Două miliarde de euro, valoarea pieţei de real estate în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea dealurilor imobiliare a înregistrat, anul trecut, o creştere de aproape 150% faţă de nivelul raportat în anul 2006, de 850 de milioane de euro. Suma a fost calculată pe baza preţurilor

Valoarea dealurilor imobiliare a înregistrat, anul trecut, o creştere de aproape 150% faţă de nivelul raportat în anul 2006, de 850 de milioane de euro. Suma a fost calculată pe baza preţurilor de achiziţie dezvăluite de părţi, în majoritatea cazurilor, şi estimate de surse din piaţă. Totodată, anul 2007 s-a caracterizat şi prin intrarea unor jucători noi pe piaţă.

Cele mai multe, dar şi cele mai semnificative tranzacţii au avut ca obiect imobile de birouri în Bucureşti şi centre comerciale în oraşele mari din provincie. În condiţiile acestei creşteri a ofertei, randamentele vor scădea în 2008. "Pieţele din CEE se vor alinia la un randament de 5,5% pentru birouri, acest segment fiind clar vedeta din piaţă.

Spaţiile comerciale şi cele industriale vor avea randamente de 6-6,5%, respectiv 7-7,5%", spune Cristian Ustinescu, capital markets manager la DTZ Echinox. Conform unei analize a pieţei imobiliare realizată de Mediafax, fondul austriac Immoeast a realizat cea mai importantă tranzacţie din 2007, cu o valoare de 185 milioane de euro şi anume achiziţionarea centrului comercial Polus Constanţa.

De altfel, Immoeast a fost implicat în 12 din cele 40 de tranzacţii majore ale anului trecut, printre care parcurile de afaceri bucureştene S-Park (101,5 milioane de euro) şi Victoria Park (60 milioane de euro). Austriecii au mai investit 60 de milioane de euro în 25% din acţiunile grupului de dezvoltare imobiliară Adama Holding Public, care a programat în România investiţii evaluate la 600 milioane de euro.


Noi nume pe piaţa de profil


Anul trecut a marcat intrarea unor nume noi pe piaţa românească. Astfel, Ixis Corporate&Investment Bank, subsidiara grupului financiar francez Natixis, a cumpărat clădirea America House cu aproximativ 120 milioane euro.


Firma de investiţii imobiliare a grupului Allianz, Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds, a cumpărat trei clădiri de birouri de la fondul european Convergence Property Company, la un preţ estimat la 110,5 milioane de euro. Familia de bancheri Rothschild a decis să intre pe piaţa imobiliară locală la sfârşitul anului trecut şi a cumpărat pentru 104 milioane de euro o participaţie de 60% în trei proiecte rezidenţiale controlate de oamenii de afaceri israelieni care deţin compania Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama din Colentina.


În ce priveşte piaţa din provincie, tranzacţiile cu centre comerciale au ţinut capul de afiş anul trecut, atât ca valoare a tranzacţiilor, cât şi din punct de vedere al numărului de preluări încheiate. Immoeast a achiziţionat anul trecut, pe lângă centrul Polus Constanţa, alte cinci complexuri comerciale. Şi fondul britanic Fabian a realizat achiziţii în valoare de 80 milioane de euro. (Andrei Panait)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite