Construcţiile încetinesc ritmul de creştere în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În martie 2007, numărul autorizaţiilor de construcţie emise creştea cu 38,4% faţă de martie 2006, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Raportul similar al INS din

În martie 2007, numărul autorizaţiilor de construcţie emise creştea cu 38,4% faţă de martie 2006, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Raportul similar al INS din acest an arată că în luna martie 2008 numărul autorizaţiilor de construcţie a crescut cu numai 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifrele surprind o diminuare a ratei de creştere din sectorul construcţiilor. Spre exemplu, numărul de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut în martie 2008 cu numai 679 de unităţi faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Şi asta în condiţiile în care plusul din martie 2007 faţă de martie 2006 a fost de peste 1.200 de autorizaţii, adică aproape dublu. Tendinţa a fost sesizată şi de analiştii din sectorul bancar. "Activitatea în construcţii creşte încă foarte puternic, dar ritmul nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut", se arată într-un studiu al Bancpost.

Cererea teoretic mare, olvabilitatea clienţilor mică

ocumentul identifică 19 motive care pledează pentru o diminuare a tendinţei crescătoare din construcţii. Din punctul de vedere al ofertei existente pe piaţă, argumentele vizează aspecte legate de diferenţa între producţia planificată şi cea realizată, penuria de forţă de muncă, creşterea preţurilor materiilor prime şi perceperea unor avansuri mai mari până la finalizarea construcţiilor. Necesarul de locuinţe este în continuare mare, dar vânzarea efectivă către clientul final poate fi influenţată negativ de preţul ridicat cerut de vânzător.
Acesta este, potrivit specialiştilor Bancpost, prea mare pentru clienţii români. "Cererea internă mare este generată, în cea mai mare parte, de categorii sociale cu venituri reduse. Altfel spus, cererea solvabilă este mult mai redusă decât cererea totală. Decalajul se reflectă şi între preţurile cotate ridicate şi cele la care au loc tranzacţiile, mai mici", spun aceştia.

Criza financiară internaţională e resimte pe şantierele româneşti

Percepţia negativă a investitorilor internaţionali faţă de plasamentele realizate în România este o altă cauză a încetinirii ritmului de creştere din construcţii. "Criza financiară internaţională a determinat deprecierea leului faţă de principalele valute, erodând valoarea investiţiilor imobiliare făcute de străini în România şi scăzând atractivitatea lor", se mai arată în studiul menţionat.

Aceeaşi criză financiară este şi cauza reducerii fondurilor în valută destinate creditării. Şi asta pentru că băncile-mamă ale instituţiilor financiare autohtone, sursele principale de finanţare pentru creditele imobiliare în valută, sunt afectate de situaţia internaţională. În plus, clienţii români, persoane fizice, au o solvabilitate limitată, conform studiului citat.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite