Chiriile birourilor, la fel de mari ca la finele anilor `90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai scumpe spaţii din Capitală sunt în locaţii ultracentrale precum Bucharest Center International, Cathedral Plaza şi Premium Plaza Conjunctura actuală de pe piaţa birorilor de

Cele mai scumpe spaţii din Capitală sunt în locaţii ultracentrale precum Bucharest Center International, Cathedral Plaza şi Premium Plaza

Conjunctura actuală de pe piaţa birorilor de clasa A menţine la un nivel ridicat chiriile pentru astfel de proprietăţi. Pentru locaţiile deosebite, preţurile, de până la 30 de euro pe metrul pătrat, sunt similare celor înregistrate acum aproape un deceniu.

Specialiştii companiei CB Richard Ellis ilustrează cifric această tendinţă. Ei spun că, la nivel global, nivelul chiriilor pentru birouri a înregistrat o creştere de 1,8% în trimestrul I al acestui an faţă de trimestrul patru din 2006 şi un avans de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta este, totodată, şi cel mai accelerat ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Viorel Lăcătuş, directorul departamentului de investiţii al CB Richard Ellis, a punctat pentru "Adevărul" locaţiile în care se înregistrează cele mai mari chirii de pe piaţa de office bucureşteană. "Preţul cel mai mare cerut de un proprietar, de 30 de euro pe metrul pătrat, este în cazul clădirii Bucharest Center International, clădire de clasa A, dezvoltată în Piaţa Victoriei. Alte clădiri scumpe sunt Cathedral Plaza şi Premium Plaza, clădiri de clasa A din zona ultracentrală, unde preţul cerut de proprietar ajunge la 25 de euro pe metrul pătrat", a precizat Viorel Lăcătuş. Fenomenul este explicat de specialişti prin puternica presiune a chiriaşiilor. Concomitent cu numărul tot mai mare de doritori de birou în centru se constată şi o lipsă de spaţii disponibile, localizate ultratracentral.

Birouri mai scumpe în toată Europa

Analiştii estimează creşteri ale chiriilor pe întreg parcursul lui 2007, în special pe pieţele unde există o lipsă acută a spaţiilor de birouri de calitate. "Nivelul cel mai ridicat al chiriilor a fost atins la Moscova (creştere de 13,3% în trimestrul I, faţă de ultimul trimestru din 2006)", se arată într-o analiză a CBRE. Urmează, într-un top al creşterilor de preţ, Oslo şi Varşovia, cu aprecieri, pentru aceeaşi perioadă de timp, de 5,6% şi respectiv 4,3%. "Datorită nivelului scăzut al ofertei şi dimensiunilor reduse ale proiectelor de birouri aflate în construcţie în majoritatea oraşelor europene, chiar şi un nivel moderat al cererii va determina creşterea chiriilor pe multe pieţe", a declarat Anna Starczewska, senior analist la departamentul Resarch & Consultanţă al CB Richard Ellis. Pe piaţa din Bucureşti sunt aşteptaţi încă 500.000 mp de birouri de clasa A. Dintre aceştia, cel mai probabil, un sfert vor avea întârzieri şi livrările din 2007 şi 2008 vor ajunge la 400.000 mp, ceea ce va duce stocul total de spaţii de birouri de clasa A, la sfârşitul anului viitor, la aproape 800.000 mp.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite