Industrialul, mai scump în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul redus al proiectelor de calitate, în corelaţie cu cererea tot mai ridicată, creşte chiriile din marile oraşe ale ţării. Prin contrast, activitatea intensă de constructie din

Numărul redus al proiectelor de calitate, în corelaţie cu cererea tot mai ridicată, creşte chiriile din marile oraşe ale ţării. Prin contrast, activitatea intensă de constructie din Bucuresti tempereaza preturile

Deşi în general gravitează în jurul aceloraşi valori, în unele oraşe de provincie chiriile pentru spaţiile industriale de calitate sunt mai mari decât în Bucureşti.

Această situaţie se explică prin faptul că, în Capitală, au fost deja demarate câteva proiecte de amploare. În provincie, pe de altă parte, stocul spaţiilor de depozitare de clasa A este extrem de redus.

În momentul de faţă, chiriile pentru spaţiile industriale de calitate din Bucureşti s-au stabilizat în jurul unei valori medii de patru euro pe metrul pătrat pe lună, potrivit lui Andre Hofer, director executiv Eyemaxx Real Estate.

În acelaşi timp, precizează acesta, în provincie, chiriile variază între 4,2 şi 4,7 euro. Pe de altă parte, Viorel Opaiţ, consultant în cadrul departamentului industrial al Colliers, subliniază că, în general, chiriile practicate în Capitală sunt similare cu cele din provincie.

Aceasta pentru că preţurile terenurilor şi costurile lucrărilor de construcţie sunt, de cele mai multe ori, aceleaşi.

500.000 mp: stocul spaţiilor de clasa A din provincie, în 4-5 ani

Excepţii în acest sens pot fi considerate doar acele zone din provincie care prezintă o cerere ridicată - cum ar fi Cluj-Napoca, de exemplu. În astfel de situaţii, proprietarii pot solicita chirii peste media bucureşteană. În ciuda acestor preţuri mai mari, Opaiţ precizează că "diferenţa mare se vede în calitatea spaţiilor - în afara Bucureştiului, cu mici excepţii, acestea sunt de o calitate inferioară".

Paradoxul de pe piaţa industrială românească se poate explica prin stadiul său actual de evoluţie. În momentul de faţă, precizează Hofer, aceasta este concentrată, în materie de proiecte concrete, aproape exclusiv asupra Capitalei - parcurile logistice de clasa A din provincie sunt foarte puţine.

Pe de altă parte, cererea din provincie se intensifică pe zi ce trece - aceasta deoarece, potrivit reprezentantului Eyemaxx, "principalul catalizator pentru piaţa logistică este reprezentat de dezvoltarea pieţei de retail".

Opaiţ precizează că tot mai mulţi dezvoltatori internaţionali au securizat deja locaţii în oraşele mari din ţară. Andre Hofer estimează că, în termen de patru-cinci ani, stocul de spaţii de depozitare de clasa A din oraşele mari de provincie capabile să deservească zone mai ample (de genul Timişoara, Cluj sau Iaşi) va ajunge la circa 500.000 de metri pătraţi.

Paralela cu pietele externe

Oraşul cu cele mai scumpe spaţii industriale este Londra. Potrivit datelor Cushman & Wakefield, în Heathrow, valoarea chiriei anuale este de 211 euro pe metrul pătrat.

Patru din cele zece pieţe europene care au înregistrat cele mai mari creşteri ale chiriilor în 2007 sunt situate în regiunea central-estică: Katowice (cu o rată de majorare 26%), Riga (20%), Sofia (9%) şi Poznan (7%).

În Bucureşti, chiriile au scăzut în ultimul an, pe măsură ce activitatea de construcţie s-a intensificat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite