Guvernul a dat undă verde pentru lucrările de la Esplanada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul săptămânii trecute este reprezentat de aprobarea contractului pentru realizarea proiectului public-privat Esplanada din Capitală. Guvernul României a avizat favorabil semnarea

Evenimentul săptămânii trecute este reprezentat de aprobarea contractului pentru realizarea proiectului public-privat Esplanada din Capitală. Guvernul României a avizat favorabil semnarea contractului cu dezvoltatorul imobiliar TriGranit Development România. Ansamblul construit va intra în posesia statului după 49 de ani.

"Din acest moment, este o chestiune de săptămâni până când vom semna contractul", a declarat pentru "Adevărul" Dan Ghibernea, country manager TriGranit. Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare vor începe demersurile de transfer al contractului de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MCLPL) către Primăria Generală Bucureşti.

Lucrările de construcţie ale proiectului vor începe în a doua jumătate a anului viitor, imediat după obţinerea autorizaţiilor necesare. Prima fază va fi livrată în maximum trei ani de la debutul lucrărilor. Începerea construcţiei Esplanada era prevăzută să înceapă în cursul anului trecut. Autorităţile au încheiat un memorandum de colaborare cu dezvoltatorul TriGranit încă din anul 2006.

Investiţie de un miliard de euro

Esplanada va însemna o investiţie directă a companiei TriGranit de aproximativ un miliard de euro. Compania va dezvolta un proiect cu o suprafaţă totală construită de 800.000 de metri pătraţi pe un teren de 10,7 hectare situat în centrul Capitalei, în zona Unirii. Investiţia va include clădiri rezidenţiale, spaţii de birouri, clădiri cu destinaţie comercială, socială şi culturală, unităţi hoteliere şi parcări subterante publice. După finalizarea primei etape a proiectului, autorităţile vor beneficia de 12.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

Compania a finalizat anul trecut primul proiect de pe piaţa autohtonă, Polus Center din Cluj, în urma unei investiţii de 140 milioane de euro. Proiectul a fost achiziţionat ulterior de fondul austriac de investiţii Immoeast într-o tranzacţie de 210 milioane euro, printr-un contract de tip forward purchase (plata se face în mai multe etape pe parcursul lucrărilor de construcţie). Recent, TriGranit a început lucrările de construcţie pentru al doilea mall din România, la Constanţa. Proiectul va avea o suprafaţă comercială de 50.000 mp, va necesita o investiţie de 140 milioane de euro şi va fi livrat pe piaţă în al doilea trimestru al anului viitor.

Portofoliu de 10,5 miliarde de euro

Esplanada este cel mai mare proiect aflat în portofoliul companiei. Un proiect similar dezvoltat de TriGranit este Emonika din Liubliana. Acesta va oferi peste 200.000 de metri pătraţi construiţi de spaţii de retail, entertainment, de birouri, rezidenţiale şi hoteliere. Investiţia în Emonika va fi de 250 milioane de euro.
TriGranit Development Corporation activează pe pieţele imobiliare din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est. În prezent, grupul deţine proiecte finalizate cu o valoare de două miliarde de euro şi are în curs de realizare proiecte ale căror investiţii sunt estimate la aproximativ 8,5 miliarde de euro. Compania este specializată în dezvoltarea şi managementul de proiecte imobiliare.

Acţionariatul TriGranit este format din fondul austriac de investiţii Immoeast (25%), compania Polus Holding (35%), investitorul canadian Peter Munk (19%), omul de afaceri maghiar Sandor Csanyi şi britanicul Nathaniel Rotschild, fiecare cu câte zece procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite