sud: este străbătută de numeroase drumuri naţionale şi europene; Valea Prahovei e recunoscută pentru multiplele sale potenţiale.
Sud-vest: situarea la confluenţa dintre Coridoarele paneuropene IV şi VII.
Vest: infrastructură dezvoltată, mai ales pentru logistică, placă turnantă pentru activităţile de export-import din UE.
Nord-vest: densitate mare a reţelelor rutiere şi feroviare; piaţa prezintă încă un caracter speculativ.
Centru: grad ridicat de urbanizare şi de utilizare a suprafeţelor industriale.

Sursa: raportul Eurisko
"Real Estate Market Overview 2007"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite