Ioan Zapodeanu, regele ieşean al terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul Ioan Zapodeanu sau "omul cu terenurile", aşa cum este cunoscut în oraş, a reuşit să adune în ultimii 16 ani o avere de peste 400 milioane de euro din tranzacţii cu pământ. Simplu

Ieşeanul Ioan Zapodeanu sau "omul cu terenurile", aşa cum este cunoscut în oraş, a reuşit să adune în ultimii 16 ani o avere de peste 400 milioane de euro din tranzacţii cu pământ. Simplu funcţionar la fosta fabrică de metalo-chimice din Iaşi până la Revoluţie, milionarul deţine în prezent 23.000 de hectare de teren în ţară şi 2.000 în Cehia.

Cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa imobiliară din România, ieşeanul Ioan Zapodeanu susţine că întotdeauna a fost bogat.

A reuşit să facă afaceri uriaşe care i-au adus milioane de lei în buzunare încă din anii '90. Acum, la 56 de ani, se poate lăuda că deţine proprietăţi importante în toată ţara. A reuşit în ultimii ani să îşi pună la punct o reţea naţională de colaboratori, care îi şoptesc cele mai importante ponturi din domeniul imobiliar

Ioan Zapodeanu a început să facă bani încă dinainte de Revoluţie. Devenise cunoscut în tot oraşul drept omul care face rost de orice la capitolul piese auto. L-a prins revoluţia cu circa 4 milioane de lei vechi în buzunar, echivalentul la acea vreme a 200.000 de dolari. O adevărată avere pentru anii '90. "După revoluţie am investit masiv în piese auto.

Vindeam piese şi la preţuri de 100 de ori mai mari decât le luam eu. În 1994, aveam strânşi circa 3 milioane de dolari, pe care începusem să-i investesc în terenuri", mărturiseşte Zapodeanu. În goana după pământ a renunţat la afacerea cu piese auto.

"Au fost vremuri în care nu eram obligaţi să facem tranzacţiile prin bănci, indiferent ce sumă plăteam sau luam. Îmi amintesc că umblam cu sacoşa de bani după mine prin ţară, să cumpăr pământ. Am avut o afacere la care am dus în geamantan 4 milioane de euro", îşi aminteşte latifundiarul.

Cele mai mari afaceri în domeniul imobiliar le-a făcut la început în zona Braşovului, a Iaşiului şi a Bucureştiului. Acum, se laudă cu proprietăţi în cele mai bune locuri din ţară. "Am 3.000 de hectare de teren arabil şi intravilan şi alte 20.000 de hectare de pădure. Deţin pământ la Iaşi, Bucureşti, Craiova, Suceava, Braşov, Sinaia, Neamţ. Peste tot.

Îmi cunsoc fiecare bucăţică de pământ, pentru că, după bani şi femei, pământul e viaţa mea", spune Zapodeanu râzând cu subînţeles către soţie, care îi măsoară fiecare cuvânt. Şi-a extins recent afacerile şi peste hotare, cumpărând 2.000 de hectare de pădure în Cehia. În total, Zapodeanu se poate lăuda că deţine terenuri care măsoară de aproape două ori suprafaţa oraşului Iaşi.

Tot în anii "90 a investit şi în locuinţe, afacere pe care a abandonat-o în scurt timp. "Prin 1993 aveam circa 20 de apartamente. Le închiriam, dar era mai multă bătaie de cap cu ele. Doi ani mai târziu am ridicat şi două case în Iaşi, în zonele Ciric şi Independenţei, din care au ieşit bani frumoşi. M-am axat însă pe terenuri, pentru că începuse nebunia retrocedărilor şi acum nu e loc de alte afaceri", mai spune milionarul.

Cheia succesului: "o reţea de colaboratori"

Averea lui Zapodeanu, pe care şi-o estimază la circa 400 milioane de euro, are în spate un mare secret. În cei 18 ani de afaceri cu pământ, latifundiarul ieşean şi-a dezvoltat o adevărată reţea de informatori şi colaboratori.

Pentru un comision gras, oamenii îi suflă la ureche cele mai tari ponturi imobiliare din ţară. La baza afacerii mai stă încă un lucru: toate tranzacţiile le face în nume propriu, nefiind acţionar la o societate privată. Fără niciun angajat, doar cu colaboratori, fără datorii la stat sau alte bătăi de cap, Zapodeanu spune acum mândru că sunt puţine afaceri mari cu terenuri din România de care să nu afle primul. "Mi-am format o reţea de colaboratori.

Cunosc oameni în toată ţara, de la primari până la oameni simpli, de pe stradă, care ştiu că, dacă îmi dau o informaţie, îi răsplătesc bine. Nu e nimic ilegal", susţine Zapodenau. Pe lângă marea reţea de colaboratori, aşa cum îi place să-şi numească armata de oameni care îi aduce informaţiile, latifundiarul mai lucrează cu Europa Oscar, una din cele mai renumite firme de recuperare a proprietăţilor evreieşti.

"E o firmă din Israel, care are o bază de date completă, cu toate terenurile revendicate de evrei în România. E o echipă de avocaţi care se ocupă de această afacere şi care mă sună prima dată pe mine pentru orice proprietate au ei la vânzare. Interesul lor e să vândă, că aşa le iese comisionul", spune mândru latifundiarul, arătându-ne vestita bază de date cu toate revendicările evreilor pe teritoriul României.

Cel mai mare trofeu îl deţine în capitală. "Am cumpărat acum şase ani, în zona Pipera, din Bucureşti, 129 de hectare de teren. Toată lumea îl vrea, însă nimeni nu ştie al cui e. Dacă-l vindeam acum patru ani, valora 300 de euro metrul pătrat.

Acolo s-au făcut investiţii mari, aşa că valoarea pământului meu a crescut la circa 1.500 de euro mp", susţine zâmbind milionarul. Şi la Iaşi se poate lăuda cu proprietăţi impresionante. Numai în zona Metro, la ieşirea din oraş prin cartierul Păcurari, latifundiarul a cumpărat, la începutul anilor 2000, circa 100 de hecatre de pământ.

Se apucă de construit

Dacă la acea vreme investiţia a fost de doar 100.000 de euro, acum, valoarea terenului a crescut de câteva zeci de ori, fiind estimat la circa 50 milioane de euro. "Am şi vândut o parte din pământul acesta, însă am investit mereu în zone şi mai bune. Am proprietăţi frumoase, ca în filme, cu pădure şi lacuri, în judeţul Neamţ. Mă duc acolo numai în vizită sau cu afaceri", explică Zapodeanu.

Despre planurile de viitor, latifundiarul spune că vrea să investească în construcţii. "Mai sunt cel puţin cinci ani plini, în care mai e de luptat pentru terenurile care se retrocedează. Pământul e o provocare pentru mine. Banii, la fel. Am să încep poate de la anul să fac şi blocuri, la Iaşi, la Craoiva, Slatina. Am nişte proiecte în care vreau să bag 100-200 de milioane de euro", îşi estimează Zapodeanu viitoarele investiţii.

Deocamdată însă, milionarul singuratic de la Iaşi, cum mai este el cunoscut, nu vrea să piardă nicio palmă din pământul râvnit. Despre regrete, spune că nu are niciunul în viaţă. A adunat lângă el tot ce iubeşte: pământ cât vezi cu ochii, bani şi o soţie tânără pe care, după cum spune, o iubeşte de ani buni, de când era aproape o copilandră.

Pe scurt

A fost condamnat la închisoare înainte de Revoluţie, având diverse probleme cu legea;

Acum are cazierul imaculat şi spune că este respectat de oameni pentru că este foarte cinstit;

Tip singuratic, se fereşte de petreceri sau evenimente mondene;

Nu are prieteni, doar parteneri de afaceri;

A investit peste 1 milion de euro în clubul de fotbal Politehnica Iaşi, de unde s-a retras în urma unor dispute cu primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite