Cladiri ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţa de un milion de euro a fostului internaţional Gică Popescu e concurată pe plan internaţional de clădiri care atrag anual prin ciudăţenia lor numeroşi vizitatori. Casa Baciului

Locuinţa de un milion de euro a fostului internaţional Gică Popescu e concurată pe plan internaţional de clădiri care atrag anual prin ciudăţenia lor numeroşi vizitatori.

Casa Baciului din Pipera a fost catalogată drept un adevărat OZN datorită arhitecturii sale ciudate. Pe plan internaţional, însă, curajul în arhitectură nu are nicio frontieră.

Începând de la locuinţe în formă de closete şi până la cartiere mai alambicate decât orice puzzle, arhitecţii au depus orice efort pentru a rămâne în istorie.

Două dintre cele mai ciudate case din lume sunt la o distanţă relativ mică de România şi pot fi oricând vizitate. Oraşul Sopot din Polonia, renumit pentru staţiunile sale balneare, atrage anual mii de turişti în jurul unei clădiri.

Casa Strâmbată (Krszywy Domik), o clădire suprarealistă, a fost construită de arhitectul Szotynscy Zaleski, şi este inspirată de desenele danezului Per Dahlberg. Clădirea cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi este situată în centrul comercial din Sopot, iar în interior are o serie de mici baruri.

O locuinţă în cinstea closetului

Tot în apropiere de România se află şi Casa care Dansează. Mai exact, în Praga. Ea este realizată de arhitectul Vlado Milunic şi de Frank Gehry. Clădirea, inspirată de dansul lui Fred Astaire cu Ginger Rogers, se numea iniţial Fred şi Ginger.

Frank Gehry a fost implicat şi în revitalizarea clădirilor de pe malul Rinului din Dussedorf, Germania, una din cele mai importante lucrări realizate aici fiind complexul de birouri Der Neue Zollhof. Tot el a creat un alt imobil faimos prin nonconformism, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania.

Ciudăţenia clădirilor construite în lume variază de la case construite în locuri neaşteptate gen stâncă, peşteră sau copaci şi merg până la exagerarea unor particularităţi arhitecturale, cum e cazul celebrei case subţiri din Londra sau caselor construite cu fundul în sus.

Alte clădiri au fost ridicate doar pentru a sublinia anumite idei. Este cazul Clădirii Ripley, o casă dezafectată, ce reflectă testamentul unui celebru personaj, Ripley, care a dorit să lase o amintire despre un cutremur din 1812 măsurând 8 grade pe scara Richter.

O categorie aparte de clădiri care s-au făcut remarcate în lume o reprezintă cele care copiază diverse obiecte. Printre acestea, casa closet a stârnit recent vâlvă în toată lumea. Construită de coreeanul Sim Jae-duck, preşedintele asociaţiei mondiale a toaletelor, casa se doreşte un apel la o îngrijire corporală adecvată.

De asemenea, compania americană The Longaberger şi-a construit sediul sub forma unui coş de nuiele pentru a atrage atenţia asupra produselor sale. În Abuja, Nigeria, se află Casa Avion. Arhitecţii s-au străduit să facă şi clădiri care imită baloane de săpun, mingi de fotbal, bile de billiard, OZN-uri, ba chiar şi un tunel.
Cartiere neconvenţionale

Arhitecţii nu s-au mulţumit doar cu realizarea unor case năstruşnice, ci au trecut şi la proiectarea unor întregi cartiere cu "personalitate". Cel mai renumit este Habitat 67, un complex de locuinţe din Montreal, Canada. Cartierul, pe lângă designul provocator, oferă rezidenţilor o oportunitate de afaceri la fel de interesantă.

Oricine cumpără un apartament în cartier devine acţionar al companiei care se ocupă de managementul complexului, având un număr de acţiuni şi drepturi de vot proporţional cu numărul apartamentelor cumpărate. În Olanda, în oraşul Utrecht, un complex studenţesc oferă cazare în apartamente sub formă de containere.

Mersul preţurilor

Coreeanul Sim Jae-duck, preşedintele asociaţiei mondiale a toaletelor, doreşte să-şi închirieze casa în formă de closet pentru 56.000 de dolari pe zi, bani care vor fi utilizaţi pentru ajutorarea ţărilor sărace în vederea asigurării accesului mai facil la servicii sanitare.

Construcţia clădirii sub formă de coş de nuiele a necesitat fonduri de circa 30 milioane de dolari. Spaţiul de birouri a fost o mişcare publicitară a companiei Longaberger Home Office. În interiorul "coşului" activează circa 500 de angajaţi ai companiei. Proiectul din Ohio, SUA, a fost finalizat în 1997.

Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania, a fost numit de revista "Time" "clădirea secolului" şi i-a adus arhitectului Frank Gehry un câştig de 100 milioane de dolari. Clădirea are o suprafaţă de 32.500 de metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite