Dorobanţi, zona cu cea mai scumpă chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nordul Capitalei, precum şi cartierele Dorobanţi sau Herăstrău sunt cele mai solicitate
Nordul Capitalei, precum şi cartierele Dorobanţi sau Herăstrău sunt cele mai solicitate

O vilă situată în cartierul bucureştean a fost închiriată în 2009 pentru o sumă-record de aproximativ 26.000 de euro lunar. Cererea pentru proprietăţi de lux rămâne mare, spun specialiştii imobiliari. Ambasadele şi expaţii sunt clienţii locuinţelor a căror chirie depăşeşte 5.000 de euro.

Locul I 22.000 de euro, plus TVA este costul plătit lunar de o ambasadă pentru vila pe care a închiriat-o în luna martie. Construcţia de 840 de metri pătraţi se află în cartierul Dorobanţi. Cele două niveluri şi mansarda sunt pline cu mobilier masiv şi obiecte de artă care aparţin proprietarului clădirii.

Clădirea a fost ridicată în anul 1926, iar Cosmin Radu, reprezentant al agenţiei imobiliare Zero Point, compania care a intermediat negocierea contractului, a negociat aproape două luni un discount de şase mii de euro pentru chiriaş. „O astfel de proprietate crează un blazon, un nume celui care stă acolo", explică el. „Mai sunt şi alţi clienţi interesaţi de astfel de proprietăţi, cum ar fi fondurile de investiţii", completează Cosmin Radu.

Locul II 9.000 de euro, fără TVA, este chiria pentru un penthouse din zona Herăstrău, al cărui nou locuitor  se bucură de o terasă de 200 de metri pătraţi, dar şi de şemineu suspendat sau jacuzzi exterior. Apartamentul are o suprafaţă de 350 de metri pătraţi utili, un living de 90 de metri pătraţi şi şase camere.

„Terasele generoase, garajul şi alte facilitati sunt argumente-cheie la momentul încheierii tranzacţiei", spun reprezentanţii companiei care a intermediat închirierea penthouse-ului. Suprafaţa utilă a unei proprietăţi de lux trebuie să fie cât mai mare, numărul de dormitoare să fie de minimum trei şi, nu în ultimul rând, nivelul finisajelor cât mai ridicat.

Locul III 6.000 de euro, fără TVA, plăteşte, în fiecare lună, preşedintele unei companii imobiliare pentru un penthouse triplex din zona Dorobanţi.

Apartamentul are 360 de metri pătraţi utili, o terasă suspendată de 90 de metri pătraţi şi cinci dormitoare. Clientul tipic al acestor proprietăţi este expat, în general din top/senior management, angajat al unei companii multinaţionale sau diplomat.

Locul IV
5.400 de euro, fără TVA, este chiria lunară pentru un penthouse din Satul Francez. Suprafaţa de 400 de metri pătraţi este distribuită pe două niveluri, din care 150 de metri pătraţi sunt reprezentaţi de terase.

„Chiriaşul este un expat care conduce o multinaţională", spune Cosmin Radu. Locuinţa este mobilată „ca un fel de rachetă spaţială, extrem de modernă, într-un stil minimalist", completează Radu. Numărul clienţilor pentru astfel de proprietăţi este în scădere faţă de anul trecut, dar ei încă există, conform reprezentantului agenţiei imbiliare care se aşteaptă ca o dată cu revenirea investitorilor cererea să crească.

Locul V 4.600 de euro lunar, plus TVA. Chiria pentru cele patru camere ale unei vile din cartierul Primăverii rivalizează ca sumă cu cea plătită de companii pentru un etaj întreg al unei clădiri de birouri dintr-o zonă semicentrală. Chiriaşul locuinţei de 250 de metri pătraţi este directorul general al unei companii de lactate.

Zona este una dintre cele mai scumpe din Bucureşti, în condiţiile în care, conform specialiştilor din piaţă, chiria pentru un apartament situate în acest cartier depăşeşte de cele mai multe ori 2.000 de euro. Locuinţele se vând aici cu preţuri care de multe ori depăşesc 5.000 de euro pe metru pătrat, indiferent dacă este vorba de clădiri vechi sau nou construite.

Locul VI 4.000 de euro, fără TVA. Aceasta este suma pe care o plăteşte lunar o ambasadă pentru un imobil cu patru camere din Nordul Bucureştiului. Clădirea are 220 de metri pătraţi. O categorie aparte în cadrul închirierilor rezidenţiale de lux este constituită de amplasamentul ambasadelor.

Acestea se înscriu într-un perimentru foarte restrâns şi extrem de vânat, pentru care cererea este mare iar amplasamente disponibile - foarte puţine. Pentru imobilele care într-adevăr pot să asigure toate facilităţile pentru birouri sau reşedinţe de ambasade, preţurile sunt între 15.000 şi 25.000 de euro la suprafeţe de peste 500 de metri pătraţi.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Proprietăţile de lux sunt în proporţie de 90% delimitate de amplasament: Primăverii, Nordului, Kiseleff, Dorobanţi, zone centrale cu acces facil către servicii. Nu putem discuta despre criza segmentului de lux, în principal din cauza amplasamentelor exclusiviste care au fost scumpe chiar şi înainte de 1989 şi vor continua să ţină ştacheta sus.

Cererea constantă pentru aceste zone şi pentru un număr relativ limitat de proprietăţi de lux disponibile spre închiriere menţin preţurile, împiedicând o reducere a chiriilor în ritmul actual al pieţei. Se poate discuta despre o renegociere a chiriilor, dar nu despre scăderi drastice.

Procentual, reducerea poate ajunge la 10-15 puncte,în funcţie de proprietate, nivel al îmbunătăţirilor, facilităţi. Negocieri se poartă numai pentru anumite amplasamente şi de obicei sunt excluse în cazul imobilelor noi sau care dispun de toate facilităţile segmentului de lux.

Anumite imobile vechi din zonele centrale au suferit într-adevăr nişte reduceri ale chiriilor, dar nu suficient de multe şi nici îndeajuns de mari încât să putem concluziona că au fost afectate de criză.

Raluca Plaviţa
Residential Consultant, DTZ Echinox

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite