"Dedicaţii" imobiliare de la Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea vrea să cumpere 2.000 de apartamente de pe piaţa liberă. Analiştii spun că dezvoltatorii fără clienţi par să fie principalii beneficiari ai proiectului primăriei

Municipalitatea vrea să cumpere 2.000 de apartamente de pe piaţa liberă. Analiştii spun că dezvoltatorii fără clienţi par să fie principalii beneficiari ai proiectului primăriei

Municipalitatea Bucureştiului intră în forţă pe piaţa imobiliară. Vladimir Sommer, directorul de cabinet al lui Adriean Videanu, spune că primăria este dispusă să aloce circa 100 milioane de euro pentru achiziţia de locuinţe de pe piaţa liberă.

Voci din Consiliul General spun însă că ideea construcţiei de apartamente este o soluţie mai bună, căci ar scădea considerabil sumele cheltuite din bugetul local. Specialiştii din piaţa locală de real estate avansează şi un alt scenariu. Există în piaţă proiecte care nu-şi găsesc clienţi. Iar banii aruncaţi pe piaţă de municipalitate sunt "dedicaţi" unora dintre acestea.

Vladimir Sommer declara ieri în cadrul unui seminar pe teme imobiliare că în acest fel se va rezolva problema relocării locuitorilor din Centrul Istoric şi a celor din clădirile ce trebuie consolidate. "Primăria a dat deja două anunţuri pe piaţă şi este interesată pentru achiziţia de locuinţe. Nu se va organiza licitaţie, ci vom cumpăra apartamente de tip social pentru populaţia care nu îşi permite să acceseze credite", a precizat Sommer.

Construcţia, mai ieftină decât achiziţia

Însă proiectele imobiliare propuse de primarul Adriean Videanu şi conducerea municipalităţii nu sunt pe placul consilierilor generali. Cu toate că, la începutul anului, aleşii locali au aprobat prin Hotărârea nr. 18 pe 2007 achiziţia de locuinţe sociale, primăria s-a aruncat la locuinţe scumpe. În ansamblul rezidenţial din Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, preţul de achiziţie a fost de 1.050 de euro pe metrul pătrat, fără TVA. Un preţ exagerat spun consilierii. "În condiţiile astea mai bine le construiam noi şi nu ajungeam la mia de euro pe metrul pătrat", spune consilierul general Liviu Goncea. Alesul local crede că municipalitatea poate identifica terenuri pe care să construiască blocuri pentru persoanele evacuate.

Şi realitatea din piaţa construcţiilor pare să îi dea dreptate. Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, a declarat pentru "Adevărul" că preţul minim în acest moment pentru metrul pătrat de construcţie rezidenţială este de 500-550 de euro. "Vorbim în acest caz de locuinţe modeste, la care se folosesc materiale de construcţii similare celor utilizate pentru blocurile ANL", precizează preşedintele ARACO.

Încă 5.000 de apartamente până în 2012

Consultantul imobiliar Narcis Gorea dă o altă cheie afacerii, bazată pe date din piaţa imobiliară, prin prisma căreia poate fi descifrată mişcarea municipalităţii. "Există dezvoltatori din piaţa imobiliară care, din diferite motive, nu au reuşit să vândă apartamentele pe care le construiesc sau care nu au reuşit să obţină finanţarea bancară necesară pentru a demara un proiect. Şi cum unele din ansamblurile rezidenţiale sunt construite pe credit, aceştia se confruntă cu imposibilitatea de a returna banii împrumutaţi. Lor le trebuie debuşeuri, şi ei sunt printre cei mai interesaţi de proiectele fără licitaţie ale primăriei", afirmă Narcis Gorea.

Potrivit lui Vladimir Sommer, suma prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei pentru achiziţia de locuinţe este în prezent mică, circa 44 miliarde de lei. Însă municipalitatea pregăteşte o rectificare a bugetului pentru a suplimenta acest fond. "Primăria este dispusă să facă chiar împrumuturi şi să aloce 100 milioane de euro pentru a cumpăra apartamente de pe piaţa liberă", a mai spus Sommer. Directorul de cabinet al primarului general a precizat că, pentru 2007, într-o primă fază, primăria va cumpăra 2.000 de apartamente, dintre care câteva sunt destinate familiilor din Centrul Istoric, iar 200-250 vor merge către familiile aflate în blocurile cu grad ridicat de risc seismic. Planul primăriei pe următorii patru ani este de a achiziţiona alte 5.000 de apartamente.

Primăria a dat deja două anunţuri pe piaţă şi este interesată pentru achiziţia de locuinţe. Nu se va organiza licitaţie, ci vom cumpăra apartamente de tip social pentru populaţia care nu îşi permite să acceseze credite.
Vladimir Sommer, director de cabinet al primarului general

Primele buline roşii din Bucureşti au fost montate în sectorul 2

La numai o zi după ce ministrul Laszlo Borbely a anunţat sancţiuni aspre pentru autorităţile locale care nu respectă legea, bulinele roşii de avertizare au început să apară, în Bucureşti, pe clădirile cu risc seismic ridicat.

Primăria Sectorului 2 a montat, ieri, primele buline roşii pe cinci imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic şi se pot prăbuşi la un cutremur de 6 grade pe scara Richter. Potrivit unui comunicat al primăriei, clădirile respective se află pe strada pictor Ion Andreescu numerele 5, 24 şi 26 A şi pe strada Arcului numerele 4 şi 26 din zona bulevardului Carol I. În acest sector există 113 blocuri care au fost expertizate şi au fost încadrate în clasa I de risc seismic. Pe toate aceste imobile vor fi montate, în următoarele zile, buline roşii. Potrivit legislaţiei în vigoare, bulinele au diametrul de 60 de centimetri şi inscripţionat textul "Clădire expertizată tehnic încadrată în Clasa I de risc seismic". Bulinele sunt montate la intrarea principală a imobilului la înălţimea de trei sau patru metri.

"Din păcate, în Bucureşti nu a fost aplicată nicio bulină roşie până la expirarea termenului (n.r. - jumătatea lunii mai). Am trimis din nou atenţionare către primăriile de sector şi, din ultimele informaţii, în ultimele zile au fost notificate 250 de clădiri din cele cele 354 aflate în categoria cu risc seismic I, fapt care arată că cei de la sectoare încep să se mişte", a declarat, marţi, ministrul Borbely.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite