Izolaţi-vă casa cu celuloză!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confortul termic a devenit o cerinţă importantă atunci când vine vorba de construcţia unei case. Chiar şi legislaţia prevede în mod explicit că orice clădire trebuie să aibă un Certificat

Confortul termic a devenit o cerinţă importantă atunci când vine vorba de construcţia unei case. Chiar şi legislaţia prevede în mod explicit că orice clădire trebuie să aibă un Certificat Energetic, fără de care respectiva construcţie nu va putea fi vândută sau închiriată. Termoizolaţiile pe bază de celuloză, mai exact hârtie reciclată şi tratată, sunt o soluţie ecologică şi practică.


Izolaţia pe bază de celuloză a apărut în America anilor 1920. În 1928, hârtia reciclată era pusă în operă cu ajutorul unei maşini de suflat, special concepută pentru acest tip de lucrare. Şi în România hârtia era des folosită înainte de 1989 la izolaţia dintre perete şi tocul ferestrelor, unde acum se foloseşte spuma poliuretanică. Meşterii "comunişti" umpleau aceste goluri cu ambalajele sacilor de ciment sau chiar cu ziare, după care finisau în jurul ferestrei.


Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Disponibilă sub formă de blocuri sau pulbere fibroasă, izolaţia termică pe bază de celuloză este uşor de aplicat. "Acest tip de izolaţie poate fi făcut de orice persoană înzestrată cu puţin simţ practic şi cu scule de mână care în general se află în gospodăria tuturor. Bineînţeles, utilizarea unei maşini de suflat asigură o calitate mai bună", spune Leonte Coca, director general al firmei Termoflux.

De aceeşi părere este şi Doru Marina, director de dezvoltare în cadrul companiei Beton Holding. "Procesul de instalare nu este dificil, el necesită însă o maşină de suflat corespunzătoare şi oarecare experienţă şi meticulozitate. Excepţie face instalarea produsului în pod, unde instalarea poate fi efectuată manual de oricine", spune el.

Recomandată pentru suprafeţe neconvenţionale

Izolaţia celulozică are anumite aplicaţii pentru care este potrivită. "Se pretează mai ales la suprafeţe neconvenţionale, de pildă pereţii curbi sau cu profile", explică Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România. "Caracteristicile acestui produs îl fac ideal pentru folosirea în spaţii precum golurile din pereţi în case de lemn sau pe structură din metal", punctează Marina.
Dacă vă construiţi o casă nouă, este foarte simplu să faceţi o asemenea izolaţie. La clădirile finisate există anumite inconveniente.

"La locuinţele deja existente, acest tip de material este cel mai indicat pentru mansardă. Se pot izola şi pereţii casei, la interior, dar costurile şi deranjul sunt mai mari", spune Coca Leonte.


Montajul este simplu: pe profilele fixate pe peretele exterior se montează un plastic special. Astfel, rezultă un perete dublu gol pe dinăuntru, asemănător celor din gips-carton, în interiorul căruia se toarnă materialul celulozic. Performanţele termice sunt similare cu ale polistirenului, dar preţul este un pic mai mare, din cauza tratamentului ignifug la care este supusă hârtia reciclată. Astfel, un metru pătrat de izolaţie celulozică costă între 15 şi 17 lei, în timp ce polistirenul se situează în jurul sumei de 10 lei. "Un mare avantaj al celulozei este că produsul nu se tasează în timp, deci performanţele vor fi menţinute un timp îndelungat", precizează Marina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite