Iluminatul unei camere, minimum 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpurile de iluminat pot da o nouă viaţă locuinţei. Iar tinerii sunt primii interesaţi de reamenajarea vechiului apartament al bunicii. "Folosirea luminii merge mai departe de simplul

Corpurile de iluminat pot da o nouă viaţă locuinţei. Iar tinerii sunt primii interesaţi de reamenajarea vechiului apartament al bunicii.

"Folosirea luminii merge mai departe de simplul iluminat. Aceasta este folosită pentru a reflecta stilul personal, o stare de spirit, pentru a accentua linii sau culori în amenajările interioare", crede Oana Iftime, directorul departamentului de strategie şi cercetări de Marketing din cadrul Romstal.

Alegerea corpurilor de iluminat potrivite reprezintă însă o sarcină dificilă, un drum până la un designer putându-se dovedi esenţial. Dotarea unei sufragerii cu astfel de elemente presupune costuri suplimentare care pornesc de la 1.000 şi pot ajunge până la 5.000 de lei. Consumatorii din România preferă variantele cele mai ieftine.

Înainte de a decide ce produse aruncaţi în coşul de cumpărături trebuie să fiţi atenţi la suprafeţele camerelor, la cantitatea de lumină naturală existentă, în acest sens fiind importantă mărimea ferestrelor sau înălţimea încăperii.

Potrivit lui Iosif Doboş, administrator al Luxlight, companie din Cluj specializată pe acest tip de produse, corpurile de iluminat pentru care se înregistrează cel mai mare avans al cererii sunt ledurile, utilizate ca elemente ambientale. Acestea sunt urmate în preferinţele consumatorilor de becurile cu halogen şi de cele economice.

Acestea din urmă au cel mai mare potenţial având în vedere politicile Uniunii Europene privind reducerea consumului energetic. În cazul în care optaţi pentru becuri economice, nu apelaţi la sisteme de iluminat automate cu senzori de mişcare. Becurile sunt mai sensibile şi nu este indicată aprinderea şi stingerea acestora în mod succesiv.

Preţuri pentru toată lumea

Sufrageria e camera în care corpurile de iluminat pot deveni foarte importante ca urmare a spaţiului mai aerisit, acestea fiind dotate cu mai puţin mobilier, de obicei, şi având suprafeţe mai mari. Potrivit lui Iosif Doboş, costurile medii pe care le plăteşte clientul român se situează în jurul cifrei de 1.000 de lei.

Rar, aceştia optează pentru elemente mai pretenţioase; investiţia ajunge astfel în jurul valorii de 5.000 de lei. De asemenea, corpurile de iluminat pot fi şi personalizate, acest proces implicând o majorare a investiţiei cuprinsă între 20 şi 50%. "Sunt preferate produsele ieftine şi de calitate îndoielnică din păcate, iar din categoria celor superioare calitativ sunt preferate elementele cele mai uzuale", spune Doboş.

Variaţiile de preţ ale produselor sunt destul de ridicate. Astfel, o lustră poate fi cumpărată în magazinele Romstal cu preţuri care încep de la 60 de lei până la 8.000 de lei. Candelabrele sunt produsele cele mai costisitoare, acestea putând fi achiziţionate şi la 20.000 de lei. Maximele valorice sunt reprezentate de produse cu încastraţii cu cristale de Murano sau Swarovski, suflate cu aur.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite