Cumpărătorii de case preferă locuinţele ieftine pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al companiei RealTime prezentat ieri, în deschiderea Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn), arată că majoritatea celor care doresc să-şi cumpere o locuinţă au drept criteriu principal de selecţie preţul.

Calitatea construcţiei sau suprafaţa apar ca elemente secundare la alegerea unei case. „Ca urmare a scăderii accentuate a puterii de cumpărare, principalul criteriu de alegere este preţul, pentru 94% din respondenţi. Restul sunt cumpărătorii de proprietăţi speciale, pentru care preţul nu este cel mai important criteriu, se arată în studiul RealTime.

După atâtea ţepe,vrem casa la cheie

Criteriile secundare preţului sunt, în ordine, locaţia, calitatea construcţiei, finisajele, brandul dezvoltatorului şi suprafaţa locuinţei. „Tendinţa din ultimii doi ani a fost achiziţia de locuinţe finalizate sau aproape de finalizare.

Unul dintre motive a fost imposibilitatea unor dezvoltatori de a-şi respecta promisiunile, din cauza recesiunii economice", se spune în studiu. Mai mult, cumpărătorul de locuinţe îşi doreşte un apartament situat în apropierea mijloacelor de transport, care să nu-i aducă mari cheltuieli de întreţinere ulterior, mizând şi pe siguranţa că va avea vecini la termenul de mutare.

Modelul ideal,sub 60.000 de euro

Distribuţia în funcţie de bugetul de care dispun cumpărătorii arată că cei mai mulţi (47%) au disponibili sub 60.000 de euro.

În continuare, 37% între 60.001-100.000 de euro şi doar 15% peste 100.000 de euro. Şi acum, creditele bancare reprezintă principala sursă de finanţare, fiind indicată de 57% din respondenţi, în timp ce 29% sunt dispuşi să accepte rate la dezvoltator. Cei care dispun de fonduri proprii reprezintă doar 14%.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite