Cum îţi încălzeşti mai ieftin locuinţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile de întreţinere sunt cu 44%-68% mai mici la clădirile izolate termic
Costurile de întreţinere sunt cu 44%-68% mai mici la clădirile izolate termic

Aproximativ jumătate din căldura necesară pentru încălzirea unui apartament în timpul iernii poate fi economisită în cazul unei izolări termice adecvate, potrivit producătorilor de polistiren. Aceasta are un efect direct asupra costurilor de întreţinere din timpul sezonului rece.

Tipul de sistem termoizolant pentru care se optează reprezintă un factor determinant în ceea ce priveşte cunatumul economiilor anuale realizate. „Dacă facem bilanţul costurilor de întreţinere pentru o casă unifamilială, reabilitată termic cu un sistem termoizolant de cinci centimetri, acestea vor fi, pentru sezonul rece, cu 44% mai mici decât în cazul unei locuinţe similare neizolate. Daca izolaţia termică este de zece centimetri, costurile de întreţinere vor fi reduse cu 68%”, se arată într-un comunicat al companiei producătoare de polistiren Austrotherm.

 

Atenţie la tipurile de polistiren utilizat!

 

Specialiştii atrag atenţia că izolarea unei locuinţe trebuie gândită ca o anvelopă termică, de la fundaţie până la acoperiş. Aceştia recomandă folosirea produselor adecvate fiecărei izolări termice în parte. Pentru zona de fundaţie, subsol şi soclu, se recomandă folosirea produselor din polistiren extrudat. Pentru izolarea termică a pereţilor exteriori, se recomandă polistirenul expandat, iar pentru izolarea acoperişurilor sau teraselor, se recomandă ambele categorii de produse.

 

 

O ţară de clădiri enrgofage

 

Certificatul energetic pentru clădiri ar putea deveni obligatoriu din luna martie a acestui an. Prin intermediul acestui act, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a locuinţei, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie.

În aceste condiţii, pe o piaţă imobiliară caracteriozată prin supraofertă, vânzarea sau închirierea unei proprietăţi de clasă inferioară, clasele C sau D, aşa cum sunt încadrate cele mai multe locuinţe din România, va deveni dificilă.

Clasele energetice în care poate fi încadrat un imobil variază de la A la G, prima indicând o eficienţă energetică ridicată, în timp ce ultima atenţionează asupra uneia scăzute.

În România, procentul blocurilor vechi de locuinţe care pot obţine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fără a fi termoizolate, se apropie de 0%. O parte importantă a consumului reprezintă de fapt pierderi cauzate de ineficienţa unor locuinţe.

Prin lege, proiectanţii de locuinţe sunt obligaţi să recomande soluţii de izolare termică astfel încât consumul mediu anual pentru încălzire, apă caldă şi iluminat să nu depăşească 100 de kilowaţi oră pe metru pătrat. În realitate, spaţiile locative româneşti consumă 180 – 240 de kilowaţi oră pe metru pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite