Dărâmarea unui perete, minimum trei luni de alergătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aţi decis să interveniţi asupra pereţilor din propriul apartament pentru a mări spaţiul unor camere sau pentru a da un aspect mai plăcut locuinţei, este indicat să luaţi această

Dacă aţi decis să interveniţi asupra pereţilor din propriul apartament pentru a mări spaţiul unor camere sau pentru a da un aspect mai plăcut locuinţei, este indicat să luaţi această decizie din timp.

Perioada minimă în care veţi putea obţine actele necesare este de trei luni, iar costurile sunt bine de luat în calcul încă de la început.Este indicat să nu uitaţi de obţinerea avizelor înainte de începerea lucrărilor. O sesizare din partea unui vecin invidios vă poate aduce oricând amenzi usturătoare.

Orice intervenţie asupra pereţilor, în cazul în care aceştia nu sunt din gips-carton, necesită cel puţin trei avize: certificat de urbanism, autorizaţie de construire şi un contract semnat cu o societate de salubrizare. Pentru obţinerea fiecăreia în parte sunt necesare, însă, încă pe atâtea acte.

Certificatul de urbanism poate fi obţinut de la primăriile de sector, în cazul Bucureştiului. Pentru obţinerea acestuia sunt necesare următoarele acte: copie act proprietate, plata unei taxe şi prezentarea chitanţei respective, două planuri cadastrale la scară 1/500 şi două planuri cadastrale, scara 1/2000.

Evident, planurile cadastrale presupun un nou drum până la Direcţia de Cadastru. Obţinerea certificatului de urbanism poate dura circa o lună. În această etapă este marcată şi partea din apartament pe care urmează a fi realizată modificarea.

Proiecte cu minimum opt euro pe metru pătrat

Următoarea etapă o reprezintă obţinerea autorizaţiei de construire. Aveţi nevoie de o copie legalizată a actului de proprietate, certificatul de rol, proiect pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, avizele solicitate prin Certificatul de urbanism, o copie a Certificatului de urbanism, semnarea unui contract cu o firmă de salubrizare, precum şi de acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor. Nici aici nu scăpaţi de plata unei taxe, la dosar fiind nevoiţi să anexaţi şi chitanţa respectivă.

78 de lei, metrul cub de gunoi

Pentru realizarea proiectului necesar obţinerii autorizaţiei este indicat să apelaţi la un specialist, în speţă un arhitect şi un structurist. De obicei, cei doi fac echipă. "Costurile unui astfel de proiect depind foarte mult de tipul de lucrări necesare. În mare, se porneşte de la opt euro pe metru pătrat, dar se poate ajunge şi la 25 de euro, în cazul unor intervenţii mai complicate", spune Ioana Carabulea, arhitect Image Design.

La firma de salubrizare trebuie să aveţi alături certificatul de urbanism obţinut anterior şi actul de proprietate, respectiv planul cadastral. Practic, acest contract asigură autorităţile că nu veţi arunca gunoaiele rezultate undeva prin faţa blocului.

Taxele cerute de REBU sunt de circa 78 de lei pe metru cub de moloz. Orice intervenţie asupra structurii apartamentului necesită astfel de acte având în vedere pericolul la care vă expuneţi, respectiv amenzi şi o muncă inutilă. Lucrările de acest tip sunt foarte frecvente. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, în cadrul Primăriei sectorului 3, din 704 autorizaţii de construire eliberate circa 175 au vizat modificările interioare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite