Importuri de ciment cât producţia unei fabrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din 12 saci de ciment folositi în România va fi de import Volumul importurilor de ciment în acest an ar putea ajunge la o valoare-record, respectiv un milion de tone, pe fondul

Unul din 12 saci de ciment folositi în România va fi de import

Volumul importurilor de ciment în acest an ar putea ajunge la o valoare-record, respectiv un milion de tone, pe fondul limitării capacităţilor principalilor producători. Aceasta este capacitatea medie de producţie a unei fabrici noi de ciment. Importurile vor fi de şase ori mai mari comparativ cu anul trecut.

Ţările care vor alimenta cu ciment şantierele din România vor fi: Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina. Şi producătorii de ciment vor apela la importuri pentru a acoperi cererea. Astfel, Carpatcement Holding va importa în acest an circa 100.000 de tone de ciment şi 50.000 de tone de clincher, potrivit estimărilor lui Mihai Rohan, preşedintele companiei şi al Patronatului din industria cimentului (CIROM).

O nouă fabrică, un risc de luat în considerare

Situaţia a determinat toate cele trei mari companii de pe piaţă, Heidelberg, Lafarge şi Holcim, să ia în calcul varianta construcţiei unei noi fabrici. Acestora li s-a adăugat recent şi compania de construcţii Strabag. Austriecii vor pune la bătaie 220 de milioane de euro pentru a ridica o fabrică în judeţul Caraş-Severin. Ceilalţi producători urmăresc evoluţia pieţei înainte de a lua o decizie.

"Continuăm să analizăm şi varianta extinderii capacităţilor şi construcţia unei noi fabrici şi, în funcţie de evoluţia pieţei cimentului, vom lua cea mai bună decizie", a declarat Markus Wirth, preşedinte Holcim România.

Mihai Rohan este mai rezervat şi atrage atenţia asupra riscurilor presupuse de construcţia unei alte unităţi de producţie. "Pentru a construi o nouă fabrică sunt necesare investiţii de 300 de milioane de euro, sumă care poate fi recuperată în cel puţin şapte ani.

Trebuie văzut dacă piaţa va mai avea nevoie de atât ciment în această perioadă, astfel încât investiţia să fie rentabilă. Extinderea capacităţilor e mai simplă şi poate fi realizată la oricare din fabricile din piaţă", a declarat acesta.

El estimează că cererea de ciment va creşte cu circa 10-15% cel puţin cinci ani, având în vedere proiectele necesare în domeniul infrastructurii. Pentru acest an, piaţa va creşte cu 20% ca volum, ajungâd la 11-12 milioane de tone şi 10% valoric, respectiv peste un miliard de euro.

Consumul de ciment în România a ajuns la 480 kilograme pe cap de locuitor, faţă de o medie de 540 în UE. Rohan a subliniat că după integrarea în UE în ţările proaspăt acceptate s-a înregistrat şi un consum de 1.000 de kilograme pe cap de locuitor.

Unde merge cimentul

Cea mai mare parte din cimentul vândut în piaţă merge către producătorii de betoane, circa 200 de companii. Acestea consumă 300 de kilograme ciment pe metru cub de beton. Piaţa având un volum de 13 milioane metri cubi, înghite anual 3,9 tone de ciment, respectiv o treime din vânzări.

Mihai Rohan spune că, din producţia Carpatcement, circa 8-10% merge către consumatorii industriali, anul acesta ponderea putând ajunge la 12%. Aceştia sunt producătorii de BCA, prefabricate şi adezivi. Restul cimentului merge către consumatorii individuali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite