Investiţii în provincie, din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţia pentru ca oraşele din ţară să atragă dezvoltatori străini este îmbunătăţirea infrastructurii. Oraşele situate în apropierea tronsoanelor de autostradă finalizate vor avea cel mai mult de câştigat începând de anul viitor.

Când investiţiile străine lipsesc, nici piaţa nu poate funcţiona în parametri normali şi pozitivi.

„Orice criză aduce şi avantaje, iar primul dintre acestea este echilibrul. Un preţ relativ real şi corelat la salariile medii pe economie va aduce o balanţă în piaţa imobiliară", a declarat recent, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei de evaluare Darian, Adrian Crivii.

Unul dintre elementele principale pentru dezvoltarea acestor investiţii este infrastructura. „Spre exemplu autostrada Turda-Gilău va atrage atenţia multor investitori, astfel oraşele din împrejurimi vor avea parte de multe proiecte de plasare de capital. Însă acest tronson nu este suficient, avem nevoie de mai multe drumuri uşor accesibile, precum autostrăzile", susţine Crivii.

O revenire a pieţei se estimează chiar spre finalul acestui an. „Prevăd o uşoară redresare chiar mai devreme de începutul anului 2011. Atunci multe dezvoltări vor avea loc pe teritoriul României. Când vor reveni investitorii străni şi piaţa va avea creşteri, însă nu unele spectaculoase. Nu vom mai asista în imobiliare la mari avansuri, aşa cum a fost în anul 2008", mai spune Adrian Crivii.

Apărarea companiilor

În prezent toată lumea, atât oamenii de afaceri români, dar şi străini se apără, de aceea asistăm la stagnări. „Se întâmplă fenomenul de «închidere a ferestrelor», ceea ce se traduce prin reducerile de costuri şi de personal, pe care le vedem atât în marile companii, cât şi în cele mici şi mijlocii", explică Crivii. Acest lucru a fost determinat de accesul greu la finanţare, de aceea şi investiţiile s-au oprit.

„Un caz elocvent este arătat de scăderile creditelor cu ipotecă acordate în 2009, care s-au diminuat cu peste 60% faţă de anul 2008. Astfel, tranzacţiile realizate prin finanţări au scăzut şi ele dramatic", susţine Crivii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite