Clujul, un oraş în plin clocot imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile caselor şi terenurilor din apropierea centrelor comerciale Polus Center şi Iulius Mall au sărit în aer. Sfârşitul de an a adus o veritabilă schimbare la faţă a pieţei

Preţurile caselor şi terenurilor din apropierea centrelor comerciale Polus Center şi Iulius Mall au sărit în aer.

Sfârşitul de an a adus o veritabilă schimbare la faţă a pieţei imobiliare clujene. Deschiderea celor două noi malluri, Iulius şi Polus, a produs mutaţii semnificative. Preţul terenurilor şi apartamentelor din vecinătatea centrelor comerciale a explodat, iar proprietăţile riverane s-au apreciat chiar şi de patru ori.

În fapt, terenurile din apropierea actualelor dezvoltări s-au apreciat încă din momentul în care s-au anunţat cele două proiecte. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare locale spun că şi în prezent trendul preţurilor este unul ascendent, cererea din aceste zone fiind în continuă creştere.

"Dacă anul trecut un apartament cu o cameră în zona Polus putea fi achiziţionat cu 36.000 de euro, în momentul de faţă acelaşi apartament se vinde la 44.000 de euro. Majorarea este de aproximativ 20%. Mai spectaculoasă este însă evoluţia din zona Iulius Mall, unde pe segmentul rezidenţial s-au înregistrat avansuri de până la 30%", declară Adela Aldea, specialist marketing al agenţiei imobiliare clujene Edil.

Floreşti, o zonă renăscută

Şi dacă până la apariţia Polus Mall cartierul Floreşti nu era unul din topul preferinţelor clujenilor, în prezent, agenţii imobiliari spun că întâlnesc un număr tot mai mare de persoane care îşi doresc o locuinţă în această zonă.

"La începutul anului, populaţia era reticentă în a achiziţiona o casă în Floreşti, însă, în momentul de faţă, majoritatea preferă, în locul unui apartament de una sau două camere în Cluj-Napoca, să cumpere unul de trei sau patru camere în Floreşti", afirmă Adela Aldea.

Dezvoltatorii au sesizat deja acest interes al cumpărătorilor. Iar preţul metrului pătrat al unui apartament nou a evoluat pe măsură, "de la 650-700 de euro pe metrul pătrat semifinisat până la 800-900 de euro pe metrul pătrat", după cum afirmă reprezentantul companiei Edil.

Terenuri de patru ori mai scumpe

Inaugurarea celor două centre comerciale a adus majorări semnificative şi pe piaţa terenurilor. Anca Alexa, administratorul agenţiei imobiliare clujene Profesional Casa, spune că apariţia "Polus Center a condus la o majorare de până la patru ori a preţurilor loturilor din vecinătate, de la 60 de euro pe metrul pătrat până la 250 de euro pe metrul pătrat". Similar au stat lucrurile şi în cazul terenurilor din vecinătatea Iulius Mall.

Acestea au ajuns să fie tranzacţionate în prezent cu până la 700 de euro pe metrul pătrat. Similar, şi investiţiile Nokia din localitatea Jucu au condus la o explozie a preţurilor terenurilor din această zonă. Aprecierea a fost de-a dreptul fabuloasă.

Administratorul Profesional Casa spune că înainte de momentul Nokia un metru pătrat de teren la Jucu putea fi achiziţioant cu un preţ cuprins între 1 şi 5 euro. În prezent, acesta poate fi tranzacţionat chiar şi pentru 50 de euro. "Infrastructura deosebită, şosea pe patru benzi între Jucu şi Cluj-Napoca, a stârnit un interes deosebit în rândul dezvoltatorilor rezidenţiali", afirmă Anca Alexa.

Capitala se scumpeşte şi fără malluri

În Bucureşti, primul nou mall va fi inaugurat abia în primăvara anului viitor. Băneasa Shopping City, o investiţie de peste 150 milioane de euro, este un proiect aproape finalizat. "Parcarea exterioară a mallului este construită în procent de 90%.

Începând cu 15 noiembrie, chiriaşii au început preluarea spaţiilor închiriate pentru amenajarea magazinelor. Între timp, noi deja am demarat procesul de finisare a clădirii", spune Ali Ergun Ergen, administrator al Băneasa Developments.

Preţurile terenurilor din Capitală sau de la periferia acesteia cresc însă şi în absenţa inaugurării unor proiecte majore din zona comercială. "Principalele zone de interes din apropierea Bucureştiului sunt Săbăreni, Buftea, Chitila, Voluntari, Otopeni, Băneasa, Siseşti şi Snagov, aceasta din urmă având un statut mai special, pentru că se bucura de o reputaţie bună dinainte de Revoluţie", afirmă reprezentanţii agenţiei EuroMetropola.

POLUS VERSUS IULIUS

Iulius Mall
localizat în cartierul Gheorgheni, în apropierea campusului universitar al Facultăţii de Ştiinţe Economice
suprafaţă desfăşurată de peste 147.000 de metri pătraţi
construit pe patru niveluri
găzduieşte magazine, foodcourt, restaurant, hipermarket, multiplex, kidsland, cazinou, piscină, sală de fitness

Polus Center
localizat în zona Floreşti
suprafaţă de 34 de hectare
construit pe un singur nivel
găzduieşte aproximativ 180-200 de magazine mici, şapte magazine tip hipermarket, un cinema multiplex şi 28 de cafenele, restaurante şi fast-fooduri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite