David Martinez, un miliard de euro pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este singura piaţă pe care developerul spaniol GranVia a ales să-şi extindă activitatea. David Martinez Vallbona ocupă funcţia de CEO pe plan local al companiei de un an şi

România este singura piaţă pe care developerul spaniol GranVia a ales să-şi extindă activitatea. David Martinez Vallbona ocupă funcţia de CEO pe plan local al companiei de un an şi jumătate. Principala sa atribuţie este de a gestiona investiţiile în valoare de peste un miliard de euro ale dezvoltatorului.

Portofoliul local al GranVia va cuprinde 6.000 de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, precum şi o unitate hotelieră. Toate acestea vor constitui noul centru de greutate al unui jucător care a "îngheţat" activitatea imobiliară pe piaţa spaniolă de mai bine de doi ani.

David Martinez dărâmă din start teoria investitorului misterios, care îşi derulează afacerile într-un con de umbră, departe de curiozitatea presei. Într-o ţinută casual, potrivită pentru prima zi de vineri după concediu, CEO-ul GranVia ne întâmpină cu un zâmbet deschis şi cu dezinvoltura caracteristică popoarelor cu sânge latin.

Din cei 15 ani de carieră, 12 ani a fost expat

Şi-a făcut debutul în mediul de afaceri autohton cu mai bine de trei ani înainte de intrarea GranVia pe piaţa imobiliară. A venit pentru prima oară în România în 2002, la 31 de ani, ca manager al companiei spaniole de consultanţă Inocsa.

Statutul de expat nu-i era câtuşi de puţin străin: ne mărturiseşte că 12 din cei 15 ani de carieră i-a petrecut în afara Spaniei. Primul său job, după absolvirea Universităţii Politehnice, a fost cel de inginer constructor în cadrul Ministerului de Transporturi din Catalonia.

După trei ani petrecuţi aici, a decis să schimbe radical "peisajul". A acceptat atunci un post de inginer constructor în Nicaragua - ţară unde avea să o întâlnească pe viitoarea sa soţie. Motivul pentru care a ales să lucreze peste hotare era... plictiseala.

Îşi dorea să cunoască locuri şi oameni noi, să aibă acces la alte culturi. A profesat apoi şi în Republica Dominicană şi Honduras şi a avut şansa să viziteze multe alte ţări, printre care Guatemala, Panama sau Costa Rica. După şase ani petrecuţi în America Latină, a venit timpul unei alte schimbări. "Voiam o nouă provocare", mărturiseşte Martinez.

A ales România pentru că reprezenta o oportunitate demnă de explorat, atât pe plan personal, cât şi profesional.

Ce ştia la vremea aceea despre noua sa destinaţie? "Nimic", recunoaşte cu sinceritate. Numele câtorva jucători de fotbal, al Nadiei Comăneci, numele capitalei şi, desigur, Dracula - cam acestea erau elementele care formau la vremea aceea bagajul cunoştinţelor sale despre România.

Bucureşti şi Constanţa, polii activităţii GranVia

Schimbarea de direcţie spre real-estate a făcut-o prin acceptarea unui post de inginer tehnic în cadrul sucursalei locale a GranVia. În scurt timp, a devenit general manager atât pentru Gran Via, cât şi pentru IMG Business, compania care se ocupă de managementul investiţiilor developerului spaniol. Acum este, de altfel, şi unul dintre principalii acţionari ai acesteia din urmă. Responsabilitatea sa a crescut proporţional cu proiectele companiei real-estate-ul autohton.

Prima tranzacţie a companiei pe piaţa locală a fost achiziţia unui sediu de birouri, în valoare de 5 milioane de euro. Acum, GranVia are în portofoliu patru terenuri în valoare de aproape 100 de milioane de euro. Pe un lot din Constanţa, situat în apropiere de Polus Center, developerul plănuieşte să ridice un complex rezidenţial cu 2.500 de unităţi, în valoare de circa 300 de milioane de euro.

În Bucureşti, are în vedere o investiţie de 260 de milioane de euro pe terenul fostei fabrici Electrotehnica, ce va cuprinde 1.500 de unităţi locative, două clădiri de birouri, un hotel şi spaţii comerciale. În locul fostei fabrici Frigocom, developerul intenţionează să construiască un complex rezidenţial de 1.100 de locuinţe, în valoare de 200 de milioane de euro. Pe lotul fostei fabrici Tricodava, GranVia mai are în plan o investiţie de 220 milioane de euro pentru prima fază a unui proiect mixt, compusă din 1.000 de locuinţe, spaţii office şi comerciale.

Criza din România, diferită de cea spaniolă

În faţa unor sume de asemenea amploare, o întrebare este imposibil de evitat: cum va afecta criza din Spania activitatea pe plan local a companiei? Răspunsul lui Martinez este sec: nicicum. Aceasta pentru că, de circa doi ani, înainte de izbucnirea crizei, GranVia şi-a trecut pe stand-by afacerile imobiliare spaniole, motivează reprezentantul companiei. Aşa se face că, în momentul de faţă, România este singura piaţă imobiliară în care developerul este activ.

Prin ochii lui Martinez, viitorul pieţei locale se întrezăreşte în tonuri de roz. "România este a doua piaţă emergentă ca mărime, după Polonia", subliniază CEO-ul GranVia, cu precizarea că, în cea de-a doua, momentul propice pentru investiţii a trecut deja.

Acesta recunoaşte că, în momentul de faţă există ceea ce s-ar putea numi o "criză", determinată de faptul că "oamenii nu mai cumpără atât de mult ca în urmă cu doi ani", în corelaţie cu scăderea volumului de investiţii străine. Martinez este însă cât se poate de sigur că toate aceste turbulenţe se vor calma în scurt timp. De ce? Pentru că datele problemei sunt fundamental diferite faţă de alte ţări.

În Spania spre exemplu, numai anul trecut au fost livrate 800.000 de locuinţe noi, alte 400.000 de unităţi fiind programate pentru 2008. Aceasta, deşi stocul de locuinţe nevândute este uriaş în momentul de faţă: circa un milion de unităţi.

În plus, din cauza crizei americane a creditelor subprime, finanţarea (către investitori sau consumatorii finali) a devenit mult mai greu accesibilă. "În România nu există niciuna din aceste probleme, aşa că nu avem o criză", declară optimist Martinez. Acesta preconizează că developerii vor construi în continuare, iar oamenii vor începe iarăşi să cumpere, odată ce vor înţelege că preţurile la locuinţele noi nu vor avea cum să scadă.

Pe scurt

A obţinut o diplomă în inginerie civilă la Universitatea Politehnică din Barcelona, cu specializarea în proiecte de infrastructură.

Înainte de a veni în România, a lucrat ca inginer constructor în Nicaragua, Republica Dominicană şi Honduras.

Îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber alături de familie, având grijă de băieţelul în vârstă de un an.

În România, îi plac destinaţiile turistice montane, marea, zona Moldovei şi a Bucovinei, precum şi mâncarea tradiţională.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite