Cumpăr sau nu un teren fără utilităţi în apropierea Capitalei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul argument în favoarea achiziţionării unui teren fără utilităţi este preţul mai mic. Rentabilitatea unei asemenea investiţii depinde însă de localizarea exactă, de cheltuielile

Principalul argument în favoarea achiziţionării unui teren fără utilităţi este preţul mai mic. Rentabilitatea unei asemenea investiţii depinde însă de localizarea exactă, de cheltuielile de racordare şi de tipul cumpărătorului (utilizator final sau dezvoltator).

"Racordarea la utilităţi, un demers dificil"

Cristian Antonescu, Partner Imoinvest Consulting & Development

Este cât se poate de clar, în contextul actual, că dezvoltarea spre periferie a Bucureştiului, prin asimilarea acelor zone încă neracordate la utilităţi, se va intensifica. "Dacă în urmă cu cinci ani părea că localităţi limitrofe precum Chiajna, Pantelimon, Săftica, Bragadiru, Măgurele, Berceni sunt de pe altă planetă, acum ele sunt în plin avânt imobiliar.

Cu toate acestea însă, foarte mulţi cumpărători preferă să cumpere un teren cu utilităţi pentru că vor să-şi dezvolte businessul cât se poate de repede, fără a mai trece prin "furcile caudine" la care sunt supuşi de către regiile naţionale şi autorităţi pentru obţinerea avizelor şi soluţiilor tehnice de care au nevoie.

Racordarea la utilităţi a început să devină o problemă majoră, chiar dacă se face pe banii beneficiarului. Sunt foarte mulţi cei care, deşi au şi terenul, şi banii, nu se pot racorda, pentru că nu există suficiente resurse care să permită o funcţionare ulterioară normală.

Aceste situaţii sunt întâlnite foarte des, în special în zonele limitrofe ale Bucureştiului şi în apropierea şoselei de centură. Astfel, deşi regiile responsabile cu funcţionarea lor eliberează avize, utilizatorii se confruntă cu probleme din cauza insuficienţei sau capacităţii mai reduse a utilităţilor".

În ceea ce priveşte avantajul financiar oferit de achiziţionarea unei parcele în afara oraşului, acesta este unul relativ pentru fiecare caz în parte. Aceasta, în condiţiile în care şi terenurile din zonele limitrofe s-au scumpit foarte mult în ultimii ani.

"Ca un simplu exemplu, un lot de 10.000 de metri pătraţi în comuna Domneşti, cumpărat la un preţ de 0,03 euro metrul pătrat în 2003, se vinde astăzi cu minimum 100 euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă o creştere de 3.300 de ori, în cinci ani!"

"Investiţie riscantă pentru o persoană privată"

Ionuţ Negoiţă, Preşedinte Pro Confort

"Situaţia este destul de complexă, iar răspunsul la această întrebare are mai multe faţete. La o primă vedere, un teren fără utilităţi poate părea mai atractiv din perspectiva preţului, care, în mod cert, este mai scăzut prin raportare la un teren similar, dar care beneficiază de toate utilităţile.

Există, totuşi, o capcană asupra căreia trebuie să atrag atenţia: ca persoană fizică, trebuie să urmezi un traseu destul de sinuos începând cu depunere de cereri, avize, contracte de realizare traseu utilităţi, contracte de furnizare etc.

Parcurgerea acestor etape necesită mult timp, răbdare şi implică, de asemenea, anumite costuri. Este de discutat dacă, la final, costurile implicate de aceste proceduri adăugate la preţul iniţial al terenului ne mai menţin în marja de profit anticipată.

Pe de altă parte, în funcţie de zona în care este amplasat terenul şi de distanţa până la conductele sau traseele de utilităţi, costurile se pot încadra într-o marjă acceptabilă, creând în acest fel un confort financiar pentru cel care achiziţionează terenul în cauză.

Un alt element important îl reprezintă suprafaţa terenului şi destinaţia ultimă a construcţiei ce urmează a fi edificată pe acesta.

Dacă vorbim despre o locuinţă, se aplică toate consideraţiile abordate anterior. Dacă vorbim despre o clădire de birouri şi de un antreprenor conectat la realitatea şi pulsul demersurilor ce trebuie întreprinse pentru racordarea construcţiei la utilităţi, există posibilitatea ca achiziţia unui astfel de teren să reprezinte cea mai bună soluţie financiară".

"Profit, oriunde ai cumpăra în Bucureşti"

Radu Zilişteanu, analist imobiliar

"În momentul de faţă, având în vedere că piaţa terenurilor este un pic întârziată faţă de restul segmentelor pieţei imobiliare - în sensul că s-a dezvoltat mai târziu -, putem spune că eşti în profit dacă achiziţionezi orice teren oriunde în Bucureşti".

O asemenea investiţie este în mod clar una rentabilă, dat fiind că preţul unui teren fără utilităţi este semnificativ mai scăzut faţă de nivelul obişnuit al pieţei. Ideal este însă ca, ulterior, racordarea la utilităţi să se facă pe cheltuiala autorităţilor, şi nu pe banii cumpărătorului.

Este recomandat, de aceea, ca cel care cumpără un teren să aibă informaţii potrivit cărora respectivul lot va fi inclus într-o zonă care va fi racordată la utilităţi. "Tot ce este în Bucureşti o să facă obiectul tragerii de utilităţi la un moment dat - problema nu este dacă, ci când se va întâmpla acest lucru".

"Util ar fi de cumpărat un teren în configuraţia viitoarei Zone Metropolitane Bucureşti". Aceasta, în condiţiile în care o bună parte din fondurile europene de care va beneficia România în perioada următoare va fi destinată reabilitării zonelor rurale, iar comunele din jurul Capitalei vor fi în centrul atenţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite