Explozie de garsoniere în Bucuresti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza preţurilor piperate pe piaţa locuinţelor, creşte cererea pentru spaţiile locative tot mai restrânse . Scumpirea periodică a locuinţelor este o realitate verificată de la an la

Din cauza preţurilor piperate pe piaţa locuinţelor, creşte cererea pentru spaţiile locative tot mai restrânse .

Scumpirea periodică a locuinţelor este o realitate verificată de la an la an. Pe de altă parte, veniturile celor mai mulţi români se majorează cu viteza melcului. Deşi din ce în ce mai dificilă, nevoia de achiziţionare a unei case rămâne una fundamentală, astfel că o adaptare rapidă la condiţiile pieţei devine un imperativ. Solicitarea unor suprafeţe locuibile din ce în ce mai reduse este soluţia la care apelează cu predilecţie cumpărătorii cu un buget limitat.


Cele mai mici unităţi locative - garsonierele şi apartamentele de două camere - sunt preferate în proporţie de 65% de către reprezentanţii clasei cu venituri medii şi uşor peste medie. Conform unui studiu Atisreal, doar 30% din potenţialii cumpărători se îndreaptă spre apartamente de trei camere, în timp ce interesul pentru patru camere sau chiar mai mult este încă şi mai scăzut: 5%.

"Puterea de cumpărare şi preţul pe metrul pătrat influenţează direct suprafaţa unităţii locative şi tipul de finisaje", subliniază Ioana Momiceanu, managing director Atisreal. În acelaşi timp, Claudia Dăscălescu, Senior Consultant în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox, arată că cererea ridicată pe acest segment se explică "şi prin existenţa unui segment din ce în ce mai mare de investitori care doresc să-şi plaseze capitalul în astfel de locuinţe, care le permit o valorificare mult mai mare a investiţiilor".


De altfel, precizează Momiceanu, unul dintre cele mai semnificative trenduri vizibile pe piaţa rezidenţială constă în faptul că developerii încearcă să implementeze o politică de costuri cât mai eficientă.
Această strategie este menită să răspundă trăsăturilor specifice clasei medii, venitul scăzut fiind cea mai pregnantă trăsătură.

În acest context, suprafeţele ţintite de această categorie de populaţie sunt cuprinse între 60 şi 90 de metri pătraţi per unitate locativă. Din punctul de vedere al preţurilor, reprezentanţii acestui segment-ţintă caută în general locuinţe sub 1.800 euro pe metru pătrat, potrivit datelor Atisreal. 25.000 de unităţi - necesarul
de locuinţe în Capitală

În prezent, necesarul de locuinţe la nivelul Capitalei este unul semnificativ. Deşi admite că o statistică exactă depinde de o serie de variabile, Sorin Lăcustă, directorul departamentului de proiecte rezidenţiale în cadrul Regatta, estimează o cerere totală de minimum 25.000 de unităţi locative. Din această valoare, circa 80% este generată de populaţia cu venituri medii şi peste medie.
Cumpărătorii cer, developerii răspund

Date fiind actualele condiţii ale pieţei, estimează Claudia Dăscălescu, proiectele adresate clasei medii (cele mai numeroase de pe piaţă) vor propune apartamente cu suprafeţe utile reduse. La rândul său, Violeta Lungu, directorul de relaţii publice şi comunicare al Euroest, estimează că, pe piaţa rezidenţială românească, lucrurile vor evolua exact ca în ţările din vestul Europei: unităţile locative mici vor fi produsul destinat cu predilecţie celor cu venituri medii. "Suprafeţele mari vor rămâne în viitor apanajul luxului, dar şi locaţia va avea o pondere foarte importantă în structura preţului", adaugă reprezentanta Euroest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite