Dobrogea 1, construcţii noi lângă locuinţele neolitice
0CONCESIONAREA DE TERENURI în noul cartier din Mangalia a fost prilej de bucurie nu numai pentru tinerii căsătoriţi, care au primit loturi pentru case, dar şi pentru arheologi. Săpăturile
CONCESIONAREA DE TERENURI în noul cartier din Mangalia a fost prilej de bucurie nu numai pentru tinerii căsătoriţi, care au primit loturi pentru case, dar şi pentru arheologi. Săpăturile pentru fundaţiile caselor au scos la iveală vestigii aparţinând culturii Hamangia
Mangalia, fără locuinţe de vacanţă
Dezvoltatorii imobiliari care au proiecte pe litoralul Mării Negre vizează, pe lângă localnici, şi amatorii de investiţii în case de vacanţă. În Mangalia, însă, acest segment lipseşte.
Dobrogea 1 este un cartier complet nou, în preponderenţă de case. Deocamdată, infrastructura nu este gata, iar în unele zone utilităţile nu au ajuns încă. "Acum trei ani, terenurile au fost concesionate de către Primărie, între timp unii proprietari le-au şi cumpărat. Foarte mulţi tineri căsătoriţi au primit de la autorităţi terenuri în Dobrogea 1, pe care au ridicat case. Astfel, Mangalia s-a extins spre sud-vest cu aproape un kilometru", explică Daniela Mureşan, manager al agenţiei Free-Land Imobiliare din Mangalia.
PRETURI ȘI DOTARI
Următoarea etapă în dezvoltarea imobiliară a cartierului este reprezentată de apariţia blocurilor de apartamente noi, care nu vor depăşi însă un regim de înălţime de şase etaje. Ansamblul Coralia va conţine patru clădiri a câte patru etaje şi un total de 80 de apartamente cu două şi trei camere şi suprafeţe utile cuprinse între 80 şi 120 de metri pătraţi. Preţul unui metru pătrat util este în prezent 1.190 de euro, inclusiv TVA. Deocamdată, din ansamblul Coralia este în stadiu avansat de finalizare o singură clădire, ce cuprinde şase apartamente şi are un regim de înălţime subsol, parter şi două etaje.
Construcţia celorlalte clădiri ale ansamblului va începe primăvara următoare, iar termenul estimat de finalizare este de 20 de luni de la data începerii lucrărilor. În clădirea finalizată sunt disponibile două tipuri de apartamente de două camere, de 72, respectiv 78 de metri pătraţi utili.
Locul de parcare teren este inclus în preţ. În zonă mai există un proiect, care conţine cinci clădiri a câte şase etaje fiecare, cu un total de 250 de apartamente. Ambele ansambluri, cu excepţia celor şase apartamente deja construite, sunt în stadiu de proiect şi de obţinere a documentaţiei.
În oferta imobiliară din cartierul Dobrogea 1 există şi vile nou construite, pe care proprietarii, din diverse motive, decid să le vândă. În 90% din cazuri, terenurile pe care sunt edificate aceste clădiri au suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 de metri pătraţi. O casă "la gata", cu parter şi un etaj, costă 130.000 de euro.
Ansambluri de apartamente de vacanţă nu există în Mangalia, spre deosebire de restul oraşelor sau chiar staţiunilor mai mici de pe litoral.
Dezvoltatorii s-au orientat, pentru a atrage totuşi acest tip de clienţi în zonă, spre Saturn şi Vama Veche. Sofia Residence, un fost complex hotelier aflat în prezent în curs de modernizare de către compania Vigroup, conţine un total de 192 de locuinţe, dintre care 60 de garsoniere şi 132 de apartamente de două camere.
Complexul situat în Saturn are ca termen de finalizare anul 2010 şi include printre facilităţi piscină, sală de fitness şi saună, locuri de joacă pentru copii şi 192 de locuri de parcare.
Oasis este un complex situat la intrarea în Vama Veche, care conţine un total de 60 de garsoniere, apartamente de două şi trei camere şi penthouse-uri. Preţul mediu pe metru pătrat este de 1.200 de euro. Printre facilităţi se numără piscină pentru adulţi şi pentru copii, sală de fitness, acces securizat şi o grădină amenajată sub formă de oază cu palmieri.
Mod de contractare
Cine doreşte să achiziţioneze un apartament în ansamblul Coralia trebuie să încheie în primă fază un contract de rezervare, când se plătesc 3.000 de euro. La semnarea antecontractului se achită o tranşă de 50% şi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare se plăteşte restul de 50 de procente. Suma achitată ca rezervare se scade din prima tranşă.
O altă modalitate este achitarea unui avans de 30% şi a unei tranşe de 70% la finalizarea lucrărilor. Pentru ansamblul Oasis există două modalităţi de plată: avans 30% şi două tranşe de 45% şi 25% sau 80% avans şi 20% la finalizare. În cazul în care optează pentru a doua variantă, clientul are posibilitatea de a negocia un discount.
Ce mai poţi alege?
LOCUINŢE VECHI
53.000 de euro. Acesta este preţul la care pot fi achiziţionate multe dintre garsonierele situate în blocuri "comuniste". Diferenţele apar în privinţa suprafeţelor, a amplasamentului şi a utilării. De pildă, o garsonieră de 38 metri pătraţi, situată pe faleză, cu îmbunătăţiri şi mobilată complet, costă cât un spaţiu de numai 25 de metri pătraţi situat în zona Poştei, renovat şi cu bucătăria complet utilată, inclusiv electrocasnicele. Tot 53.000 de euro costă şi locuinţele cu o cameră situate mai departe de plajă, cu menţiunea că sunt mai spaţioase, cu arii de peste 40 de metri pătraţi.
Cele mai vechi blocuri din Mangalia sunt construite în anii 1960. Primele clădiri de apartamente au fost ridicate în centrul vechi al oraşului şi au două etaje. Suprafeţele apartamentelor din aceste blocuri sunt mici, în jur de 50 de metri pătraţi la două camere.
Există şi clădiri mai noi, cu suprafeţe mai mari, de 65 de metri pătraţi la două camere. Acest tip de locuinţă costă, în medie, 75.000 de euro. Apartamentele de trei camere situate cu vedere la mare ajung să coste şi 130.000 de euro. "Cele mai mari preţuri, de peste 200.000 de euro, se înregistrează la patru camere, dar reprezintă cazuri izolate", spune Daniela Mureşan.
Povestea cartierului tău
Pe teritoriul actualului cartier Dobrogea 1 au fost descoperite, în momentul începerii construcţiilor pe terenurile concesionate de Primărie, vestigii arheologice aparţinând culturii neolitice Hamangia.
Aşezarea neolitică este situată pe creştetul şi pe pantele platoului înalt de lângă lacul Mangalia. Vestigiile arheologice au fost cercetate în două zone principale, în sud-estul şi în nordul cartierului, în funcţie de demararea lucrărilor de construcţie a caselor. Cercetările s-au desfăşurat pe aproximativ 4.000 de metri pătraţi şi au fost descoperite aproximativ 21 de locuinţe.
Cercetătorii speră să mai facă şi alte descoperiri importante. "Foarte probabil, necropola este situată în apropierea aşezării. Nu este exclus ca o parte a mormintelor să fi fost deja descoperite în timpul construirii clădirilor de pe terenurile unităţilor militare situate în zonă", spun reprezentanţii Muzeului de Arheologie Callatis.