Garajul dublu, trendul anului în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unei uşi pentru o astfel de construcţie poate ajunge la 1.200 de euro plus TVA, iar anual se vând circa 40.000 de unitati Primul semestru a adus o creştere spectaculoasă pentru

Preţul unei uşi pentru o astfel de construcţie poate ajunge la 1.200 de euro plus TVA, iar anual se vând circa 40.000 de unitati

Primul semestru a adus o creştere spectaculoasă pentru piaţa de uşi de garaj, de peste 25%. Asta în contextul în care clientul român se orientează spre un nou tip de produse: uşile de garaj de mari dimensiuni.

Una din obligaţiile care ţin de documentaţia necesară construcţiei unei locuinţe presupune asigurarea unui spaţiu de parcare pentru fiecare 100 de metri pătraţi din suprafeţele construite. Cum dimensiunea caselor creşte de la an la an, nu mai este deloc suprinzător că tot mai mulţi români apelează la soluţia garajelor duble.

Chiar dacă această tendinţă începe să se manifeste pe piaţă, reprezentanţii companiilor producătoare indică uşile cu dimensiuni de doi metri pătraţi ca fiind în continuare cele mai cumpărate. "Piaţa de uşi din România este destul de dezvoltată. Clienţii sunt, însă, foarte atenţi la preţ, iar uşile de 2/2 sunt în topul cererilor. Se caută produse cu o izolaţie cât mai bună", cred reprezentanţii companiei Maxi Tor Construct.

Garaj asorat cu casa

Uşile de garaj mai mari, însă, vin puternic din urmă. "Acestea au înregistrat o creştere exponenţială a vânzărilor.

Dacă până de curând erau solicitate doar uşi standardizate pentru garaje de o singură maşina, în ultima vreme uşile pentru garajele duble sunt tot mai solicitate", declară aceştia. Anul 2008 va aduce o altă noutate pe piaţă: intensificarea vânzărilor în provincie în detrimentul capitalei, spune Bogdan Cojocaru, director general Hormann.

Pretenţiile clienţilor în ceea ce priveşte uşile de garaj cresc an de an. "Dacă până acum uşile de garaj erau de culoare albă, cererea a început să se mute către uşile cu decor din lemn, sau chiar către uşile de design. O altă tendinţă este mutarea cererii din segmentul uşilor basculante neizolate către uşile secţionale izolate", afirmă Dacian Lontiş, reprezentant European Standard, distribuitor al Normstahl.

Orientarea către uşi finisate este strâns legată de dorinţa de a asorta garajul cu restul casei. "Românii doresc uşi de garaj cu finisaje asemănătoare cu tâmplăria casei. Cele mai căutate finisaje sunt cele tip mahon şi stejar auriu", explică Cojocaru. El prognozează un interes crescut din partea pieţei pentru servicii de mentenanţă post-vânzare.

O piaţă de 40 de milioane de euro

În prezent, valoarea unei uşi se situează în jurul a 850 de euro plus TVA. În funcţie de caracteristicile acestora valoarea creşte substanţial până la peste 1.200 de euro. Fiecare jucător a raportat creşteri importante ale vânzărilor. În acest fel, piaţa a ajus la o valoare de peste 40 milioane euro.

"Domeniul începe să devină de interes datorită creşterii pieţei la o asemenea valoare. Dacă până acum a fost o nişă, segmentul tinde să devină o piaţă semnificativă. Românii încep să ia tot mai serios în considerare o soluţie modernă pentru închiderea garajelor lor şi, mai ales, tot mai multe case noi includ şi garajul", crede Lontiş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite