George Enescu, vioara-ntâi în dezvoltarea imobiliară suceveană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblurile noi din cartierul cu nume de compozitor întregesc peisajul imobiliar definit până acum de blocurile vechi ce au porecle precum Bebeluşul sau Belvedere Preţuri începând cu

Ansamblurile noi din cartierul cu nume de compozitor întregesc peisajul imobiliar definit până acum de blocurile vechi ce au porecle precum Bebeluşul sau Belvedere

Preţuri începând cu 42.800 de euro

George Enescu este unul dintre cele mai noi cartiere ale Sucevei. Blocurile comuniste au fost construite între 1970 şi 1982. Tot atunci au fost ridicate şi clădirea Universităţii şi a Centrului de Calcul. După mai mult de 20 de ani de atunci, cartierul se înnoieşte cu două ansambluri rezidenţiale.

Ansamblul George Enescu conține 127 de apartamente, dintre care 103 de unități locative cu două camere și 24 cu trei camere. Complexul constă într-un tronson de bloc cu patru scări și regim de înălțime demisol, parter, șapte etaje și mansardă.

Finisajele includ, conform constructorului, termoizolația pereților exteriori, geamuri termopan cu tâmplărie termoizolantă din PVC, instalație electrică cu prize și întrerupătoare, parchet în camere, ușă metalică la intrare și încălzire cu centrală termică de apartament. În complex există patru tipuri de apartamente de două camere.

Prețul variază între 167.300 de lei pentru o suprafață construită de 48 de metri pătrați și 230.000 de lei pentru o arie de 65 de metri pătrați. Cel mai ieftin apartament de trei camere costă 250.600 de lei și are 60 de metri pătrați. Sunt disponibile patru tipuri de astfel de unități locative, cel mai scump având un preț de 320.000 de lei la o arie de 92 de metri pătrați.

Locurile de parcare nu sunt incluse în preț. Pentru un asemenea spațiu situat în exteriorul clădirii clientul trebuie să plătească 4.000 de euro, în timp ce la demisol prețul se ridică la 10.000 de euro. "În august 2008 se vor livra circa jumătate din apartamente, iar restul vor fi gata în noiembrie", spune Mihai Olimpiu, administrator al agenției imobiliare sucevene Imostar.

Și compania General Construct are în construcție un bloc în cartier, situat în spatele fostului Centru de Calcul. Clădirea are un regim de înălțime subsol, parter și zece etaje și conține 50 de garsoniere și câte 20 de apartamente cu două și trei camere.

Unitățile locative se predau semifinisate și spațiile comune la cheie. Prețul unei garsoniere cu o suprafață utilă de 36 de metri pătrați este 42.800 de euro.

Un apartament de două camere și 38 de metri pătrați utili costă 45.000 de euro, iar unul de trei camere de aproape 70 de metri pătrați ajunge la 82.400 de euro. Locurile de parcare se află la demisol și costă 8.000 de euro fiecare. Termenul de finalizare al construcției este 30 octombrie 2009.

MOD DE CONTRACTARE

Cine dorește să achiziționeze un apartament în ansamblul George Enescu trebuie să achite un avans de 30% la contractare. Urmează trei rate de câte 20%, odată la patru luni. Tranșa finală, de 10%, se achită la sfârșit. Pentru blocul construit de General Construct, vânzarea se face cu un avans minim de 25%. Diferența se plătește la finalizarea lucrarilor și se poate achita și prin credit garantat cu apartamentul.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

"Bebelușul" nu este numele de alint al vreunui copil, ci denumirea sub care e cunoscut unul din blocurile "comuniste" din cartierul George Enescu din Suceava. Porecla i se trage de la magazinul cu articole pentru copii care exista la parterul clădirii înainte de 1989.

"Belvedere" este numele unei alte clădiri de locuințe din zonă. "Acest bloc este un punct de reper important pentru cartier și are o structură de rezistență foarte bună. Un apartament de trei camere costă aici între 85.000 și 90.000 de euro, fără îmbunătățiri", explică Mihai Olimpiu.

Mansardele construite deasupra blocurilor de apartamente nedecomandate sunt în mare vogă la Suceava. Și asta pentru că un apartament de două camere de 46 de metri pătrați într-o mansardă nouă costă 40.000 de euro, în timp ce un spațiu similar într-un bloc vechi de locuințe nedecomandate costă între 45.000 și 48.000 de euro.

La două camere decomandate în suprafață de 52-56 de metri pătrați tariful minim este de 60.000 de euro. Trei camere costă între 55.000 de euro în varianta nedecomandată confort trei la o suprafață de 56 de metri pătrați și 90.000 de euro în varianta existentă în blocul Belvedere sau în blocurile turn.

Vedetele pieței locale de apartamente vechi sunt blocurile cunoscute drept T96, situate la limita vestică a zonei, spre cartierul Obcini. Aici un apartament de patru camere cu o arie de peste 100 de metri pătrați, finalizat la sfârșitul anilor `90, costă peste 100.000 de euro.

Povestea cartierului tău

O legendă, "Zâna lacului", publicată de Dimitrie Dan în "Aurora română" din februarie 1881 susţine că pe locul actualului cartier "George Enescu" s-ar fi aflat cândva un lac, în jurul unei insuliţe, pe care trăia o zână iubăreaţă care-şi sacrifica ibovnicii, după câte un an de dragoste.

Puterea zânei şi vraja lacului ar fi fost spulberate, în cele din urmă, de rugăciunile unei fiice de boier, care a mers în pelerinaj la 50 de biserici şi mănăstiri, zâna şi lacul ei alunecând apoi, pentru totdeauna, în străfundurile pământului.

De-a lungul istoriei, pe pământurile actualului cartier sucevean George Enescu se desfăşura iarmarocul cel mare sau "târgul de flaci", adică al valahilor. Târgul se ţinea în 2 ianuarie, în prima marţi de după Duminica Rusaliilor, în 8 iulie, în 20 august, în 14 septembrie şi în 26 octombrie, respectând un calendar ancestral

În zonă s-au consumat şi drame ale istoriei, cea mai cutremurătoare fiind uciderea lui Despot Vodă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite