Germania şi Anglia, câştigătoarele crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele germane se află în topul celor mai atractive locuri pentru investitorii din zona rezidenţială
Oraşele germane se află în topul celor mai atractive locuri pentru investitorii din zona rezidenţială

În contextul unei situaţii economice globale dificile, cele două ţări vest-europene au reuşit să se menţină pe linia de plutire în ultimii doi ani. Ţările care nu au cunoscut boomuri imobiliare sau care nu au avut pieţe bazate exclusiv pe finanţări bancare au reuşit să depăşească cu bine perioadele dificile.

La sfârştiul anului 2008, Germania era considerată una dintre cele mai sigure pieţe imobiliare din lume, din punct de vedere al investitorilor.

Aici, deoarece preţurile au crescut timid în intervalul 2005-2008, scăderile pe fondul crizei nu au fost la fel de dramatice precum în alte ţări, iar investitorii au continuat să obţină profit atât din zona rezidenţială, cât şi din zona chiriilor.

Reţeta stabilităţii Germaniei este, potrivit analiştilor imobiliari, că piaţa internă nu a cunoscut nici perioade de boom imobiliar, dar nici perioade de devalorizare alertă a proprietăţilor, lucru care a condus la un sentiment de siguranţă.

Efectul nu a întârziat să apară, astfel că, într-un clasament realizat la finalul lui 2009, oraşele germane erau fruntaşe în zona investiţiilor, înregistrând creşteri de până la 883%, cum este cazul oraşului Hamburg, faţă de prima jumătate a anului trecut.

Fără criză în America de Sud

Pieţele imobiliare care se bazează, în mare parte, pe lichidităţi, nu pe împrumuturi, par să fie cele mai puţin afectate de criza globală actuală, susţin experţii BNP Paribas Real Estate.

Un exemplu potrivit în acest sens îl constituie Brazilia, ţară unde, pe parcursul primelor nouă luni ale anului trecut, preţurile proprietăţilor imobiliare nu au scăzut. Mai mult, studiile de specialitate au semnalat faptul că, pe unele segmente din piaţă, aceastea chiar au crescut, cu până la 5%, în celelalte trei luni ale anului care tocmai s-a încheiat.

Pe de altă parte, experţii sunt de părere că, în viitorul apropiat, preţurile proprietăţilor imobiliare braziliene vor creşte, pe fondul unei maturizări a pieţei creditelor, moment când finanţarea va deveni accesibilă tuturor celor care doresc să achiziţioneze o locuinţă.

Paradoxul englezesc

Dacă anul trecut mai toate pieţele raportau scăderi de preţuri şi lipsa investitorilor, Marea Britanie s-a numărat, în 2009, printre ţările care au înregistrat chiar creşteri ale valorilor proprietăţilor imobiliare.

Cererea de locuinţe continuă să fie mare aici, iar oferta destul de redusă, lucru care a permis vânzătorilor să ţină preţurile la niveluri ridicate, fără să fie nevoiţi să vândă mai ieftin. De asemenea, aproape jumătate din activitatea europeană de tranzacţionare imobiliară din perioada iulie-septembrie 2009 s-a înregistrat în Marea Britanie.

Trendul crescător declanşat în iulie anul trecut a continuat până aproape de finalul lui 2009, iarna aducând o stangare anticipată de reprezentanţii companiei imobiliare DTZ, aceştia fiind de părere că el va fi reluat în primăvara anului curent.

Mai puţine îngrijorări în Polonia

Statele din estul Europei sunt printre cele destul de afectate de criza imobiliară, însă Polonia are, totuşi, o poziţie oarecum privilegiată.

Polonia este singurul stat membru UE care nu a intrat în recesiune în urma crizei din 2008-2009. Evoluţia bună a economiei poloneze se datorează în principal cererii robuste de pe piaţa internă, care a compensat impactul scăderii exporturilor asupra industriei. Totodată, populaţia şi companiile au un grad redus de îndatorare în valută, banca centrală promovând insistent, în ultimii ani, împrumuturile în monedă locală.

Mersul preţurilor

Cât priveşte preţurile, în München, spre exemplu, un apartament cu două camere, într-o zonă periferică, costă în prezent aproximativ 70.000 de euro, valoare aproape egală cu cea din urmă cu un an.

După ce primele patru luni ale anului trecut au pus Marea Britanie pe trendul general al ţărilor lovite de criză, luna iulie a pus capăt respectivei perioade de ieftiniri şi a adus creşteri ale preţurilor cuprinse între 1% şi 1,9%, în zona rezidenţială.

În Polonia s-a construit intens în perioada 2006-2007, iar preţurile s-au menţinut relativ ridicate la nivelul lui 2008.

Debutul anului 2009 nu a adus, aşa cum s-a întâmplat în unele ţări vecine, o prăbuşire a valorilor proprietăţilor, deşi au fost înregistrate scăderi în zona tranzacţiilor.

Notă discordantă au făcut oraşe precum Varşovia sau Poznan, unde ritmul tranzacţiilor a continuat să fie unul alert chiar şi în primul semestru al anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite