Chiriile vilelor scumpe au luat-o la galop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O astfel de proprietate din Kiseleff, transformată în birou, aduce în prezent proprietarului peste 200.000 de euro anual Vilele Bucureştiului de altădată sunt mine de bani pentru

O astfel de proprietate din Kiseleff, transformată în birou, aduce în prezent proprietarului peste 200.000 de euro anual

Vilele Bucureştiului de altădată sunt mine de bani pentru proprietarii lor. Pe fondul stocului încă limitat
de spaţii de birouri din Capitală, ele s-au transformat în sedii ale unor companii cu un număr mic de angajaţi, dar deosebit de potente financiar.

Ultimele evoluţii pe acest segment al pieţei imobiliare surprind o importantă creştere a nivelului chiriilor pentru spaţiile în vile din Aviatorilor, Kiseleff, Primăverii, Dorobanţi, Floreasca, Ion Mihalache sau Caşin.

Mirela Raicu, corporate account manager al agenţiei imobiliare Esop Consulting, afirmă că "cererea mare de pe piaţă a condus la solicitarea unor preţuri foarte mari, care generează scăderi importante în dinamica de tranzacţionare". Specialiştii punctează în fapt o creştere semnificativă a tarifelor pe această nişă a pieţei imobiliare. Şi adesea, majorarea nu este susţinută de calitatea construcţiei şi locaţie.

Chiriile, nejustificat de mari

De aceea, discrepanţele dintre preţul solicitat de proprietari şi cel de finalizare a unei tranzacţii s-au adâncit (vezi tabelul). "Vilele cu suprafeţe de peste 600 de metri pătraţi rivalizează la chirii cu centrele de afaceri de clasa A, însă din punctul de vedere al dotărilor şi al finisajelor se plasează între standardele B şi C.

În cazul vilelor, chiriaşii plătesc multe spaţii, precum subsoluri, mansarde sau holuri, pe care nu le pot utiliza, diferenţa dintre suprafaţa închiriabilă şi cea utilă variind între 25% şi 40%, în condiţiile în care procentul optim se plasează în jurul valorii de 15%", detaliază Mirela Raicu. Toată piaţa de birouri a avut un trend ascendent în 2007. Fie că vorbim de chirii, de stocul existent sau de noi proiecte, cifrele nu au bătut pasul pe loc.

Multe proiecte speculative şi în piaţa birourilor

Specialiştii aşteaptă ca la începutul anului viitor piaţa să depăşească nivelul de un milion de metri pătraţi închiriabili. Va rămâne însă o piaţă dominată de proprietari. Dezechilibrul s-ar putea diminua destul de rapid.

"Numărul proiectelor speculative, care se construiesc în lipsa unor contracte de preînchiriere, a crescut, tot mai mulţi dezvoltatori dorind să beneficieze de avantajele pionieratului pe o piaţă încă nesaturată", afirmă Mihaela Cnobloch, senior consultant în cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox.

Centrul Capitalei rămâne o zonă închisă pentru investitori, preţul terenului fiind aproape prohibitiv. Specialiştii DTZ anticipează o dezvoltare susţinută a zonei de vest şi centru-vest a Bucureştiului, un argument important fiind timpii record în care angajaţii din Drumul Taberei, Militari sau Crângaşi ajung în centrele de afaceri situate în nordul oraşului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite