Investiţia în lux aduce cel mai bun randament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii daţi pe o locuinţă de tip penthouse pot fi recuperaţi din chirie într-o perioadă-record, de aproximativ opt ani Pe fondul epuizării terenurilor din zonele pretabile dezvoltării

Banii daţi pe o locuinţă de tip penthouse pot fi recuperaţi din chirie într-o perioadă-record, de aproximativ opt ani

Pe fondul epuizării terenurilor din zonele pretabile dezvoltării locuinţelor de lux, cea mai bună afacere este achiziţionarea unui penthouse. Rata de recuperare a unei astfel de investiţii este de opt ani. Acesta este cel mai bun randament obţinut pe piaţa imobiliară autohtonă.

Un penthouse cu patru dormitoare într-un ansamblu rezidenţial nou costă cel puţin un milion de euro. În condiţiile în care acesta este închiriat pentru suma de 10.000 de euro lunar, proprietarul îşi recuperează investiţia în opt ani. Durata de recuperare a banilor este net superioară în cazul locuinţelor de lux faţă de celelalte tipuri de proprietăţi rezidenţiale.

De exemplu, o garsonieră confort unu, semidecomandată, cu o suprafaţă de 30 metri pătraţi din cartierul bucureştean Titan poate fi achiziţionată pentru 60.000 de euro. Închiriată cu 300 de euro pe lună, chiria medie pentru o astfel de proprietate, investiţia iniţială se recuperează în peste 16 ani, dublu faţă de un penthouse.

Apartamentele vechi u trei camere, cele mai profitabile

Şi în ceea ce priveşte apartamentele cu patru camere din fondul locativ vechi situaţia este asemănătoare. Dacă decizi să achiziţionezi o unitate de acest tip pentru a o închiria, îţi poţi recupera investiţia într-o perioadă mai mare de 16 ani. În condiţiile în care preţul de cumpărare al unui apartament cu patru camere prevăzut cu două balcoane şi două băi, tot din zona Titan, este de 138.000 de euro, chiria medie lunară pe care o poţi obţine este de 700 de euro. Raportul este identic şi pentru apartamentele vechi cu două camere.

Cea mai bună investiţie din rândul locuinţelor vechi este achiziţionarea unui apartament cu trei camere. Rata de recuperare a sumei plătite este de aproximativ 14 ani, în condiţiile în care locuinţa costă 95.000 de euro, iar chiria este de 550 de euro lunar.

Creştere de 15% pe an

Pe lângă randamentele foarte bune obţinute, apartamentele de lux oferă şi o creştere constantă a preţurilor de vânzare. Anul trecut, acestea au fost mai scumpe cu 15% faţă de 2006. Potrivit experţilor imobiliari, procentul se va menţine şi anul acesta. Numărul mic de astfel de unităţi, de regulă o clădire oferă un singur penthouse, corelat cu cererea mare face din piaţa locuinţelor de lux una dintre cele mai stabile.

În funcţie de suprafaţă şi locaţie, preţurile acestor apartamente pornesc de 600.000 de euro şi depăşesc de cele mai multe ori un milion de euro", a declarat George Ivan, consultant în cadrul Departamentului rezidenţial DTZ Echinox. Preţurile practicate pentru terase reprezintă aproximativ jumătate din preţul pe metru pătrat construit al apartamentului.

Suprafeţe de peste 250 de metri pătraţi

Majoritatea clădirilor noi din zonele centrale au rezervat ultimul etaj pentru apartamentele de tip penthouse. Pe lângă suprafeţele generoase de peste 250 de metri pătraţi, o astfel de unitate dispune de terase generoase, de cel puţin 50 de metri pătraţi. Nu doar suprafaţa mare şi finisajele de calitate cresc preţul unei astfel de proprietăţi, ci mai ales locaţia centrală. Cele mai căutate zone bucureştene pentru locuinţele de lux sunt Dorobanţi, Primăverii, Aviatorilor, Herăstrău şi Domenii.

Acesta este şi motivul pentru care dezvoltatorii evită construirea de penthouse-uri în ansamblurile rezidenţiale noi din zone periferice. Accesul facil către toate punctele de interes ale oraşului face ca principalii clienţi ai acestor unităţi să fie expaţii, oamenii de afaceri, directorii de companii internaţionale.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

- În funcţie de zonă şi numărul de camere, chiria pentru o locuinţă selectă poate ajunge până la 10.000 de euro pe lună. Ritmul de creştere al preţurilor de închiriere pe segmentul proprietăţilor rezidenţiale de lux va fi unul moderat pe parcursul anului în curs.

- Dacă în cazul unui apartament cu două camere, chiria de pornire este de 1.500 de euro, o vilă cu şase camere din Pipera se poate închiria şi cu 6.000 de euro pe lună.

- Cele mai mari tarife sunt percepute pentru apartamentele de tip penthouse. În funcţie de numărul de camere şi de apropierea de centru, acestea pot fi închiriate cu o sumă medie, de circa 6.500 de euro.

Oana Facă, partener Esop Consulting

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite