Comenzile din construcţii, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2011 se anunţă a fi unul foarte dificil pentru firmele de construcţii Foto: Adevărul
Anul 2011 se anunţă a fi unul foarte dificil pentru firmele de construcţii Foto: Adevărul

Domeniul construcţiilor din România se află, în continuare, pe un trend descendent şi a raportat, în luna august, o scădere de 1,4% faţă de luna iulie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, scăderea faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 18,8%.

În acelaşi timp, volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a scăzut cu 10,3% în august faţă de iulie, iar al lucrărilor de construcţii noi cu 3,1%. În schimb, la lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o creştere cu 34,8%, arată datele INS.

Tot mai puţine şantiere noi

Faţă de august 2009, volumul lucrărilor de construcţii noi s-a redus cu 30%, iar cel al lucrărilor de reparaţii capitale cu 0,9%. O creştere s-a înregistrat doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,1%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: la clădirile rezidenţiale cu 37,8%, la clădirile nerezidenţiale cu 14,0% şi la construcţiile inginereşti cu 13,3%.

În primele opt luni, comparativ cu ianuarie-august 2009, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 16,1%, evoluţie evidenţiată la următoarele elemente de structură: la lucrările de construcţii noi (-26,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-14,6%). S-a înregistrat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 15,5%. Pe obiecte de construcţii au fost reduceri pe toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale (-38,1%), la clădirile nerezidenţiale (-22,6%) şi la construcţiile inginereşti (-2,3%), relevă studiul INS.

Ce spun constructorii

Firmele de construcţii resimt din plin criza, iar acest lucru se poate observa în scăderea numărului de comenzi. „Comparativ cu primele opt luni din 2009, în perioada ianuarie-august 2010 am avut cu 30% mai puţine comenzi de execuţie", ne-a spus Alexandru Radu, manager al Alma Construct din Bucureşti.

Cele mai drastice scăderi au avut loc pe segmentul de construcţiilor de case noi, iar multe firme au reuşit să supravieţuiască doar din contracte de lucrări de întreţinere. „Din cauza numărului tot mai mic de comenzi, am fost nevoiţi să reducem din personal, iar această situaţie se poate întâlni în majoritatea firmelor de profil", ne-a mai spus constructorul.

Mai mult, clienţii din prezent negociază dur costurile manoperei, astfel că firmele de construcţii sunt nevoite să accepte tot mai des preţul clientului, pentru a se putea menţine pe piaţă şi a avea, totuşi, încasări. „Oamenii vin la noi în prezent şi ne spun încă din debutul discuţiei ce sumă sunt dispuşi să ofere pentru lucrările respective. De cele mai multe ori, suma precizată este şi cea finală", adaugă Alexandru Radu. Cât priveşte prognozele pentru anul viitor, acestea nu sunt deloc optimiste şi este de aşteptat ca un număr semnificativ de firme de construcţii să-şi sisteze activitatea în 2011, crede Claudiu Oprea, manager al Casa Nova, o firmă de construcţii din Capitală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite