Fiscalitatea îi sperie pe investitorii nemti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achiziţiile germanilor pe segmentul rezidenţial au scăzut cu 40-50% în comparaţie cu anul trecut În ultima perioadă, nu puţini germani au decis să investească în imobiliarul

Achiziţiile germanilor pe segmentul rezidenţial au scăzut cu 40-50% în comparaţie cu anul trecut

În ultima perioadă, nu puţini germani au decis să investească în imobiliarul românesc. De la începutul anului în curs însă, interesul acestora a scăzut semnificativ. Motivul nu este, aşa cum ar fi poate de aşteptat, blocajul traversat de piaţa autohtonă. Instabilitatea fiscală a României este mai degrabă principalul factor care îi ţine deocamdată la distanţă pe străini.

În ciuda atractivităţii exercitate până acum de piaţa românească în ochii germanilor, ultimele luni au adus cu sine o scădere drastică a achiziţiilor acestora. De la începutul anului, interesul investitorilor s-a redus cu 40-50% în ceea ce priveşte proprietăţile rezidenţiale şi cu 35-40% pentru terenuri, estimează Alina Busuioc, general manager al West Invest Immobilien.

"Această scădere se datorează în primul rând faptului că preţurile imobilelor din România sunt mult mai mari comparativ cu cele de pe pieţele concurente, coroborat cu lipsa unei stabilităţi fiscale în ţara noastră", precizează reprezentanta West Invest Immobilien.

Preţurile în scădere promit să resusciteze interesul investitorilor

Alin Busuioc accentuează faptul că ceea ce-i sperie cel mai tare pe germani este politica fiscală oscilantă a ţării noastre, inflexibilitatea băncilor, precum şi birocraţia. Ce anume promite să furnizeze o soluţie, fie ea şi temporară, pentru această reticenţă a investitorilor germani? În mod paradoxal, chiar efectele blocajului resimţit în ultima perioadă pe piaţa imobiliară românească.

Constantin Potcovel, broker imobiliar în cadrul agenţiei Casa Pitaş din Sibiu, crede că germanii vor fi atraşi de preţurile în scădere, iar interesul acestora se va situa la un nivel ridicat în următoarea perioadă. "Sperăm ca odată cu micşorarea preţurilor pe piaţa imobiliară să renască interesul germanilor pentru piaţa din România", subliniază şi Busuioc.

Pentru moment, interesul germanilor se menţine la un nivel ridicat pentru oraşe precum Sibiu, Sighişoara sau Braşov, spune Alina Busuioc. Constantin Potcovel crede că unul dintre principalele motive pentru care aceştia sunt atraşi de piaţa imobiliară transilvăneană ar fi că aici preţurile sunt considerabil mai mici decât în ţara de origine. "Mulţi doresc să se repatrieze, iar alţii vor să-şi deschidă mici afaceri", adaugă reprezentantul Casa Pitaş din Sibiu.

Terenurile şi achiziţiile rezidenţiale, ţinta străinilor

Reprezentanta West Invest Immobilien subliniază că, în funcţie de tipul preferat de investiţii, germanii se împart în două categorii: cei interesaţi de terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale sau de parcuri logistice şi cei care se orientează mai degrabă spre achiziţii pe piaţa rezidenţială. În cel dintâi caz, există un interes crescut şi pentru oraşe precum Arad, Timişoara sau chiar Bucureşti.

În cel de-al doilea caz, reprezentanta companiei spune că investitorii germani caută în general imobile de top al căror preţ la închiriere este în ascensiune, dar care îşi păstrează în acelaşi timp preţul de tranzacţionare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă investiţiile în vile sau apartamente situate în ansambluri rezidenţiale de lux, nefiind însă neglijate achiziţiile de proprietăţi vechi, care se impun prin stil.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

În Sighişoara, o bună parte din germanii interesaţi de piaţa imobiliară se orientează spre investiţiile în terenuri, fie cu scopul de a le revinde, fie cu cel de a construi pe cont propriu.

Cei care preferă achiziţiile rezidenţiale optează în general pentru case recent construite. Circa 10% din cererea pentru complexurile rezidenţiale noi este generată de germani.

Derularea unor afaceri este o opţiune luată adesea în calcul de către cei care se hotărăsc să facă achiziţii imobiliare în oraşul istoric. Cea mai frecventă practică constă în deschiderea unor pensiuni.

Daniel Oltean, administratorul agenţiei Diva Imobiliare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite