Cumpărătorii dictează preţul terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile directe dintre vânzător şi client duc la scăderi ale costurilor cerute cu procente ce au atins şi 50% Vara care tocmai s-a încheiat nu a adus mari modificări în privinţa

Negocierile directe dintre vânzător şi client duc la scăderi ale costurilor cerute cu procente ce au atins şi 50%

Vara care tocmai s-a încheiat nu a adus mari modificări în privinţa costurilor terenurilor. Şi asta pentru că pretenţiile financiare ale proprietarilor au fost considerate exagerate de către clienţi, care au refuzat să cumpere.

Practic, preţurile nu au mai crescut din luna iunie şi până acum decât cu foarte rare excepţii. Mai mult, în unele oraşe de provincie, precum Arad, negocierile directe au dus la scăderi ale pretenţiilor proprietarilor, cu procente ce au atins şi 50%. Tendinţa a apărut luna aceasta şi la Galaţi, oraş în care media preţurilor a fost totuşi ridicată de apariţia la vânzare a unor loturi cu un amplasament deosebit.

"Cele mai mari preţuri se întâlnesc la terenurile situate la faleza Dunării. Aici preţul de tranzacţionare este, în medie, 1.200 de euro pe metrul pătrat, dar există proprietari care cer şi 1.500 de euro. Ei nu obţin însă preţul cerut, marja de negociere situându-se undeva la 10%, maximum 15%.

Volumul de tranzacţii este scăzut acum, dar sper să crească cu un procent semnificativ, undeva între 25% şi 50%, în perioada următoare", spune Marian Chiosa Rotaru, manager al agenţiei gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.

Clienţii pentru terenurile din Galaţi sunt în principal dezvoltatori imobiliari de talie mijlocie, în asociere cu firme din străinătate, în principal englezi şi spanioli. Aceştia caută să achiziţioneze loturi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de metri pătraţi, exclusiv pentru dezvoltări rezidenţiale, nu pentru spaţii comerciale sau birouri.

Proprietarii scad pretenţiile financiare

În Oradea situaţia este la polul opus din punctul de vedere al tipului de clienţi pentru terenuri. "Nu prea se mişcă nimic pe piaţa terenurilor. Rămâne de văzut dacă această situaţie este cauzată de perioada de concedii sau dacă este un blocaj.

Trebuie să aşteptăm să treacă luna septembrie pentru a ne putea da seama. Principalii clienţi care au achiziţionat terenuri în ultima perioadă sunt persoanele juridice, pentru construcţia de hale şi spaţii comerciale.

Cele mai cerute zone sunt Calea Clujului şi centura oraşului, în apropiere de marile centre comerciale", spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell.

Şi în Constanţa stagnarea preţurilor medii ale terenurilor este cauzată tot de echilibrarea pretenţiilor proprietarilor.

"Exista până de curând un decalaj în piaţă, puteai găsi două oferte alăturate ca amplasament, între care diferenţa de preţ cerut era de 50%. Stagnarea preţurilor medii derivă tocmai din alinierea acestor diferenţe", spune Adrian Cornea, consilier vânzări Euroest Constanţa. Agenţii imobiliari constănţeni indică o maturizare a pieţei terenurilor, mai degrabă decât un blocaj.

Ei spun că, deşi preţurile nu au mai înregistrat în 2008 o creştere la fel de spectaculoasă ca în 2007, tranzacţiile cu terenuri nu au scăzut nici ca număr şi nici valoric.

Creşterea din acest an a preţurilor medii ale terenurilor din oraşul de pe malul mării a fost determinată de lipsa din ofertă a loturilor de peste 1.000 metri pătraţi. Astfel, în condiţiile unei oferte în scădere, preţurile la asemenea parcele au crescut şi au ridicat media.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite