Întoarcerea la glia străbună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei  Panait, editor coordonator
Andrei Panait, editor coordonator

Terenurile sunt, fără îndoială, cel mai lovit segment al pieţei imobiliare în acest an. Totul a început încă de anul trecut, când investitorii care achiziţionau parcele doar ca să le revândă peste câteva luni cu un preţ dublu sau chiar triplu s-au retras brusc de pe piaţă.

Ei şi-au dat seama că sectorul construcţiilor va intra într-un puternic declin. Astfel, clienţii lor, dezvoltatorii, nu vor mai avea bani de achiziţii. O vreme, sectorul a supravieţuit datorită micilor cumpărători, care achiziţionau terenuri pentru a-şi construi o casă.

Şi asta a trecut însă, iar acum piaţa este practic blocată. Agenţii imobiliari din marile oraşe ale României spun că anul acesta vânzările de terenuri au mers foarte slab. Pe un ton confidenţial, ei adaugă că „slab" înseamnă „aproape zero". Urmarea directă a blocajului tranzacţiilor a fost diminuarea drastică a preţurilor.

Terenuri care să coste peste 1.000 de euro pe metru pătrat mai există numai în Bucureşti, Cluj şi Constanţa. Şi asta doar la nivel de preţ cerut, că despre tranzacţii la aceste valori nici nu poate fi vorba. De curând, un nou tip de investitor a apărut însă pe piaţă, şi anume cumpărătorul de terenuri agricole.

Acesta nu este interesat să introducă loturile achiziţionate în intravilan, pentru a ridica pe ele ansambluri rezidenţiale. Vremea acestora a trecut de mult, acum dezvoltatorii se chinuie să vândă ce au construit în anii trecuţi.

Terenurile sunt cumpărate de către companii care chiar vor să facă agricultură. Se caută loturi mari, de peste 100 de hectare. Motivele sunt simple: preţul de cel puţin două ori mai mic decât în alte ţări europene şi fertilitatea crescută a pământului românesc. Mulţi văd terenurile agricole drept sectorul ce va salva piaţa imobiliară la anul.

Într-un fel, această tendinţă reprezintă o întoarcere în timp. Nu se mai caută atât de multe terenuri pentru case, balanţa s-a înclinat spre cele potrivite agriculturii. Tot o incursiune în trecut, de astă dată mai îndepărtată, spre vremurile de început ale omenirii, este trocul. Schimbul de diverse mărfuri a fost prima modalitate de a face comerţ, înainte de a apariţia monedelor din metale preţioase şi, mult mai târziu, a bancnotelor.

Unii constructori s-au întors în vremuri imemoriale şi oferă case în miniansamblurile pe care-şi permit să le mai construiască, cerând la schimb loturi edificabile. Tranzacţiile cu terenuri, care stau la baza oricărei dezvoltări imobiliare, s-au întors astfel la începuturi. Şi asta nu poate fi decât sănătos pentru evoluţia pe termen lung a acestui segment. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite