Cumpăr un apartament vechi sau să mai aştept?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile locuinţelor din blocurile comuniste s-au apropiat deja de un prag maxim. Livrarea noilor ansambluri lasă chiar să se întrevadă eventuale scăderi. Pentru cei care îşi mai permit

Preţurile locuinţelor din blocurile comuniste s-au apropiat deja de un prag maxim. Livrarea noilor ansambluri lasă chiar să se întrevadă eventuale scăderi. Pentru cei care îşi mai permit să aştepte, o achiziţie pe segmentul vechi nu este cea mai bună alegere.

Ella V. Kallai, Chief Economist Alpha Bank Romania: "Este potenţialul cumpărător dispus să aştepte?"

În ciuda preţurilor ridicate, apartamentele vechi reprezintă, în momentul de faţă, o variantă mai accesibilă de achiziţionare a unei case. Totuşi, întrucât o astfel de achiziţie are implicaţii pe termen lung, o serie de aspecte se cer analizate înainte de a lua o decizie.

"Actualmente, stocul de locuinţe din România este de 8,2 milioane de locuinţe. Dintre acestea, locuinţele construite în perioada 2000-2007 sunt 257.000, adică 3,1% din total. Deci locuinţele noi sunt o marfă rară şi, datorită acestui caracter, o marfă scumpă.

Pe de altă parte, decizia de cumpărare a unei locuinţe (nu mă refer la locuinţa achiziţionată în scop investiţional) este cea mai serioasă decizie din viaţa unei persoane. Din mai multe motive. În primul rând, pentru că reprezintă, actualmente, o investiţie ce valorează în jur de 20 de ani de muncă plătită cu salariul mediu net pe economie.

În al doilea rând, investiţia, fiind de o aşa mare valoare, ridică problema constrângerii bugetare pentru majoritatea potenţialilor cumpărători. În al treilea rând, piaţa ipotecară este încă puţin lichidă şi împiedică revânzarea rapidă a unei locuinţe achiziţionate, reducând mobilitatea persoanei active, proprietară a unei locuinţe.

În al patrulea rând, alternativa viabilă a unei locuinţe în proprietate este locuinţa luată în chirie. Deci, decizia de cumpărare a unei locuinţe este condiţionată în primul rând de posibilităţile financiare ale potenţialului cumpărător, de oferta de pe piaţă, care ar putea fi achiziţionată în limita resurselor financiare, şi de costul alternativei de a locui într-o locuinţă închiriată.

Amânarea achiziţionării şi continuarea economisirii reprezintă o modalitate de a spori resursele financiare şi şansa de a achiziţiona o locuinţă mai scumpă şi, deci, de o mai bună calitate. Întrebarea este dacă potenţialul cumpărător este dispus să aştepte şi, dacă da, câtă vreme".

Adrian Crivii, managing partner Darian: "Ca investiţie, nu poate aduce mari profituri"

"Scopul achiziţiei este foarte important în luarea deciziei de cumpărare a unui astfel de apartament. Ca investiţie, cred că este deja clar pentru toată lumea că achiziţionarea unui apartament vechi nu mai poate aduce mari profituri, pentru că randamentele sunt în scădere pe acest segment, iar preţurile s-au apropiat de pragul maxim la care pot ajunge.

Nu preconizez că preţurile vor începe neapărat să scadă la aceste proprietăţi - deşi se poate întâmpla acest lucru la cele care au defecte sau neajunsuri majore - dar apreciez că acestea se vor stabiliza pe acest segment.

Cei care se gândesc să cumpere un astfel de apartament pentru folosinţă proprie trebuie să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă, cântărind avantajele şi dezavantajele unei locuinţe mai vechi în raport cu oferta mai nouă de pe piaţă.

Principalele avantaje ale locuinţelor vechi, care se regăsesc în general în proporţie destul de mică la ansamblurile noi de locuinţe, sunt poziţia centrală sau avantajoasă din punctul de vedere al apropierii faţă de centre comerciale, şcoli, grădiniţe, spitale etc., utilităţile, infrastructura şi accesul.

Pe de altă parte, la achiziţionarea unui apartament mai vechi trebuie să fim atenţi la calitatea structurii de rezistenţă, la uzura instalaţiilor, la adecvarea funcţională a locuinţei, la izolarea sa termică, dar şi la posibilităţile de îmbunătăţire. Printre dezavantajele de care ne putem lovi la apartamentele din blocurile vechi se mai numără, în general, lipsa locurilor de parcare, dimensiunea redusă a locuinţei sau forma neadecvată a acesteia".

Jeni Dragomir, preşedinte Perfect Casa: "Undă verde doar pentru casele de lux"

Pentru apartamentele din blocurile vechi tradiţionale, aşteptarea este cea mai indicată mişcare, întrucât "aici se aşteaptă o oarecare scădere a preţurilor, având în vedere că încep a fi livrate noi ansambluri de locuinţe, cu alte standarde de confort şi siguranţă".

Singura nişă de pe piaţa imobilelor vechi în cazul căreia achiziţia imediată rămâne o alegere inspirată din punctul de vedere al unui investitor sunt clădirile cu valoare arhitecturală. "Apartamentele din vilele vechi boiereşti sunt investiţii profitabile în momentul de faţă, atât prin prisma revânzării, cât şi din cea a închirierii.

Pe piaţa luxului cererea continuă să fie neacoperită, iar apartamentele din vilele vechi oferă avantajul locaţiei - majoritatea fiind amplasate în zonele centrale ale Capitalei şi oferind posibilitatea exploatării, atât în scop locativ, cât şi ca spaţii de birouri. În ceea ce priveşte revânzarea, pentru anul în curs ne aşteptăm la creşteri de până la 20% pe segmentul vilelor vechi boiereşti".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite