Industria hotelieră bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile cumulate pe cameră au crescut în intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008 cu doar 1,1% După ani de creştere constantă a veniturilor încasate de operatori, industria hotelieră

Veniturile cumulate pe cameră au crescut în intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008 cu doar 1,1%

După ani de creştere constantă a veniturilor încasate de operatori, industria hotelieră stagnează. Nu este însă un fenomen generalizat. Oraşe precum Moscova, Paris, Tel Aviv sau Ankara se află încă în plină ascensiune.

Veniturile înregistrate pentru o cameră de hotel au urcat în primele patru luni ale anului cu doar 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, media câştigurilor pentru o cameră a fost, la nivel internaţional, de 68 de euro, potrivit unui studiu al STR Global HotelBenchmark. "Asistăm la scăderi ale gradului de ocupare în Europa, semn că oportunităţile de business se diminuează", a declarat Marvin Rust, Managing Partner for Hospitality la Deloitte UK.

Tallin, cel mai mare declin

Baku, Dublin sau Roma "trag în jos performanţele hoteliere europene", potrivit analiştilor Deloitte. În Tallin, după criza de pe piaţa imobiliară, a venit acum rândul pieţei ospitalităţii. Creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor estoniene din 2006, cu aproape 24 de procente, a fost urmată anul trecut de scăderi drastice.

Potrivit Knight Frank, casele din Estonia s-au devalorizat cu 14,5% de-a lungul anului 2007. Estimările sunt la fel de sumbre şi pentru anul în curs, potrivit analistului Ciprian Lopată.

În perioada aprilie 2007- aprilie 2008, Tallin a cunoscut un declin semnificativ şi pe segmentul hotelier.

Veniturile obţinute din închirierea unei camere s-au diminuat cu peste 16%. O consecinţă firească în condiţiile în care gradul de ocupare a scăzut şi el cu 15,6%.

Mai puţini turişti în Roma şi Dublin

Şi oraşe precum Roma sau Dublin au raportat o plafonare a preţului mediu pentru o noapte de cazare. Cu toate că tarifele nu au crescut, turiştii nu s-au înghesuit la recepţiile hotelurilor. În Dublin, gradul de ocupare a scăzut cu 6,3%, în timp ce veniturile operatorilor au coborât cu 5,6%. Trendul descendent al câştigurilor hotelierilor a fost întâlnit şi în Roma şi Reykjavik. Cele două capitale au raportat venituri pe cameră în scădere cu 5,2%, respectiv 3,4%.

Ce stă în spatele acestui fenomen? Motivele sunt strâns legate de "întărirea monedei europene în raport cu dolarul american şi lira sterlină", apreciază Alex Kyriakidis, Global Managing Partner of Tourism, Hospitality & Leisure în cadrul Deloitte. Viitorul turismului la nivel mondial nu este, însă, unul gri. "Datorită economiilor emergente, dar şi a targetării cu succes a pieţelor non-tradiţionale", acesta îşi va păstra trendul ascendent, estimează Kyriakidis.

Mersul preţurilor

Foarte profitabile pentru hotelieri sunt Tel Aviv şi Ierusalim. Acestea au fost vizitate în primul trimestru al anului în curs de aproape 650.000 de turişti. Veniturile medii al unei camere de hotel din Tel Aviv au fost de aproximativ 104 euro, în timp ce în Ierusalim de circa 82 de euro.

Mult mai profitabile sunt hotelurile din oraşele ruseşti. Moscova a raportat o medie de 160 de euro pe cameră, iar Sankt Petersburg de peste 53 de euro. Printre cele mai mari venituri pe cameră au fost înregistrate la Paris. Aici, media a fost de 173 de euro.

Baku, capitala Azerbaidjanului, a raportat scăderi masive ale veniturilor pe cameră şi a ajuns la o medie de 67 de euro. Un nivel mai mic a fost înregistrat în Berlin - 56 de euro şi Lisabona - 57 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite