Construcţiile accelerează şi pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii lucrărilor de construcţii au urcat cu 32,3% la şapte luni, faţă de perioada similară din 2007. În luna mai, înainte de caniculă, această piaţă crescuse doar cu

Indicii lucrărilor de construcţii au urcat cu 32,3% la şapte luni, faţă de perioada similară din 2007. În luna mai, înainte de caniculă, această piaţă crescuse doar cu 31,4%.

Reprezenanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii cred că acest avans este atipic. "De la începutul anului estimam un avans de circa 33%, dar având în vedere scumpirile materialelor de construcţii această majorare este mare", a declarat Adriana Iftime, preşedintele instituţiei.

Indicii lucrărilor de construcţii au crescut, în termeni reali, în primele şapte luni cu 32,3%, comparativ cu perioada similară din 2007, avans evidenţiat atât de clădirile nerezidenţiale, cât şi de cele rezidenţiale şi cele inginereşti, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe segmentul clădirilor nerezidenţiale a fost înregistrată o creştere de 34,3%, iar clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au consemnat avansuri de 33,3% şi, respectiv, 31,2%. Pe elemente de structură, au fost consemnate majorări la toate componentele.

Astfel, pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat un avans de 32,8%, pentru construcţiile noi de 32,6%, iar pentru lucrările de reparaţii capitale de 30,4%. În iulie, comparativ cu luna similară din 2007, indicii lucrărilor de construcţii au urcat cu 29,2%, avans sprijinit de toate tipurile de construcţii.

Astfel, sectorul clădirilor rezidenţiale a avut un avans de 30,4%, construcţiile inginereşti de 29%, iar clădirile nerezidenţiale de 28,6%. În acelaşi timp, pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente a fost consemnată o creştere de 31,7%, pentru cele de reparaţii capitale de 30,1%, iar pentru construcţiile noi de 28%.

Comparativ cu luna iunie a acestui an, indicii lucrărilor de construcţii în luna iulie au crescut cu 4,4%. Lucrările de construcţii executate la clădirile rezidenţiale au urcat cu 44,4%, în timp ce scăderi s-au înregistrat la segmentele clădiri nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti, cu 4,3% şi, respectiv, 0,5%.

Pe elemente de structură, lucrările de reparaţii capitale au avansat cu 20,2%, iar lucrările de construcţii noi cu 8,9%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 13,9%.

Piaţa aşteaptă corecţii

Adriana Iftime crede că acest ritm de creştere se va tempera în viitorul apropiat. "Piaţa rezidenţială şi-a potolit creşterea, iar lucrările de infrastructură practic nu au demarat.

E atipic să mai existe creşteri atât de mari", crede aceasta. Evoluţia greu de estimat este pusă de Iftime pe seama alegerilor din acest an. Ea mizează totuşi pe o creştere valorică substanţială ca urmare a majorării preţurilor materialelor de construcţii.

Astfel, preţul oţelului beton a crescut cu 180% de la începutul anului, în timp ce cimentul e mai scump cu aproape 30%. Aceasta a făcut ca o lucrare demarată la începutul acestui an să aibă acum o valoare cu o treime mai mare.

Acest element reprezintă un risc în plus pentru constructori. "Contractele sunt renegociate în aceste condiţii, firmele de construcţii neputând suporta aceste majorări. Mulţi găsesc înţelegere din partea beneficiarilor, dar alţii renunţă complet la proiecte", a declarat Iftime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite