Chiriile, salvate de clopoţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele destinate închirierii din oraşele-centre universitare sunt din ce în ce mai căutate. Tinerii care vin să-şi desăvârşească studiile sunt aşteptaţi ca pâinea caldă de

Apartamentele destinate închirierii din oraşele-centre universitare sunt din ce în ce mai căutate. Tinerii care vin să-şi desăvârşească studiile sunt aşteptaţi ca pâinea caldă de proprietarii de locuinţe, care au acum un motiv în plus să nu micşoreze chiriile.

Chiar şi în condiţiile unei creşteri a numărului de oferte, chiriile percepute de proprietari nu au suferit modificări în ultima lună. În oraşele-centre universitare, chiriile nu au scăzut, pentru că şi cererea este mare în acest moment.

"În Cluj este o continuă presiune din partea studenţilor, al căror număr este estimat la 100.000 anul acesta. 15% din aceştia au loc asigurat în cămine şi în jur de 20.000 sunt clujeni. Dacă scădem acest număr din total, tot rămân aproximativ 65.000 de studenţi fără cazare.

Acest tip de cerere transformă garsoniera în cel mai căutat tip de apartament pentru închiriere. În afară de studenţi, mai există şi muncitori din alte oraşe care lucrează în Cluj, precum şi "expaţi", străini angajaţi de firmele din afara ţării cu activităţi în zonă.

Oferta a crescut mai ales pe segmentul de apartamente noi, pentru că au existat investitori care au cumpărat locuinţe nou-construite exact în scopul închirierii lor ulterioare", explică Doru Lupeanu, director al agenţiei imobiliare Grup de Lux.

Numărul ofertelor a crescut în Capitală

În oraşele de provincie care nu sunt centre universitare, seceta de pe piaţa chiriilor continuă, chiar dacă se apropie toamna. "Ofertele de pe segmentul apartamentelor destinate închirierii s-au diminuat în ultima perioadă, şi asta din două cauze. Pe de o parte, contractele existente sunt încheiate pe termen de cel puţin un an, ceea ce duce la împuţinarea apartamentelor disponibile.

Pe de altă parte, apartamente noi nu se prea construiesc la noi în oraş. Din punctul de vedere al preţurilor, proprietarii şi-au mai crescut un pic pretenţiile, dar nu le oferă nimeni banii ceruţi. Oamenii nu au de dat mai mulţi bani decât oferă în prezent, s-a ajuns la o limită superioară în privinţa aceasta. Cele mai căutate sunt garsonierele, de către tinerii căsătoriţi", spune Maricel Maxim, administrator al agenţiei imobiliare Credit Imob din Botoşani.

Studenţii sunt aşteptaţi cu nerăbdare şi în Bucureşti. "Preţurile vor creşte din luna septembrie, când cererea pe piaţă se măreşte în mod tradiţional, odată cu începerea anului universitar", se arată într-o analiză a site-ului anunturiparticulari.ro.

Mărirea estimată a chiriilor vine însă pe un fond de creştere a numărului de oferte. "Numărul de oferte pentru imobilele de închiriat a crescut în ultima lună cu variaţii între 8,8% şi 26,8%. Oferta în creştere nu a afectat însă şi preţul de închiriere, care a rămas constant în ultima lună", se mai arată în analiză.

Mai mult decât atât, în ultimul an chiriile au crescut, chiar dacă numărul de oferte s-a majorat şi el semnificativ. Astfel, faţă de aprilie 2007, în iulie 2008 erau cu aproximativ 85% mai multe oferte de închirieri pe piaţă. Cel mai mare avans, de 83% în numai un an, s-a înregistrat pe segmentul locuinţelor cu o singură cameră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite