Dator la stat sau la bancă, tot în stradă ajungi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea începerii executării silite a unora dintre cei care au achiziţionat o locuinţă prin programul „Prima Casă" va avea un impact semnificativ asupra numărului celor care vor aplica în viitor pentru un credit garantat de stat.

Concret, „din moment ce oamenii încep să realizeze că, în caz de neplată a unui număr anume de rate lunare, se supun aceloraşi riscuri de evacuare, la fel ca în cazul creditelor imobiliare clasice, în mod sigur încrederea în programul guvernului va scădea substanţial", consideră Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

Mai mult, sentimentul că „cineva te protejează" în cazul în care începi să ai dificultăţi la plata ratelor va dispărea din rândul celor care au contractat credite prin „Prima Casă".

Citiţi şi:

Insolvenţa bate la uşa companiilor
Băsescu: „Avem datorii de zece miliarde de euro“
Tot mai mulţi salariaţi, loviţi de sărăcie

Singura diferenţă constă în procedura aplicată. Mai exact, în timp ce în cazul unui credit clasic, ca urmare a neachitării ratelor, banca îl execută silit pe datornic şi scoate proprietatea la licitaţie pentru a-şi recupera banii, dacă împrumutul este garantat de stat, atunci instituţia de credit este despăgubită de acesta, datornicul evacuat, iar casă scoasă la licitaţie de stat pentru acoperirea pierderii.

„Există doar o parte protejată de stat în relaţia client-bancă, anume cea din urmă. Singurul avantaj pe care l-a avut împrumutatul a fost acela că a obţinut ceva mai uşor creditul, prezenţa statului drept garant diminuând riscul asumat de instituţia de credit", mai spune consultantul.

Aplicant „Prima Casă": „Sunt dezamăgit"

Andrei, un tânăr bucureştean, al cărui dosar de aplicaţie pentru un împrumut prin „Prima Casă" este în prezent în analiză, se declară dezamăgit de felul în care a înţeles Guvernul să-i ajute pe tineri.

„Ştiam că rişti să rămâi fără casă chiar dacă ai un credit garantat de stat, dar mă aşteptam la mai multă înţelegere din partea autorităţilor, la păsuiri spre exemplu. În definitiv, statului îi plătim taxe şi impozite, iar el, în schimb, se comportă asemeni unei bănci, asemeni unei firme căreia îi eşti dator", precizează tânărul.

Numărul executărilor va creşte

Potrivit unui anunţ recent al Fondului de Garantare, instituţia care aprobă dosarele de credit înscrise în programul „Prima Casă", acesta este doar începutul. Numărul românilor care vor rămâne fără locuinţe pentru că nu le vor mai putea plăti va ajunge la câteva sute, respectiv 2-3% din totalul celor care au contractat astfel de credite.

Ce rată are „Prima Casă"

Pentru un credit de 57.000 de euro, contractat prin „Prima Casă", pe 30 de ani, rata lunară va fi cuprinsă între 276 de euro şi aproximativ 300 de euro, cu până la 50 de euro mai puţin decât în cazul unui credit clasic.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite