E momentul pentru achiziţii în Halkidiki

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu preţuri mai mici cu 25-30%  faţă de 2008, această parte a Greciei atrage tot mai multe persoane interesate de achiziţionarea unei proprietăţi. Scăderea preţurilor, dar şi dezvoltarea alertă a infrastructurii au făcut din zona de la sud de Salonic una dintre cele mai vânate de cumpărătorii străini.

Cu o moştenire culturală şi istorică de netagăduit, dar şi cu o infrastructură modernă şi servicii de calitate, Grecia reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de milioane de turişti anual. Astfel, investiţia în proprietăţile din această ţară este încă una profitabilă.

Dintre zonele Greciei, peninsula Halkidiki, situată în partea de sud-est a regiunii Macedonia, a devenit, în ultimii ani, una care stârneşte interesul multor investitoriîn proprietăţi imobiliare.

82.000 de euro pentru o casă

Preţurile zonei se înscriu în trendul descendent generalizat. În Halkidiki, ofertele conţin reduceri de până la 25-30% faţă de valorile anilor 2007-2008.  Spre exemplu, dacă în urmă cu un an o casa tip „maisonette", localizată în staţiunea Nikiti, construită pe două nivele, cu suprafaţă totală de 60 de metri pătraţi, având două dormitoare, un living, o bucătărie şi două băi, costă aproximativ 110.000 de euro, acum ea poate fi cumpărată cu 82.000 de euro.

Potrivit lui Kostas Sidiroupoulos, manager de hotel şi proprietar de terenuri în staţiunea Nea Flogita, „zona a cunoscut un avânt deosebit în ultimii ani, din punct de vedere al investiţiilor, mulţi cetăţeni  străini fiind interesaţi de achiziţia unei case de vacanţă". În plus, proprietatea poate fi transformată şi într-o afacere, prin închirierea în timpului sezonului estival, lung de cinci luni.

Sidiroupoulos mai spune că, anual, primeşte zeci de mail-uri şi telefoane de la străini care doresc să cumpere proprietăţi în zonă. În 2009, el a reuşit să vândă 15 parcele a câte 500 metri pătraţi  fiecare, la un preţ de 50 de euro pe metru pătrat. Faţă de 2008, preţul s-a redus cu 20 de euro pe metru pătrat.

Anghelos Prereti, notar public în orăşelul Nea Moudania, precizează că numărul tranzacţiilor din regiune a fost anul acesta cu aproximativ 20% mai mare faţă de anul anterior, deşi la nivel naţional tranzacţiile au fost mai puţine comparativ cu 2008. Acest lucru, crede notarul grec, demonstrează că zona Halkidiki este una cu potenţial şi foarte atractivă chiar şi în contextul situaţiei economice nefavorabile.

Consultaţi specialiştii locali

Pentru a fi siguri de realizarea în condiţii optime a unei tranzacţii care are ca obiect o proprietate din Grecia, este indicat să apelaţi la ajutorul specialiştilor locali, indiferent că vorbim de avocat sau de agent imobiliar.

Legislaţia elenă ce reglementează zona imobiliară este asemănătoare celei româneşti. Astfel, un cetăţean român care doreşte să achiziţioneze o proprietate în Grecia, nu se va lovi de dificultăţi, cu condiţia respectării câtorva condiţii esenţiale.

„Contactarea unui broker imobiliar local şi consilierea unui avocat grec, completate de o deplasare la faţa locului pentru vizualizarea proprietăţii de care sunteţi interesat  sunt lucruri absolut necesare pentru realizarea tranzacţiei'', precizează Alexandru Murar, avocat.

Cât despre taxele presupuse de tranzacţie, acestea se ridică la aproximativ 9% din valoarea declarată de părţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Mersul preţurilor

Un apartament  nou, cu două camere, localizat în centrul staţiunii Nea Fokea, cu suprafaţa de 50 metri pătraţi şi două balcoane, costă 80.000 de euro, cu 10.000 de euro mai puţin decât aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit reprezentanţilor unei agenţii imobiliare locale.

Tot în regiunea Halkidiki, dar în localitatea Neos Marmaras, un apartament cu trei dormitoare, un living, o bucătărie, o baie şi o verandă generoasă, localizat la 100 de metri de plajă, costă 170.000 de euro, cu 30.000 de  euro mai puţin decât cerea dezvoltatorul la sfârşitul anului 2007.

Pentru primul semestru al anului viitor, specialiştii locali estimează că preţurile vor stanga, deoarece ele au ajuns deja la un minim istoric sub care nu mulţi proprietari mai sunt dispuşi să coboare.

Potrivit statisticilor, cel mai bun moment pentru a cumpăra în zonă este fie către sfărşitul toamnei, fie la începutul verii, când activitatea notarilor şi a agenţilor imobiliari nu este atât de încărcată comparativ cu restul anului.

9% Impozit. Atât veţi plăti notarului grec din valoarea declarată a proprietăţii
tranzacţiona­te

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite