Joseph Saliah, milionar de la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEO-ul Aura Investments, Joseph Saliah, face afaceri imobiliare de când se ştie. A pornit pe acest drum în urmă cu 36 de ani. S-a născut într-o familie săracă şi a vrut dintotdeauna

CEO-ul Aura Investments, Joseph Saliah, face afaceri imobiliare de când se ştie.

A pornit pe acest drum în urmă cu 36 de ani. S-a născut într-o familie săracă şi a vrut dintotdeauna să facă bani. În scurt timp a devenit milionar, la doar 24 de ani. Acum, la 56 de ani, nu mai munceşte pentru bani, ci din plăcere.

După 20 de ani petrecuţi în Statele Unite ale Americii, Saliah a decis să schimbe radical "peisajul". A venit în România la sfârşitul lui 2004, iar acum compania din care el deţine 30%, are în dezvoltare opt ansambluri rezidenţiale, şapte centre comerciale şi două clădiri de birouri.

În următorii patru-cinci ani, Aura Investments va construi proiecte în valoare de circa un miliard de euro, spune preşedintele acesteia.

Etajul patru al unei clădiri office din centrul Bucureştiului. Joseph Saliah tastează preocupat la un laptop, cu uşa micului birou larg deschisă. La intrare, ne întâmpină cu un zâmbet şi cu o strângere fermă de mână. Un om simplu, uşor de trecut cu vederea pe stradă, într-o oricare altă zi.

Doar povestea sa de succes iese din tiparele obişnuite. Nu a studiat ani în şir "arta" de a face business, ci a intrat "direct în pâine". După terminarea liceului, s-a înrolat în armată, iar apoi s-a orientat către imobiliare.

Familia sa era prea săracă pentru a-şi permite să-l trimită la facultate, aşa că a căutat un mod în care să facă bani repede. "Am fost un om de afaceri din prima zi", îşi aminteşte de zilele când încerca să-i convingă pe alţii să investească în ideile sale.

Reţeta succesului, pe care ne-o împărtăşeşte acum sigur pe el, vine direct din propria sa experienţă: "Trebuie să ai curaj şi să nu-ţi fie frică. Trebuie să convingi oamenii bogaţi să-ţi dea bani pentru proiectele tale şi să aibă încredere în tine".

Program de lucru de 20 de ore pe zi

Începutul nu a fost deloc uşor - muncea pe vremea aceea şi câte douăzeci de ore pe zi. Răsplata eforturilor sale nu a întârziat însă să apară. "Am devenit un om bogat când aveam 24 de ani", mărturiseşte el. A făcut pe atunci echivalentul a mai mult de un milion de euro. Nu-i este deloc ruşine cu începutul său umil. Dimpotrivă - se mândreşte cu toate lucrurile pe care le-a învăţat, nu în şcoală, ci "pe stradă", în practică.

După câţiva ani buni de experienţă în imobiliare, a luat în vizor o piaţă aflată în plină efervescenţă: Statele Unite ale Americii. A petrecut aici 20 de ani ca developer, timp în care a colaborat cu nume de marcă din real estate-ul internaţional, precum Lehman Brothers. Singurul proiect important pe care alege să-l menţioneze în "biografia" sa este hotelul de lux The Setai, din Miami Beach.

A lăsat SUA pentru România

În urmă cu patru ani însă, şi-a dat seama că piaţa americană se afla în pragul unei curbe descendente. Afacerile imobiliare deveneau prea riscante aici - preţurile urcaseră încontinuu timp de opt ani şi era firesc să înceapă să dea înapoi. S-a reorientat atunci către o piaţă aflată la începutul dezvoltării: România.

A venit aici la sfârşitul lui 2004, iar timp de aproape un an a studiat piaţa, înainte de a se decide să investească. Prima tranzacţie în România a făcut-o în urmă cu trei ani, când a cumpărat un teren pentru dezvoltarea unui centru comercial în Rahova - Năsăud Shopping Center.

Oraşele cu peste 100.000 de locuitori, în vizor

Acum, din portofoliul local al companiei mai fac parte centrele comerciale Galleria, dezvoltate în colaborare cu GTC, cu o valoare de piaţă estimată de 400 milioane de euro. În următoarea perioadă, aceste proiecte vor fi urmate de altele şase, similare, în oraşe cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori.

Pe rezidenţial, compania are în derulare opt proiecte, în Bucureşti, Snagov, Ploieşti, Braşov şi Piatra Neamţ, cinci dintre acestea fiind derulate în colaborare cu Plaza-Bas. "Vrem ca întotdeauna să avem în dezvoltare 5.000 de unităţi", menţionează Saliah.

Pe segmentul office, compania construieşte, tot în colaborare cu Plaza-Bas, două clădiri de birouri, una în Braşov, alta în Ploieşti, în valoare de 60 milioane de euro.
Deficit de 400.000 de locuinţe

În următorii patru-cinci ani, precizează Saliah, Aura Investments intenţionează să dezvolte proiecte cu o valoare totală de piaţă de circa un miliard de euro. Cu atâtea proiecte în plan, pentru Joseph Saliah viitorul pieţei autohtone pare, în mod firesc, unul roz.

"Deficitul de locuinţe este atât de mare încât va dura cel puţin 5-6 ani pentru a-l acoperi", argumentează Saliah. Preşedintele Aura Investments spune că, în momentul de faţă, la nivel naţional există un necesar de 3-400.000 de unităţi locative.

De o cerere uriaşă este caracterizat şi segmentul de birouri, atât în Bucureşti, cât şi în celelalte oraşe ale ţării. În acest context, Seliah nu se sfieşte să declare: "România merge în sus, nu există nicio îndoială în privinţa asta".

După primele trei-patru milioane, sunt doar cifre

Dacă ar fi să aleagă orice ţară din lume pentru a face afaceri imobiliare, CEO-ul Aura Investments ar rămâne aici. Banii nu reprezintă însă argumentul forte. Aceasta, pentru că, de la primul milion, zerourile din contul său s-au tot înmulţit.

Saliah păstrează însă discreţia cu privire la valoarea exactă a averii sale. "După ce faci trei-patru milioane, nu mai contează. Restul sunt doar cifre", evită abil, cu un răspuns cât se poate de serios însă, întrebarea incomodă.

De ce se mai străduieşte atât, în cazul acesta? De ce nu se retrage, la cei 56 de ani, pe o insulă însorită? Poate pentru că, după ce ai făcut un singur lucru o viaţă întreagă, ţi-e greu să-ţi imaginezi altfel viaţa de zi cu zi. "Nu muncesc pentru bani acum, ci din plăcere", susţine Joseph Saliah.

Pe scurt

După absolvirea liceului, nu a mers la universitate, ci s-a apucat direct de afaceri;

Are o experienţă de 36 de ani în imobiliare, din care 20 de ani i-a petrecut doar în Statele Unite ale Americii;

A venit pentru prima oară în România în 1979, ca turist;

Este pasionat de călătorii, îi plac peisajele montane şi navigatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite