Fraţii Negoiţă pompează 1,5 miliarde de euro în imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu investiţii în real estate de circa 1,5 miliarde de euro pentru următorii ani, Robert Negoiţă este, alături de fratele său, Ionuţ, unul dintre "greii" pieţei autohtone. Deşi au intrat de

Cu investiţii în real estate de circa 1,5 miliarde de euro pentru următorii ani, Robert Negoiţă este, alături de fratele său, Ionuţ, unul dintre "greii" pieţei autohtone. Deşi au intrat de curând şi în afacerile media, imobiliarele reprezintă totuşi "grosul" averii acestora - 80% sau chiar mai mult.

Cu patru unităţi în portofoliu, fraţii Negoiţă deţin o poziţie semnificativă pe segmentul hotelier local. În condiţiile în care această piaţă este aproape de saturaţie, cei doi iau în vizor şi alte sectoare: rezidenţial, comercial şi pe cel de birouri.

O masă în restaurantul imens al Rin Grand Hotel. Tonuri calde de portocaliu, roşu şi maro, în bătaia rece a aerului condiţionat. După mai multe apeluri la care răspunde pentru a da rapid câteva directive de afaceri, Robert Negoiţă se supune în sfârşit "tunului" întrebărilor. Mai înainte însă, remarcă, uşor circumspect, titlul unui articol despre preţurile terenurilor din provincie. "Nu au căzut încă? Vor cădea toate, chiar vor cădea grav", lansează cu seriozitate o previziune apocaliptică.

Îşi temperează apoi uşor prognoza: deşi nu atât de accentuat ca în restul ţării, această cădere se va resimţi şi la Bucureşti, mai ales în judeţul Ilfov. Trece însă cu nonşalanţă peste această perspectivă, cu relaxarea omului de afaceri care se ştie la adăpost de crah. Să fie doar zerourile din cont care-l fac atât de sigur pe el sau intuiţia pe care a început să o folosească de la o vârstă fragedă? "Am început să fac bani pe la 14 ani", îşi aminteşte, cu mândria omului de succes care a început de jos.

A lucrat pe şantier, în Iugoslavia

Povesteşte că, prahovean fiind, tatăl lui avea o mică fabrică de cărămidă, unde a lucrat, pentru un timp, alături de fratele său. Au câştigat astfel vreo 3-4.000 de lei, pe care i-au folosit pentru a cumpăra... o drujbă. "M-am gândit că e o investiţie mai bună şi că banii se vor întoarce", remarcă serios şi amuzat deopotrivă. Şi s-au întors cu prisosinţă... Povesteşte că, tăind lemne pentru vecini, prima lor "investiţie" s-a amortizat rapid: chiar din prima zi de activitate, au câştigat 900 de lei.

Dorinţa de a face bani i-a motivat pe cei doi şi mai târziu. În 1991, când avea doar 19 ani, Robert Negoiţă a plecat în Iugoslavia, alături de fratele său. Aici au lucrat pe şantier, în construcţii, iar după câteva luni s-au întors în ţară cu 5-6.000 de mărci.

De data aceasta, flerul în afaceri a căzut puţin în umbră: cea mai notabilă "investiţie" pe care au făcut-o atunci a fost un Mercedes, pe care îl categoriseşte el însuşi ca fiind "o decizie proastă". Luând urma maşinii, banii s-au dus repede, cu entuziasmul caracteristic vârstei de 20 de ani.

Nu a trecut mult însă şi dorinţa de a câştiga mai mult decât ar fi putut primi în ţară la vremea aceea a revenit.

În 1993, fraţii Negoiţă au plecat la Paris, unde au lucrat, timp de doi ani, în domeniul amenajărilor interioare.

"Mi-a folosit foarte mult experienţa din Franţa. Mi-a schimbat modul de a gândi, de a face business. Cel mai mare câştig a fost mentalitatea", subliniază cel mai mare dintre fraţi. S-au întors totuşi în ţară cu o sumă bunicică: 100.000 de dolari.

Pro Confortul, un business care a început cu 130.000 de dolari

Banii aceştia au constituit cea mai mare parte a capitalului de care au avut nevoie pentru a fonda, în 1998, o afacere proprie. Pentru a obţine restul de bani, au mai vândut un apartament de-al fratelui său, din Bucureşti, precum şi casa părintească, din Prahova. Cu cei 130.000 de dolari au pus apoi bazele grupului Pro Confort, ce comercializa materiale precum mochete şi linoleum.

Afacerile imobiliare le-au început iniţial la scară mică, pornind de la businessul Pro Confort. Mai întâi, au cumpărat şi au reamenajat o vilă pe Calea Moşilor, apoi, un teren în Voluntari, pe care au construit un depozit. Aceste mici achiziţii pe o piaţă aflată în zorii creşterii le-au deschis apetitul pentru mai mult.

În toamna lui 2001, au cumpărat un teren în Otopeni, pe care au şi construit, până în 2003, prima lor unitate hotelieră: Hotel Confort Otopeni. Între timp, acestuia i s-au adăugat alte trei hoteluri: Hotel Confort Traian, Rin Hotel şi, desigur, "perla coroanei" imperiului Negoiţă, Rin Grand Hotel.

Excedent de ofertă pe piaţa hotelieră

Pentru moment, Robert Negoiţă recunoaşte că "pe segmentul hotelier este deja o supraîncărcare pe piaţă, un excedent de ofertă". Cu toate acestea, cei doi nu intenţionează câtuşi de puţin să se oprească aici. Cel mai mare dintre fraţi estimează că cererea va creşte cu siguranţă în următorii ani pe segmentul hotelier, iar ei intenţionează să ocupe primul loc pe piaţă. "Vrem să mai facem un hotel, mai mare ca acesta, în Pipera, cu 200, 200 şi ceva de milioane de euro", declară acesta.

Explică apoi că va fi de fapt un proiect mixt, ce va include şi spaţii comerciale şi de birouri, a cărui valoare totală va ajunge la 700-800 milioane de euro. În afară de acesta, mai vor să facă un alt hotel, în Otopeni, de 700-800 de camere, cu 100 milioane de euro.

Fraţii Negoiţă privesc însă şi mai departe de segmentul care i-a consacrat. În apropiere de Rin Grand Hotel construiesc un complex mixt, de spaţii comerciale şi de birouri, în care vor investi circa 200 milioane de euro.

Pe rezidenţial, au finalizat complexul Confort Park, o investiţie de 50 milioane de euro. De asemenea, mai au în plan două proiecte de mari dimensiuni, tot în apropiere de Rin Grand Hotel: un ansamblu de 3.500 de apartamente, în valoare de 300 de milioane de euro şi încă unul, de circa 1.700 de unităţi locative, o investiţie de 150 milioane de euro.

50 de hectare de teren în Bucureşti

Când vine vorba despre proiecte, Robert Negoiţă scoate cifrele ca iepurii din pălărie. Se gândeşte câteva clipe, caută cu ochii îngustaţi în fişiere imaginare, iar apoi răspunde, scurt, la întrebări. După înşiruirea investiţiilor programate pentru următorii ani, mai rămâne o singură întrebare: se vor opri aici?

În niciun caz. Pe o piaţă care va continua să ruleze ani buni de acum încolo, în ciuda blocajului resimţit la ora actuală, investiţiile celor doi fraţi vor continua cu siguranţă. "Avem peste 50 de hectare de teren în interiorul centurii Bucureştiului", mărturiseşte, sigur pe el, Robert Negoiţă.

Pe scurt

Hobby-urile sale sunt tenisul de câmp, biliardul, şahul, jocurile de strategie pe calculator.

Spune că este mai inventiv decât fratele său - acesta din urmă este mai statornic, mai aşezat.

Printre destinaţiile sale preferate de călătorie se numără Parisul, Caraibe, Brazilia.

Ar vrea să ajungă în Egipt şi în spaţiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite