Construcţiile, o piaţă de 24 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a rămas lider în Uniunea Europeană la capitolul construcţii şi în luna mai a acestui an. Avansul înregistrat în acest sector, de 31,5%, este urmat la mare distanţă de cel al

România a rămas lider în Uniunea Europeană la capitolul construcţii şi în luna mai a acestui an. Avansul înregistrat în acest sector, de 31,5%, este urmat la mare distanţă de cel al Bulgariei şi cel al Poloniei. Valoarea pieţei ar putea ajunge astfel, până la sfârşitul lui 2008, la circa 24 de miliarde de euro.

România a înregistrat în luna mai 2008, pentru a treia lună consecutiv, cea mai mare creştere în ritm anual a lucrărilor de construcţii. Acest avans anual din luna mai vine după o majorare de 31,4% în luna aprilie 2008 şi una de 31,6% în luna martie 2008. Asta, în timp ce Bulgaria şi Polonia au completat podiumul, cu un spor al activităţii de construcţii de circa 16%.

În cele 27 de state din Uniunea Europeană, lucrările de construcţii au înregistrat, în luna mai 2008, o creştere în ritm anual de 0,7 procente. Ţările vestice au fost cele care au temperat valoarea acestui indicator. În zona euro (EA 15) a fost înregistrată chiar o scădere de 1,1%. În ritm anual, cea mai mare diminuare a lucrărilor de construcţii a fost consemnată în Spania (de -10,8%).

Lideri, dar departe de potenţial

Potrivit datelor Eurostat, Spania se confruntă cu o scădere semnificativă a lucrărilor de construcţii, tendinţă care a început din luna decembrie 2007.

Comparativ cu luna precedentă, în mai 2008 lucrările de construcţii au înregistrat un avans de 0,3 procente în UE. Cele mai mari creşteri au fost în Marea Britanie (3,4%), Spania şi România (ambele cu o creştere de 2,9%).

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia (-9%). În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 32,9% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Anul trecut, valoarea pieţei de construcţii a fost de circa 11 miliarde de euro, conform unui calcul realizat în funcţie de investiţiile din acest sector. Potrivit lui Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), valoarea totală a pieţei anul trecut a fost de 18,5 miliarde euro, înregistrând o creştere de 34%.

Pentru acest an, ARACO estimează un avans de 32%, piaţa putând atinge o valoare de 24 miliarde euro. "Aceste date nu reprezintă nicio surpriză, ba chiar sunt creşteri sub potenţial. Limita noastră este forţa de muncă", precizează Plosceanu.

Acesta subliniază că în a doua jumătate a anului, o influenţă deosebită pe piaţă o vor avea şi lucrările de infrastructură, preconizate ca urmare a suplimentării fondurilor Ministerului Transporturilor. Infrastructura va suplini o uşoară temperare pe sectorul real-estate.

"Crizele de pe pieţele vestice europene vor duce la o direcţionare a investiţiilor către România, ţară care, prin poziţia sa, poate beneficia şi de fonduri din Orient, Rusia, dar şi din ţările Occidentale. În plus, în România, marjele de profit sunt superioare celor din ţările din zona euro", spune Plosceanu.

Nevoia de locuinţe, spaţii comerciale şi industriale creează mari oportunităţi de investiţii. Volumul fondurilor alocate va fi susţinut şi de sectorul public, având în vedere că suntem în an electoral, precizează Plosceanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite