Dan Pascariu, preşedintele Unicredit Ţiriac face business în imobiliare cu bani de la concurenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului de Administraţie al celei de-a patra bănci din România, Dan Pascariu, este acţionar la o societate comercială care a contractat de la Alpha Bank un credit de 40

Preşedintele Consiliului de Administraţie al celei de-a patra bănci din România, Dan Pascariu, este acţionar la o societate comercială care a contractat de la Alpha Bank un credit de 40 milioane de euro pentru un proiect imobiliar.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Unicredit Ţiriac, Dan Pascariu, investeşte în proiecte imobiliare în Capitală cu bani împrumutaţi de la o bancă concurentă, prin intermediul unei societăţi comerciale la care mai este acţionar şi fostul membru al CA al BVB, Cristian Sima.

Actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Unicredit Ţiriac deţine 7,38% din totalitatea pachetului de acţiuni al Romfelt Real Estate, în timp ce fostul membru al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Cristian Sima, dispune de un pachet mai mare de acţiuni, nivelul deţinut de acesta fiind de 18%. Societatea, care are un capital de 1,6 milioane de lei, a definitivat un proiect privitor la o investiţie destul de importantă pe piaţa imobiliară a Capitalei.

Pentru a realiza investiţia, acţionarii dezvoltatorului au hotărât să contracteze un credit bancar. Potrivit unui anunţ al companiei, societatea a aprobat, în luna iulie, încheierea contractului de creditare, în urma semnării acestuia urmând să împrumute 40 milioane de euro de la Alpha Bank România. Potrivit Romfelt Real Estate, proiectul imobiliar va fi unul dedicat construirii de locuinţe.

Pentru finalizarea acestuia, societatea a ales, în urma organizării unei licitaţii, ca antreprenor general firma de construcţii Bogart. Creditul va fi garantat cu un teren de aproape 14.000 de metri pătraţi amplasat în sectorul 2 din Bucureşti şi va fi acordat pe o perioadă doi ani.

Conflictul de interese avantajează concurenţa

Am fost curioşi să aflăm de ce creditele Alpha Bank sunt mai convenabile, în condiţiile în care dezvoltatorul avea în structura acţionariatului chiar un bancher cu experienţă, reprezentant al uneia dintre cele mai importante grupuri bancare de pe piaţa autohtonă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Unicrediut Ţiriac, Dan Pascariu, ne-a precizat faptul că singurul motiv pentru care a ales să voteze contractarea unui credit de la altă bancă a fost acela al conflictului de interese, principiu care s-ar fi încălcat în cazul în care societatea prefera banii de la Unicredit Ţiriac. "Statutul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Unicredit Ţiriac Bank îmi permite să deţin acţiuni în alte companii din domenii diverse de activitate.

În ceea ce priveşte alegerea băncii finanţatoare, există obligativitatea de a apela la ofertele oricărei bănci comerciale cu excepţia celei în care lucrez, pentru a evita conflictele de interese. Decizia a avut la bază strict caracteristicile ofertei de creditare ale bancii respective", a precizat pentru "Adevărul" preşedintele CA al Unicredit Ţiriac, Dan Pascariu.

În schimb, fostul membru al CA al BVB, Cristian Sima, nu a putut comenta investiţiile pe piaţa imobiliară prin intermediul Romfelt Real Estate fiind prins la închiderea ediţiei într-o şedinţă. Dezvoltatorul imobiliar mai are în structura acţionariatului companiile Vim Holding, înregistrată în Insulele Virgine - cu 15,27% din acţiuni şi Aktiva Sei BV, cu sediul în Olanda - cu 34% din capital.

De asemenea, Călin Andrei Zamfirescu, avocat asociat în cadrul firmei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, deţine 4,94% din acţiuni, Stan Târnoveanu, avocat asociat în cadrul aceleiaşi firme, controlează 4,94% din titluri, Adrian Lustig, scriitor şi om de afaceri, are 10,83% din capital, iar Iuliana Stănescu - 2,97%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite