Criză în rezidenţialul din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii cât şi străinii interesaţi de achiziţionarea unei a doua case aşteaptă preţuri mai mici pentru a reintra în piaţă Piaţa imobiliară din Bulgaria a fost extrem de

Locuitorii cât şi străinii interesaţi de achiziţionarea unei a doua case aşteaptă preţuri mai mici pentru a reintra în piaţă

Piaţa imobiliară din Bulgaria a fost extrem de populară în ultimii ani în rândul investitorilor. Proprietăţile din ţara vecină generau până nu demult randamente cu mult peste media europeană.

Un lucru excelent pentru jucătorii din domeniu. Nu la fel de bun, însă, pentru locuitorii de dincolo de Dunăre, pentru că preţurile au explodat. Segmentul rezidenţial, singurul care afectează majoritatea locuitorilor, a ajuns la cote care nu mai pot fi suportate de piaţă.

O criză pe piaţa rezidenţială din Bulgaria era aşteptată de analiştii companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, încă din primul trimestru al anului.

"Bulgaria nu a luat în considerare o posibilă aglomerare a pieţei", a declarat Liam Bailey, directorul Departamentului Rezidenţial Knight Frank. "Pentru o bună perioadă, această ţară a fost imună la crizele imobiliare de pe continent", a spus Bailey.

Oferta depăşeşte deja cu 50% cererea

În primul trimestru al anului, preţul unui apartament bulgăresc a crescut în medie cu 17%, potrivit agenţiei imobiliare Adress, citată de publicaţia "Standard News". În aceeaşi perioadă, oferta de apartamente depăşea deja cu 50% cererea. Astfel că valoarea de tranzacţionare a locuinţelor a început să scadă.

Majoritatea preţurilor pentru un metru pătrat se situează acum sub 1.000 de euro, iar analiştii Adress spun că trendul descendent se va menţine cel puţin până la sfârşitul anului.

În acest context, tot mai mulţi clienţi renunţă la înţelegerile încheiate pentru achiziţionarea unui apartament. Nu doar tranzacţiile cu locuinţe sunt blocate. Şi numărul investitorilor bulgari din imobiliare a scăzut dramatic.

Casă pe litoral cu 350 de euro pe metru pătrat

Ansamblurile construite sau aflate în stadiu de proiect se vând tot mai greu şi tot mai ieftin. Potrivit publicaţiei citate, un metru pătrat construit în zona Katarino Spa, de pe litoralul Mării Negre, costă aproximativ 600 de euro.

Cel mai cerut preţ este, însă, cu 400 de euro mai mare. Proprietarii de teren şi-au mai redus pretenţiile, dar preţul nu este nici în aceste condiţii foarte mic. Un metru pătrat costă nu mai puţin de 30- 40 de euro. Faţă de acum zece ani, acesta s-a valorificat înzecit.

În prima jumătate a lui 2008, preţul mediu pentru un metru pătrat construit a fost de 914 euro. Cele mai mari valori, de peste 1.000 de euro, au fost înregistrate în Sofia. Media din cel de-a doilea mare oraş bulgăresc, Ruse, a fost de 713 euro pe metru pătrat. Cel mai ieftin oraş a fost Yambol. Un metru pătrat construit a fost vândut cu 402 euro.

Chiar dacă locuinţele bulgăreşti sunt mai ieftine decât majoritatea proprietăţilor de pe alte pieţe imobiliare, ţara vecină nu se mai află în topul preferinţelor pentru achiziţionarea unei case de vacanţă.

Popularitatea în rândul străinilor a scăzut dramatic anul acesta, iar ca dovadă stau tranzacţiile de pe malul bulgăresc al Mării Negre, încheiate la 350 de euro pe metru pătrat. Corupţia şi rata ridicată a criminalităţii se numără printre factoriii care au condus la o reducere a numărului de tranzacţii.

Cei mai mulţi cumpărători erau ruşii, irlandezii şi britanicii. În prezent, doar germanii se mai arată interesaţi în număr mare de o casă în Bulgaria. Până la sfârşitul anului trecut mai mult de jumătate din britanicii interesaţi de o proprietate în străinătate alegeau Bulgaria. Preţurile mici şi promovarea erau principalele atuuri ale vecinilor noştri. Destinaţiile s-au schimbat şi ele. De la oraşele mari şi litoral, cumpărătorii se orientează înspre case la ţară, în regiuni puţin cunoscute.

Mersul preţurilor

Dacă în Bulgaria sau România segmentul rezidenţial cunoaşte un declin vizibil, în Cannes proiectele noi se vând în continuare imediat ce apar. Complexul Carlton Riviera, lansat în a doua jumătate a lunii iunie, a fost epuizat în doar o lună. Preţul pe metru pătrat al celor 78 de apartamente a pornit de la 10.000 de euro. Diferită faţă de Cannes este situaţia capitalei Marii Britanii.

În Londra, preţurile caselor au scăzut constant de la începutul anului cu 1-3% lunar. Acest lucru a dus la o creştere a numărului de locuinţe închiriate şi implicit la mărirea chiriilor. În centrul Londrei, acestea au crescut cu 17% pe parcursul lui 2007. Până la sfârşitul anului în curs, chiriile vor mai creşte cu aproximativ 4%, potrivit companiei de consultanţă Knight Frank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite