În construcţii, statul „să stea în banca lui!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii spun că Agenţia Naţională de Locuinţe încurcă atât industria constructoare de case, cât şi piaţa imobiliară, practicând „subvenţii discreţionare“ şi preţuri care distorsionează concurenţa. Statul construieşte case cu 380 de euro/mp şi le vinde cu mai puţin de 450 de euro/mp, preţuri care trag în jos întreaga industrie, acuză liderii pieţei de profil.

Pe piaţa imobiliară, preţurile au ajuns suficient de jos încât să ne putem aştepta la o relansare în construcţia de locuinţe. Dar puterea de cumpărare este încă prea mică, iar accesul la credite se menţine dificil, astfel că la nivelul cererii piaţa rămâne îngheţată, au arătat dezvoltatorii prezenţi la o conferinţă pe tema construcţiilor organizată ieri de „Ziarul Financiar".

STUDIU Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România?

Ce ar putea face statul pentru a impulsiona construcţia de locuinţe? „Cel mai bine ar fi să stea în banca lui", a declarat Alexandros Ignatiadis, directorul general al companiei Octagon Contracting & Engineering, argumentând că „în prezent, statul practică subvenţii discreţionare şi în multe cazuri îşi ascunde costurile".

Când politicul hotărăşte în locul pieţei

„Locuinţa nu este o ţigară, o gumă de mestecat sau un kil de vin, e un drept fundamental al fiecărui cetăţean în parte. Dar, la stat, politicul hotărăşte cine să construiască locuinţele, şi tot politicul decide cine să primească aceste locuinţe, practicându-se astfel ceea ce numim subvenţii discreţionare", a arătat Ignatiadis. El propune ca banii alocaţi bugetelor pentru Agenţia Naţională de Locuinţe să fie utilizaţi în acordarea de facilităţi fiscale celor ce investesc în construcţia de case, astfel încât de aceste fonduri să beneficieze toţi cei implicaţi, nu doar cei selectaţi pe criterii politice.

Cât mai costă o casă

„În Vest, preţul unui metru pătrat de locuinţă, la vânzare, este echivalentul salariului mediu pe economie. În România, preţul e de două ori mai mare decât mediul pe economie, oscilând între 900 şi 1.200 de euro", a arătat Andrei Uleia, arhitectul coordonator al companiei Da_Sein. El a prezentat un studiu potrivit căruia terenul şi construcţia reprezintă 81% din preţul total al locuinţei, iar costurile de finanţare înseamnă 7,5%, proiectarea - 5% şi celelalte componente - 6,5%. De asemenea, potrivit studiului Da_Sein, în construcţia unei case costul de execuţie a structurii reprezintă 33% din total, ca şi finisajele, în timp ce instalaţiile de încălzire-aclimatizare înseamnă 16%, instalaţiile sanitare - 6,5%, partea electrică - 6,5%, iar tâmplăria - 5%.

În ceea ce priveşte construcţia unei clădiri mai mari, de exemplu un bloc cu mai multe etaje, preţul mediu brut (numit de dezvoltatori „hard cost") oscilează între 450 şi 550 de euro pe metru pătrat. În urmă cu doi ani, preţul mediu brut de construcţie se ridica la circa 680-800 de euro. Acum, la costul brut se adaugă cheltuielile adiacente („soft cost"), care înseamnă încă 25% în plus la costul final, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting. Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% cheltuieli neprevăzute şi 10% finanţarea, putem ajunge la un preţ de 750-800 de euro pe metrul pătrat", a spus Popa.

„Luând în calcul costurile, care au mai scăzut, putem spune că ar fi momentul potrivit pentru demararea unor proiecte de apartamente, dar având în vedere cererea actuală, nu consider că este momentul propice. S-a atins nivelul minim în ceea ce priveşte costurile, e tot ceea ce se mai poate face", a conchis consultantul. 

image

Startul întârziat la „Prima Casă“ frânează revenirea pieţei rezidenţiale

Adina Vlad

Amânarea reluării programului guvernamental „Prima Casă“ întârzie revenirea pieţei rezidenţiale, în condiţiile în care celelalte sectoare ale domeniului imobiliar dau semne de revigorare, potrivit companiei Be Igloo. În plus, băncile şi autoritaţile statului aruncă vina unele pe celelalte pentru nepornirea ediţiei a patra a programului. Reprezentanţii Be Igloo mai arată că potenţialul de revigorare a pieţei rezidenţiale prin intermediul programului guvernamental este imens având în vedere că până în prezent 11 bănci s-au arătat interesate să participe la această ediţie. „Vânzările prin «Prima Casă» reprezentau 80% din tranzacţiile Be Igloo.

În prezent, clienţii interesaţi să cumpere prin acest program sunt derutaţi şi nu stiu ce decizie să ia în perioada următoare“, a declarat Nimrod Zvik, Managing Partner în cadrul Be Igloo. El consideră este absolut necesară repornirea imediată a programului, în lipsa unor alte măsuri care să crească puterea de cumpărare a românilor care să le permită un acces mai facil la achiziţia unei locuinţe. Deşi premierul Emil Boc anunţase la începutul lunii aprilie că „Prima Casă 4“ va începe după Paşte, startul încă întârzie. Iar asta pentru că protocolul-cadru nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial şi pentru că nu toate băncile care vor să intre în program au trimis la BNR normele de creditare revizuite în sensul acceptării unui avans minim de 5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite