La 26 de ani, Florin Lungoci conduce un business de două miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Lungoci, directorul operaţiunilor imobiliare ale grupului libanez Awdi, a absolvit recent Facultatea de Finanţe Bănci. Nu pentru că a început-o mai târziu. Ci pentru că cel care ţine

Florin Lungoci, directorul operaţiunilor imobiliare ale grupului libanez Awdi, a absolvit recent Facultatea de Finanţe Bănci. Nu pentru că a început-o mai târziu. Ci pentru că cel care ţine frâiele unei afaceri cu un plan de investiţii de două miliarde de euro are doar 26 de ani.

Spune că şi-a dorit succesul deopotrivă pe plan familial şi profesional. Le-a obţinut pe ambele. Este director, şi luna viitoare se căsătoreşte.

"În 2005, odată cu semnarea primului contract important cu un jucător de pe piaţa imobiliară (n.r. - Mivan, proiectul Liberty Center), am hotărât împreună cu Hassan Awdi să înfiinţăm departamentul de investiţii imobiliare", îşi aminteşte Lungoci. De atunci a pus la punct un plan de dezvoltare care se va desfăşura în următorii şapte - nouă ani.

Cum a ajuns un tânăr de 26 de ani să stea la aceeaşi masă cu marii dezvoltatori de pe piaţa imobiliară? "Lucrez pentru Awdi de la 21 de ani, când mă ocupam de atragerea de fonduri de la instituţiile financiare. A urmat, apoi, o creştere logică, normală", povesteşte el.

Liban şi Brazilia, următoarele investiţii imobiliare

Şi-a făcut debutul în viaţa publică odată cu scandalul legat de retrocedarea hotelului Casa Bucur. Era pe atunci purtător de cuvânt al Awdi Group, companie în al cărui portofoliu este şi Rodipetul. Din 2005, Lungoci ocupă o nouă funcţie. Este director al diviziei de real estate a grupului. Un grup care îşi propune să se extindă dincolo de graniţele României.

Nu în Europa Centrală şi de Est, aşa cum era de aşteptat. Chiar dacă supervizarea afacerilor în regiune ar fi mai uşor de realizat, Lungoci ţinteşte Libanul şi Brazilia.

"Sunt pieţe în care merită investit. Sunt importante, în plină efervescenţă în acest moment, iar Libanul este extrem de fierbinte pentru dezvoltatori. Vom fi acolo cel mai târziu în 2009", îşi motivează el alegerile.

Vor să dezvolte de la zero, însă nu sunt excluse nici achiziţii pe pieţa hotelieră şi pe cea de birouri. Compania Awdi are deja în portofoliu cinci unităţi hoteliere, din care două pe litoralul românesc.

Stagnare în real estate abia în 10-15 ani

Ca proprietăţi personale, deţine un apartament în cartierul bucureştean Tineretului şi o vilă la Snagov. Urmează să achiziţioneze şi o casă de vacanţă. De data aceasta, în Statele Unite ale Americii. Tot acolo i-ar plăcea să conducă un business imobiliar. Zâmbeşte şi îmi anticipează intervenţia. "Nu este momentul pentru afaceri imobiliare în State, dar nici eu nu sunt pregătit să plec".

Pe de altă parte, consideră România o piaţă încă fierbinte. "Doar piaţa rezidenţială se află într-un impas. Dar este unul trecător". Apreciază că, din toamnă, afacerile imobiliare vor reintra pe un trend ascendent, iar stagnarea resimţită în prezent la nivel de end-user va fi dată uitării până în luna decembrie.

Atunci ne vom confrunta cu un nou boom, crede managerul. "Piaţa nu este nici pe departe saturată. Iar la nivel de investiţii, România va resimţi o stagnare reală abia în 10-15 ani".

Până atunci, însă, compania pe care o conduce are în dezvoltare şase parcuri de birouri în Capitală. Planurile de investiţii pentru România nu se rezumă la spaţiile office.

Pe cele 120 de hectare de teren aflate în proprietatea companiei în zone precum Voluntari, Otopeni, Constanţa, Tunari, Ştefăneşti vor fi ridicate de la locuinţe până la hoteluri de lux şi birouri clasa A.

Primul salariu, 10 milioane de lei vechi

Piesa de rezistenţă din portofoliul companiei este însă la Corbu-Vadu. Aici, Awdi va dezvolta cea mai mare staţiune de lux de pe litoralul românesc.

Deţin deja 40 de hectare de teren în zonă. 30% din suprafaţă va fi ocupată de hoteluri de lux, dintre care o parte va funcţiona în sistem timeshare. Ministaţiunea va dispune de singurul port privat din România.

Pentru că targetul proiectului îl reprezintă persoanele cu venituri foarte mari, Awdi intenţionează să concentreze la Corbu-Vadu mari branduri de spa şi cazinouri. "Ne aflăm în discuţii avansate cu principalii actori ai jocurilor de noroc din America, pe care îi vom atrage în România", spune sigur pe el.

La fel de sigur pe forţele proprii spune că a fost încă de la primul job, la Banca Comercială Română. Pe atunci avea doar 18 ani, iar din primul salariu, de 10 milioane de lei vechi, a cumpărat pâine şi sare.
"Să-mi meargă bine în carieră".

Pe scurt

A urmat cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finanţe Bănci, şi ale Institutului Bancar Român, Facultatea de Management Financiar Bancar.

Deţine două proprietăţi rezidenţiale şi conduce un Logan.

Va pleca în septembrie în prima vacanţă de când manageriază Awdi Real Estate. Cu un motiv întemeiat - luna de miere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite