Dezvoltatorii vor să crească preţurile în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii vor să-şi recupereze astfel pierderile pe care le-au avut pe parcursul acestui an. Unii cumpărători s-au lăsat deja convinşi şi au semnat antecontracte la ultimul târg imobiliar din 2009.

Motivele pentru care constructorii ameninţă cu creşteri de preţ sunt legate în primul rând de instabilitatea economică şi legislativă. „Există premisele de creştere a preţurilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, creşterea TVA, precum şi faptul că un apartament care stă foarte mult la vânzare produce dobânzi la bancă, iar dezvoltatorii vor încerca să-şi recupereze aceste sume", spune Ion Cătuţoiu, managing partner Real Time.

Expozanţii de la ediţia Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn) cred, în general, că preţurile au atins un minim istoric.

Profit minim pentru dezvoltatori

„La începutul anului 2009, preţul mediu pe metru pătrat pentru locuinţe prezente în târg era de 1.400 de euro pe metru pătrat plus TVA. În octombrie, s-a ajuns la un preţ mediu de sub 900 de euro, iar la sfârşit de an preţul mediu al apartamentelor prezentate continuă să fie sub 900 de euro pe metru pătrat", explică Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

În plus, preţurile minime înregistrate la sfârşitul acestui an sunt cele care pot fi suportate de dezvoltatori. „Profitul mediu este de 15 - 20%. O diminuare a preţurilor ar însemna o marjă mai mică de profit, ceea ce va duce la imposibilitatea dezvoltatorilor de a-şi plăti furnizorii, utilităţile şi alte cheltuieli. Cine vinde cu 900 de euro pe metru pătrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodată şi plăteşti un preţ mic pe nimic, ori locuinţa este nefuncţională", a adăugat Cătuţoiu.

El crede că până la sfârşitul anului 2011, în Bucureşti şi Ilfov vor fi finalizate numai 4.000 de locuinţe. Ideea că preţurile vor reîncepe să crească i-a convins pe potenţialii cumpărători de case că a sosit momentul potrivit să semneze un contract pentru achiziţia unei locuinţe. Astfel, încă din a doua zi de târg, expozanţii de la tIMOn au vândut 12 apartamente şi au mers la 80 de vizionări.

De exemplu, compania Be Igloo a vândut un apartament de două camere, a cărui tranzacţionare se va face cu bani cash, fără credit de la bancă sau rate. Platinum Group a vândut un apartament de trei camere într-un bloc deja finalizat al proiectului Vitan Platinum Towers, care cuprinde patru clădiri, cumpărătorii alegând ca modalitate de finanţare un credit bancar. Alfarom Holding, în colaborare cu Nilus Imobiliare, a vândut cinci garsoniere în complexul rezidenţial Apex Project, situat pe strada Mihai Bravu din Ploieşti.

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

Reprezentanţii ansamblului residenţial Onix City, situat în zona Voluntari, au semnat contracte de rezervare pentru două apartamente de două camere.

West Invest a semnat, de asemenea, contracte pentru o garsonieră şi un apartament de două camere în proiectul Pallady Residence din zona Titan, pentru a căror achiziţie s-a plătit deja un avans de 10%. Pentru Citylights Pipera un cumpărător a semnat, în prima zi de târg, un contract pentru un apartament cu două camere.

Oferte speciale la final de an

Cel mai mic preţ din cadrul tIMOn a fost de 380 de euro pe metru pătrat pentru o casă în stadiu „la roşu” dezvoltată în Buftea, iar cea mai ieftină garsonieră a costat 34.000 de euro şi aparţine expozantului Apullum 94.

În zone precum Titan sau Colentina, Be Igloo a venit cu scăderi semnificative de preţ – 59.900 pentru o garsonieră în complexul Armonia, de la 80.000 de euro în luna martie.

Unul dintre cele mai lu­xoase ansambluri din cen­trul Bucureştiului, Lo­tus Cismigiu, cotat şi ca unul dintre cele mai scumpe din piaţă, a oferit o garsonieră la preţul de 101.000 euro, plus TVA. Ultimul târg imobiliar al anului a găzduit şi ansambluri rezidenţiale din Turcia, Spania sau Egipt, la preţuri între 38.000 şi 500.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite