Chiriile mari alungă clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele solicitate pentru închirierea apartamentelor din provincie au stagnat luna trecută. În unele oraşe din ţară, locuinţele stau goale pentru că proprietarii refuză, cel puţin pentru

Tarifele solicitate pentru închirierea apartamentelor din provincie au stagnat luna trecută. În unele oraşe din ţară, locuinţele stau goale pentru că proprietarii refuză, cel puţin pentru moment, să perceapă chirii mai mici.

Un bun exemplu este Focşaniul. Localităţile limitrofe oraşului joacă un rol important în evoluţia preţurilor la chirii. "Cei mai mulţi tineri care lucrează în Focşani au salarii de 700-800 de lei şi nu-şi permit să dea jumătate din această sumă pe o chirie. Ei stau în continuare la părinţi, în satele şi comunele învecinate, şi vin la serviciu cu autobuzele. La noi, autogara are, din acest motiv, o activitate intensă, spre deosebire de alte oraşe din zonă. Cei care au maşină fac la fel şi locuiesc în localităţile aflate pe o rază de 5-10 kilometri de oraş", explică Vasile Bucă, director al agenţiei Velas Imobiliare din Focşani.

O parte din proprietarii apartamentelor care ar putea fi închiriate este reprezentată de focşănenii care sunt plecaţi la muncă în străinătate. Aceştia ezită însă să-şi ofere spre închiriere locuinţele rămase goale.
"E complicat pentru cei plecaţi în străinătate, pentru că nu are cine să urmărească locuinţele deţinute de ei şi să colecteze sumele datorate de chiriaşi.

Câştigurile nu sunt foarte mari, pentru că nu sunt foarte mulţi amatori de a sta cu chirie, aşa că proprietarii nu îşi permit să angajeze pe cineva care să se ocupe de apartament în locul lor. Cei care chiar vor să aibă o locuinţă în Focşani preferă să cumpere prin credit o garsonieră şi să plătească o rată lunară de 200 de euro decât o chirie de 100 de euro. De altfel, sediile de bănci s-au înmulţit în ultimul timp la noi în oraş, şi chiriile pentru spaţiile unde acestea îşi deschid reprezentanţe au crescut", adaugă Vasile Bucă.

Apartamente nelocuite şi la Oradea

Oradea este una dintre localităţile în care oferta depăşeşte deja cererea pe piaţa locuinţelor de închiriat. Clienţi interesaţi să locuiască cu chirie există, însă preţurile sunt mult prea mari pentru buzunarul lor. "În Oradea, nu există cerere în momentul de faţă pentru închirierea de apartamente. Tarifele percepute de proprietari pur şi simplu nu pot fi plătite de clienţi.

Vor mai trece două-trei luni până când proprietarii vor realiza că nu pot obţine preţurile cerute şi îşi vor diminua pretenţiile", spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell. Chiriile la apartamentele orădene vechi şi noi sunt în general egale şi variază între 100 de euro, la garsonieră, şi 350 de euro, la unităţile locative de patru camere.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite