Dan Ghibernea ţine frâiele unei afaceri de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului trecut, Dan Ghibernea, ambasadorul României la Londra timp de mai bine de cinci ani, se reîntorcea în ţară. Cunoscut în lumea mass-media pentru implicarea în proiectele

La începutul anului trecut, Dan Ghibernea, ambasadorul României la Londra timp de mai bine de cinci ani, se reîntorcea în ţară. Cunoscut în lumea mass-media pentru implicarea în proiectele radio Europa FM, Radio Total şi Radio 21, el avea să schimbe radical domeniul de activitate. După diplomaţie şi audiovizual a intrat în lumea afacerilor imobiliare.

Luni dimineaţa, puţin după prima oră. Dan Ghibernea, country manager TriGranit Development România, ne primeşte la cafea în biroul său de la parterul hotelului Crown Plaza. Trecem de recepţia hotelului, de cea a companiei, de PR, aşteptăm în sala de consiliu. Fix la ora stabilită admirăm priveliştea unui hotel de cinci stele de la fereastra domnului "Esplanada". După o rundă englezească de negocieri cu privire la interviu, Ghibernea îşi începe povestea.

Se întorsese cu doar câteva minute în urmă de la Braşov, unde TriGranit va începe al treilea proiect de mall din România. Nu-l deranjează ritmul în care lucrează, pentru că încearcă să eficientizeze orice minut. I-a făcut plăcere să locuiască în Capitala Regatului Unit şi vorbeşte cu entuziasm despre englezi, din rândul cărora are încă mulţi prieteni. "Societatea este foarte aşezată, ceea ce îţi dă un confort psihic foarte mare; de la modul în care se circulă pe stradă până la modul în care se derulează afacerile." Nu este impresionat nici măcar de preţurile mari practicate pe piaţa imobiliară britanică.

Le consideră însă pe cele din rezidenţialul românesc exagerat de mari. "Pretenţiile proprietarilor vor mai creşte, dar ritmul va fi unul civilizat", spune Ghibernea. De aceea, cea mai fericită ipostază în care se imaginează peste câţiva ani este cea de rentier.

De ce s-a întors în ţară? "Pentru familie", ne spune zâmbind şi ne arată telefonul pe care are o fotografie cu fiica lui. Ar putea vorbi ore în şir despre "cea mică", iar figura serioasă de diplomat păleşte atunci când povesteşte despre pasiunile comune. "E cu siguranţă consilierul meu inclusiv pe probleme ce ţin de serviciu".

Visează la un CNN pe unde radio

Propunerea de a conduce operaţiunile companiei TriGranit în România a venit după ce se hotărâse să revină în ţară. Dorea pe atunci să înfiinţeze împreună cu un prieten o companie de consultanţă imobiliară. A renunţat însă repede la acest proiect, odată cu oferta celor de la TriGranit. "Mi-am făcut un scop din a duce la bun sfârşit Esplanada", spune în timp ce îşi aprinde o ţigară.

Dacă totuşi ar trebui să iasă din imobiliar, ar reintra în radio. Cu un concept nou, "un fel de CNN al radioului". Evaluează rapid dimensiunea investiţiei pe care o presupune ideea sa. Nu este o sumă fantezistă. Cu numai 100.000- 150.000 de euro se poate pune la punct partea tehnică a unui post radio. Ar investi însă mai mult într-un departament de ştiri foarte bine pus la punct. "Când am recrutat prima echipă pentru Europa FM am propus salarii cu 20% mai mari decât media pieţei, acelaşi lucru l-aş face şi acum. Atunci când vreau un om în echipă trebuie să am certitudinea că acceptă în trei minute. În 24 de ore aş avea 20 dintre cei mai buni oameni din piaţă", spune convins. "Nu ar accepta doar pentru bani, cei mai mulţi îmi sunt prieteni". Ghibernea a lansat trei dintre cel mai cunoscute radiouri: Europa FM, Radio Total şi Radio 21.

La vârsta la care copiii visează să devină astronauţi, pompieri sau învăţători, Ghibernea avea alte planuri. "Ştiam că trebuie să fiu diplomat". În timp ce spune cum a fost nevoit să renunţe la acest vis pentru că o mătuşă fugise în Germania, o tânără îi lasă nişte hârtii pe birou. Întreb mirată dacă e o studentă în practică. "Nu, e PR-ul companiei. Trei sferturi din echipă au sub treizeci de ani". Conduce compania după principiul că "fără echipă bună nu faci nimic". Motiv pentru care participă la aproape toate interviurile de recrutare.

"Averea mea sunt două case şi datorii la bănci"

Primii bani i-a câştigat în 1977, imediat după terminarea facultăţii, ca traducător la firma Connect din Pipera. Iar prima casă, un apartament cu două camere pe Calea Moşilor, a cumpărat-o în aceeaşi perioadă. Îşi aminteşte nostalgic şi amuzat cum, cu banii obţinuţi pentru traducerea unei cărţi, a dat avansul pentru casă. "Am câştigat 25.000 de lei atunci şi mulţi ani după aceea plăteam câte 200 de lei rata lunară". Acum deţine două proprietăţi rezidenţiale, una în Pipera, cealaltă la Bran şi nu mai conduce Oltcitul roşu cumpărat în 1988 de la Craiova. "Acum conduc o maşină străină", spune sec şi misterios.

Ţine frâiele filialei româneşti a uneia dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa. Îl întreb câţi bani are în buzunar şi înainte de răspuns primesc un zâmbet stânjenit. "Două milioane". Emană seriozitate chiar şi atunci când râde. Îl privesc dezarmată. Îşi aprinde încă o ţigară şi continuă. "Lei vechi", iar cu banii de pe card n-ar putea mobila un living după gusturile soţiei. Am în faţă însă un om care a lansat zeci de jurnalişti. Îmi anticipează întrebările şi ocoleşte fără delicateţe răspunsul. "Averea mea sunt două case şi datorii la bănci". Despre salariu, îmi spune doar că "nu e rău deloc".

Pe scurt:

- A absolvit Facultatea de Filosofie, secţia Engleză- Franceză şi Şcoala postuniversitară de Relaţii Internaţionale, ambele la Sorbona, Paris
- Este campion naţional la tenis cu Dinamo.
- Primii bani câştigaţi au fost în 1977, imediat după terminarea facultăţii. Traducea contracte pentru firma Connect, iar primul salariu a fost de 1.750 de lei.
- L-a descoperit pe cârcotaşul Şerban Huidu.
- Cuba, destinaţia perfectă pentru vacanţa de vis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite